Halil Öztürk, bu kanun teklifiyle engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmayı, ekonomik ve sosyal hayata daha etkin katılımlarını sağlamayı ve karşılaştıkları yapısal bazı engelleri kaldırmayı hedeflediklerini belirtti.
Kanun Teklifi Kapsamında Öne Çıkan Düzenlemeler;
Araçların İcra İşlemlerinden Muaf Tutulması
Engelli bireylerin adına kayıtlı araçların icra işlemlerinden muaf tutulması önerilmekte. Bu düzenleme, engelli vatandaşların ekonomik güvenliğini artırmayı amaçlanıyor
ÖTV İndirimi Kapsamının Genişletilmesi
Engelli bireylerin araç alımında ÖTV indiriminden yararlanma kapsamının genişletilmesi planlanarak, bu kapsamda, ÖTV indirimi için engellilik oranının %50’ye çekilmesi önerilecek
Engelli Aylıklarının Yeniden Düzenlenmesi
Engelli bireylerin aylık gelirlerinin hesaplanmasında, hanedeki diğer bireylerin gelirlerinin dikkate alınmaması ve yalnızca kişinin kendi ekonomik durumunun esas alınması gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca, engelli aylıklarının tutarının net asgari ücretin üçte ikisi oranında belirlenerek, sosyal yardımların asgari geçim düzeyine uygun şekilde yeniden düzenlenmesi hedefleniyor.
Ücretsiz ve Öncelikli Sağlık Hizmetleri
Engelli bireylerin muayene katılım payı, ilaç katkı payı ve reçete bedeli gibi ödemelerden muaf tutulması; kamu hastanelerinde Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden engelli bireylere öncelik tanınması planlanıyor. Bu düzenlemelerle, engelli bireylerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz ve kesintisiz faydalanmaları sağlanacak.
Öztürk, Engelli bireylerin Haklarını Savunmaya Devam Ediyor
Ayrıca, Öztürk daha önce de kamuda engelli vatandaşlara yeni istihdam alanları açılması için TBMM'de kanun teklifi vermişti. Bu teklifte, kamu kurumlarının hizmet alanlarıyla ilgili çağrı merkezleri kurma zorunluluğu getirilmesi ve bu merkezlerde engelli bireylerin istihdam edilmesi önerilmişti.