1990 YILLARINDA BAŞLADI
Kültür merkezinde düzenlenen ödül töreninde Konuşma yapan Eğitim-Sen Şube Başkanı Yüksel Şahin , "Öykü yarışması projesinin öyküsü 1990?lara, sendikamızın kurulmasına kadar uzanır. Eğitim Sen; üyelerinin ekonomik, demokratik, akademik, özlük haklarını savunmasının yanında; eğitim çağdaş, laik, bilimsel, katılımcı, demokratik ve özgür bir ortamda gerçekleşmesi için müdahale eder. Çocukların okuyabileceği, çocuklara göre yapıtları belirleme, bunları kitaplaştırma, yurdun dört bir yanındaki okuyucu kitlesine Eğitim sen örgütlüğü aracılığı ile ulaştırma ve dönütlerini alma kopyası bizleri hiç bırakmadı. Bunu, her anımsadığımızda benliğimizi bir ateş sarar, gerçekleştirme umudumuzun daha da arttığını hisseder, ılık bir rüzgâr yüzümüzdeki allığı sevince dönüştürürdü" diye konuştu.
BIRAKACAĞIMIZ ÇOCUKLARIMIZ VARDI
Şube geleneğinde zoru başarmayı seven bir yapı olduğunu ifade eden Şahin, "İşin ucunda onurlu bir gelecek bırakacağımız çocuklarımız vardı. Onlara ekmek su kadar gerekli, taze ve lezzetli kitaplar sunacak, okunan kitapların çocukların yüzünde sevimli bir gülümsemeye dönüştüğünü görecektik. Bu her şeye değerdi. Bir yerden başlamak, on binlerce çocuğa ulaşıp karınca kararınca karanlığa ışık tutmak gerekiyordu. Çocuklara iyi kitap sunma, onlarda okuma sevgisi ve okuma başkanlığı kazandırma heyecanı herkesi sarıp sarmalıyor.
Çalışmalar hemen başladı. Proje çalışmasında yararlanmak için öğretmen hareketinin mücadele tarihinde benzer bir olayın olup olmadığı araştırıldı. Benzer bir deneyim örneğine rastlanmadı. Endişeler yaşanmakla birlikte, bir ilki gerçekleştirecek olmanın heyecanı, endişeleri kararlığa ve sevince dönüştürdü"şeklinde konuştu.
DERECELENDİRİLMESİNDE ZOR ANLAR YAŞANDI
Şahin,"Projeyi gerçekleştirmek için yola çıkıldığında bunun o kadar kolay olmayacağı biliniyordu. Yarışma koşullarını tespit etmek, gazete ve dergilerde yayımlanmasını sağlamak, seçici kurul üyelerini belirlemek, sonra yarışmaya katılacak yapıtları beklemek. Uzun süre hiçbir yapıt gelmedi. Korktuk üzüldük endişelendik. Her gün dört gözle posta yolu gözler olduk. İki ay sonra ilk öykü geldi. Sevindik. Sevincimizi dostlarla paylaştık, çoğaldı sevincimiz. Sonra arka arkaya yapıtlar gelmeye başladı. Katılım süresince ülkemizin yeni ve yetkin yazarları bu özgün ve güzel serüvene katılarak destek verdiler. Gelen yapıtlar Seçici kurul üyelerine gönderildi. Çocuk yazının da okuyucuların yakından tanıdığı, izlediği Seçici kurul üyeleri yapıtları okudular incelerdiler. Seçici kurul üyeleri arasında iletişim sağlanmaya çalışıldı. Sonra 3 Eylül 1997 tarihinde İstanbul?da KESK Genel Merkezi?nde Seçici Kurul üyeleri bir araya geldi. Birbirinden güzel yapıtların derecelendirilmesinde zor anlar yaşandı. Uzun yorucu ve verimli bir çalışmadan sonra ilk üç dereceye giren ve Seçici Kurul Özel Ödülü alan yapıtlar belirlendi."
MÜCADELENİN ÜRÜNÜDÜR
Şahin son olarak ise "Kitapların daha çok okuyucuya ulaşması, ilköğretim öğrencilerine önerilmesi için Talim ve Terbiye Kurulu iki yapıtı ilköğretim okullarında okunması için tavsiye de bulunurken, diğer eserleri bildik gerekçelerle sakıncalı buldu. Kütüphaneler Genel Müdürlüğü 360 takım kitabı ederi karşılığında satın alarak kütüphanelere gönderdi. Bu proje örgütlü mücadelenin ürünüdür. Proje bir yıl boyunca çok yoğun çalışmasıyla gerçekleşti. Proje çok sayıda insan görev aldı, emek verdi. Projenin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi, örgütlü mücadeleye nelerin başarıldığının küçük ama etki alanı büyük bir deneyim örneği oldu. Proje ile on binlerce okuyucunun evine, yüreğine konuk olundu. Onlara, ötekileştirmeye karşı kardeşleşme, barış, sevgi ve paylaşmaya duyguları ulaştırmaya çalışıldı. Okuma alışkanlığına katkı sağlandı. Kitaplarla ilgili ilk dönütler çocuklarımız ve yakın dostlarımızdan geldi. Onlar, proje öyküsü ve kitaplarla ilgili bizleri mutlu eden, yorgunluğumuzu gideren düşüncelerini dile getirdiler"dedi.
DERECEYE GİREN ESERLER
Sardunya, Sardal ve Bizim Sokak adlı eserleriyle birincilik ödülü Pelin Güneş
Bakla Böceği adlı eserleriyle ikinci Sevin Sevgin
Umudun peşinden giden sincap adlı eserleriyle üçüncü ödülü Serdar Şen
Köye yazar geldi? adlı eserleriyle dördüncü Koray Avcı Çakman?ı
Yüzde yüz yerli bir korsan hikâyesi adlı eserleriyle beşinci Dursun Ege Göçmen