5 GÜN TEORİK EĞİTİM
Proje kapsamında merkeze bağlı Aşağı Mahmutlar, Yukarı Mahmutlar, Ahılı, Karaçalı ve Hasandede beldesinden seçilen 60 kadın çiftçiye ?Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliği? konularında 5 gün süreyle teorik eğitim verilecek. Sonrasında ise demonstrasyon amaçlı kurulan seralar da uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek. Dün hayata geçen projenin ilk eğitimi Hasandede beldesinde verildi.
İSTİHDAM AMAÇLI
Geçtiğimiz ay Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği ve İl Tarım Müdürlüğü arasında sözleşme imzalanarak proje resmiyet kazanmıştı. Dün verilen ilk eğitimle birlikte Tarım İl Müdürü Süleyman Yıldız, projenin hayata geçme sürecini ve içeriğine değindi. Kırıkkale?de 3. bir ürün alımına gidildiğini kaydeden Yıldız, bu proje ile Kırıkkale?nin istihdam amaçlı olduğunu söyledi.
REFAH DÜZEYİ ARTIRACAK
Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü; ?Proje, içsel dinamikleri harekete geçirerek kaynakların ve olanakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak, istihdamı ve refah düzeyini artırmak, yaşam kalitesini yükseltmek, kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek ve sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirmek amacıyla kurulmuştur.
Kırsal alandaki insanlarımızın gelirlerini arttırmak amacıyla hazırlamış olduğumuz " Kadın Çiftçilerimizle Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliği Projesi" ile 10 Aralık 2010 tarihinde başvurmuştuk. AHİ-KA tarafından uygulanabilirliği onaylanan projemizi ben ve Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Selim Biçen tarafından karşılık sözleşme imzalanarak proje çalışmalarına başlanıldı. Ve bugünde hayata geçti? dedi.
DERSLERİ ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ VERECEK
Yıldız, ?Eğitimimize; 25 kadın çiftçimiz katılacak olup, dersler Kırıkkale Üniversitesi Kırıkkale Meslek Yüksekokulu?ndan Öğr. Gör. Dr. Taşkın Erol, Delice Meslek Yüksekokulu`ndan Öğr. Gör. Dr. Kamil Kara, Öğr. Gör. Nursal Koca tarafından verilecek. Aynı zamanda İl Müdürlüğümüz teknik personeli de eğitimlerde yer alacak. Eğitimler sayesinde Hasandede beldesinde sebzecilikle uğraşan üreticilerimiz, Örtüaltı Yetiştiriciliğinin açık tarla şartlarında yapılan yetiştiriciliğe göre her bakımdan görecek. Kalite, birim alandan yüksek verim, yüksek gelir avantajlı yönleri, kısıtlı olan su kaynaklarımızın daha etkin ve verimli kullanmaları konularında bilinçlendirilecekler. Tarımsal girdilerin tohum, fide, gübre, ilaç gibi ekonomik ve tekniğine uygun kullanımı konularında eğitimleri sağlanacaktır?
PROJE İÇİNDE BİR ÇOK FAALİYET VAR
?Projemizin uygulama süresi olan 12 ay boyunca devam edecek. Düzenlenecek bu teorik ve pratik eğitimlerin yanı sıra; tarla günü, bilgi yarışması, seminer ve il dışına teknik gezi düzenlenecek. Kırıkkale İl Tarım Müdürlüğünün uygulamış olacağı bu proje bölgemizde ve bölgemiz dışında diğer İl Müdürlükleri için örnek oluşturacak. Benzer projelerin hazırlanması ve uygulama kapasitelerinin geliştirilmesine önemli katkı sağlanarak, diğer kurum ve kuruluşlar arasındaki diyalog artacak. Böylece bu projenin genel amacına hizmet eden projeler ortaya konacak ve uygulanacaktır? diye konuştu.