Öztürk “Orman Yangınları Afet Olmasın” başlığıyla yaptığı açıklamada, orman yangınlarının yalnızca bir doğa olayı değil, geçmişi ve geleceği tehdit eden büyük bir sorun olduğuna vurgu yaptı.
Öztürk, mevcut yasalardaki cezaların caydırıcı olmadığını belirterek, kasten orman yangını çıkaranlara, anız yakanlara ve izinsiz ateş yakanlara yönelik yaptırımların artırılması gerektiğini söyledi. Ayrıca yangınlarla mücadelede yeni ve modern yöntemlerin kullanılmasının zorunluluğuna dikkat çekti.
Hazırlanacak kanun teklifinde; yangın öncesi eğitimler, kuru yanıcı temizliği, denetimli yakma yöntemleri, yangın anı müdahale planları ve sonrası rehabilitasyon süreçleri gibi birçok öneri yer alacak. Öztürk, yangın bölgelerinde görev yapacak uzman personel ve işçilerin sayısının artırılması gerektiğini de vurguladı.
Uydu sistemleri, insansız hava araçları, termal kameralar ve coğrafi bilgi sistemlerinin entegre kullanılması gerektiğini belirten Öztürk, bölge halkının yangın söndürme faaliyetlerine aktif katılımının zorunlu hale getirilmesini teklif etti.
Orman içi veya yakınındaki yapıların yangına dayanıklı inşa edilmesi gerektiğini söyleyen Öztürk, özellikle turizm bölgelerindeki tesislerin yangınlardan sorumlu tutulması gerektiğini ifade etti. Yangın sonrası ağaçlandırma çalışmalarının da 1 yıl içinde tamamlanması gerektiğini belirten Öztürk, ekolojik dengenin yeniden sağlanmasının önemine değindi.
Açıklamasının sonunda Halil Öztürk, yangınla mücadele sırasında yaşamını yitiren vatandaşların "şehit" statüsüne alınmasını teklif etti. “Bu önemli soruna kalıcı ve kapsamlı çözüm üretiyoruz” diyen Öztürk, iklim değişikliğini de göz önünde bulunduran çok boyutlu bir mücadele çağrısında bulundu.