DAHA GÜZEL VE DAHA MUTLU YARINLAR
Yapı denetim firmalarını ilgilendiren 4708 sayılı kanun hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Yapı denetim firmaları, müteahhitler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Valiliğin iş birliğinde güzel bir Kırıkkale oluşturma amacı güttüklerini belirten Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner, gelecek nesiller için inşaat yapısının daha kaliteli bir düzeye çekeceklerini söyledi. Kırıkkale?nin genç bir il olduğundan bahseden Vali Güner, daha güzel ve daha mutlu yarınlar için büyük çaba sarf edeceklerini dile getirdi. Vali Güner, ?Bu çerçevede gerek kamu yatırımları bağlamında gerekse çevre ve şehircilik il müdürlüğü bağlamında genel bütçemiz faaliyetine uygun bir yapı ve çevrecilik bağlamında siz değerli müteahhit, mühendis kardeşlerimizle kader birliği yapıyoruz. Her ne kadar sizler kendi özel işlerinizin ve esnaf olarak kendi büronuzun faaliyetini takip ediyor gibi gözükseniz de aslında bu şehrin caddesini, sokağını, mahallesini, ilçesini, köyünü binasını hep birlikte icra ediyoruz.? dedi.
EL ELE GÖNÜL GÖNÜLE
Yeni mevzuatlardan bahseden Güner, ?Hepinizin bildiği gibi ülkemizde idari yapı değişiyor. Bu çerçevede Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü adında yeni bir birim oluştu. Bu birimdeki aktörler her ne kadar sizlerin bayındırlıktaki aktörler olsa da aslında ilimizde, ülkemizde yeni bir yapının yeni bir anlayışın yeni bir mimarinin temelleri atılmaktadır. Bu çerçevede Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yeni çıkan mevzuat çerçevesinde sizleri bilgilendirmek sizleri daha bilinçli hale getirmek ve şehrimize el ele gönül gönüle daha iyi hizmet yapmak için sizleri buraya davet ettik. Arkadaşlar bildiğiniz gibi 99 depremi ile birlikte mevcut deprem yönetmeliği mevcut teknik mimari, tesisat ve diğer teknik hesapların hepsi allak bullak oldu.? şeklinde konuştu.
VALİLİK DENETİM YAPACAK
Malzeme denetimi yapacaklarını dile getiren Güner, ?Mevcut deprem yönetmeliği 76-78?de çıkmış deprem yönetmeliği değişti ve 99 yılı itibarıyla yeni bir deprem yönetmeliği uygulamaya konuldu. Daha sonra yeni bir deprem yönetmeliği çıktı. Artık yapı denetimi gerek ilde gerek kırsalda Çevre ve İl Müdürlüğü kontrolünde zorunlu hale geldi. Bundan böyle inşaatlarınızda belgeleri bulunan içlileri kalfaları çalıştıracaksınız. Sizler yaptıklarınızı kullandığınız malzemeleri Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü olarak bizlere bilgi verecek bizlerde denetimini yapacağız. Bu şehrimiz açısından bir ayrıcalık olduğunu düşünüyorum. Şehirciliğin çok eski bir sürece dayanması sebebi ile birçok il tıkanmış durumda Ancak ilimiz yeni bir il olması sebebiyle sürekli ve süratli bir şekilde kâr bina tarzından yeni bina tarzına hızlı bir geçiş yaşamaktadır.?
AKSAKLIKLAR KONUŞULDU
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Turgut Çiçek ise 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkındaki Kanunu ile ilgili detayları anlattı. Müdür Çiçek, ?4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkındaki Kanunun, 01 Ocak 2011 tarihinden itibaren Kırıkkale?de de uygulanmaya başlaması üzerine, Bakanlığımız tarafından yetki verilen 4 adet yapı denetim firmasının, büro sorumluluğu altında bulunan inşaatlarda, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce yapılan denetimlerde tespit edilen aksaklıklar ve çözüm yollarının belirlenmesine yönelik bir toplantı düzenlenmiştir.? dedi
BİRİNCİ DERECE DEPREM KUŞAĞI
Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü; ?Bilindiği üzere Kırıkkale büyük bölümü Türkiye deprem bölgeleri haritasına göre birinci derece deprem kuşağında yer almaktadır, dolayısıyla yüksek deprem riski altında bulunduğundan, yapılarımızın buna göre projelendirilmesi ve inşa edilmesi zorunluluk arz etmektedir. Bu nedenle; can ve mal güvenliğini teminen imar planına, fen, sanat ve sağlık kurallarına standartlara uygun kaliteli yapı yapılması için yapı denetim firmalarının yanında; yapı sahiplerine, Belediyelere, müteahhitlere, proje müelliflerine, şantiye şeflerine, beton santralleri ve laboratuarlar yetkililerine büyük görevler düşmektedir.?
İYİ BİRER ESER BIRAKMAK ZORUNDAYIZ
Çiçek konuşmasını şöyle tamamladı; ?Kırıkkale ?de yöresel mimarinin ve kaliteli yerel malzemelerin kullanımının teşvik edilerek verimliliği sağlanmış ileri yapım teknolojilerinin kullanıldığı, depreme dayanıklı, sağlıklı ve güvenli yapılar inşa ederek gelecek nesillere iyi birer eser bırakmak zorundayız. Türkiye?deki depremlerde son 100 yıl içerisinde 110 bin kişinin yaşamını yitirdiği göz önüne alındığında depremlerin çok acı tecrübeler yaşattığı da bir gerçektir. Onun için bizlere düşen görev depreme dayanıklı binalar yapmak ve oluşabilecek hasarın minimum seviyede atlatılmasını sağlamaktır. Gerek projeyi yapan mimar ve mühendislerin ve müteahhitlerin ve yapı denetim görevini üstlenen firmalara çok büyük bir sorumluluk düşmektedir. proje tasarımı yapan mimar arkadaşlarımız binalarım tasarlarken yöresel mimari ile Selçuklu, Osmanlı mimarisi ile geleneksel Türk motiflerini binalarına yansıtarak şehir yapı kimliğinin ortaya çıkmasının sağlanarak, müteahhit, yapı denetim firmaları ve ilgili kurumlarca konuya daha hassasiyetle yaklaşacağına inanıyorum?