Önal, MKE çalışanlarını gündemde tutmaya kararlı

Önal, MKE çalışanlarını gündemde tutmaya kararlı

?KIRIKKALE DEMEK MKE DEMEKTİR, MKE DEMEK DE KIRIKKALE DEMEKTİR??

?KIRIKKALE DEMEK MKE DEMEKTİR, MKE DEMEK DE KIRIKKALE DEMEKTİR??

Önal, MKE çalışanlarını gündemde tutmaya kararlı

CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, milletvekili seçildiği günden beri sürdürdüğü MKE çalışanları meselesini gündemde tutmaya kararlı. Önal, TBMM´de yaptığı açıklamada, ?Kırıkkale demek Makine Kimya demektir. Makine Kimya fabrikaları demek Kırıkkale demektir,? diye konuştu.

MKE, TSK´NIN BÜTÜN MÜHİMMAT İHTİYACINI TEK BAŞINA KARŞILAMIŞ BİR KURUMDUR

Kırıkkale´nin, Anadolu´nun ortasında, çalışan, üreten, vergi veren; her dönem ülkesi için fedakârlığı fazlasıyla yapan, aynı zamanda en çok şehit veren, şehit cenazesi geldiğinde ?vatan sağ olsun´ deyip evladını toprağa veren kahraman insanların yaşadığı bir Cumhuriyet kenti olduğunu ifade eden CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, ?Bu kentin en önemli sanayi kuruluşu Makine ve Kimya Endüstrisine bağlı fabrikalarıdır. 1921 yılında kurulan bu fabrikalarımız, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yurtiçi ve yurtdışı, neredeyse bütün mühimmatlarını tek başına karşılamış devlete ait bir kurumdur.?

MKE KIRIKKALE´YE ÇOK ŞEYLER KATMIŞTIR

?Bu fabrikalar kurulduğu günden itibaren Kırıkkale hızla büyümüş, hızla göç almış ilk başlarda ilçe 1989 yılında da il olmuştur. Bu kentte doğrudan ya da dolaylı olarak herkes Makine Kimyanın ekmeğini yemiştir. MKE Kırıkkale´ye çok şeyler katmıştır. Kırıkkale demek Makine Kimya demektir. Makine Kimya fabrikaları demek Kırıkkale demektir. Milli Savunma Sanayimizin göz bebeği olan bu kurum halen Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yurtiçi ve yurtdışında kullandığı malzemeleri üretmeye devam etmektedir. Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı, Barış Pınarı operasyonlarında MKE´nin ürettiği mühimmatlar kullanılmıştır,? dedi.

MKE, ESKİ GÜNLERİNDEN ÇOK UZAK

Hem Kırıkkale´nin hem de Türkiye için önemli olan bu sanayi tesislerinin eski günlerinden çok da uzakta olduğunun altını çizen Önal, özellikle 90 öncesi neredeyse 20 bin işçinin çalıştığı bu tesislerde bugün itibariyle yaklaşık toplam işçi ve memur sayısının 5 bin 490 olduğunu belirtti. Daha önce Makine Kimya fabrikalarında faaliyet gösteren kimi atölyelerin bugün kapandığını vurgulayan Önal, ?Top Fabrikasına bağlı dökümhane, Mühimmat Fabrikasına bağlı sandık atölyesi, MKE´ye bağlı ÇELBOR çoktan kapanmıştır.?

MKE KÜÇÜLTÜLEREK NE YAPILMAK İSTENMEKTEDİR?

?Milli Savunma Sanayimizin gözbebeği olan bu fabrikalarımız kapatılarak ya da küçültülerek ne yapılmaya çalışılmaktadır? Zaten pek çok askeri mühimmatı yurtdışından ithal eden ülkemiz yurtiçi ve yurtdışı savunmasında kullandığı malzemelerin sağlandığı MKE fabrikalarını küçülterek aslında ne yapmak istemektedir? Her defasında yerli ve milli olduğunu iddia eden iktidar partisi yetkililerinin yerlilik ve millilik anlayışı Makine Kimya fabrikalarını küçültmekten mi geçmektedir? Makine Kimyanın fabrikalarının sorunları bunlarla da bitmiyor. Burada çalışan işçi ve memur sayısının toplamının 2 bin 970´i kadrolu işçidir. 2 bin 970 kadrolu işçinin en önemli problemi düşük maaş almasıdır,? şeklinde konuştu.

KİT´LER İÇİNDE EN DÜŞÜK MAAŞ MKE İŞÇİLERİNE VERİLMEKTEDİR

Önal TBMM´de yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: ?KİT´ler içindeki faaliyet gösteren fabrikalar içinde neredeyse en düşük maaşı MKE işçilerine vermektedir. Neredeyse yaz boyu gezdik, MKE fabrikalarını birkaç kez ziyaret ettik. Barut Fabrikasına, Mühimmat Fabrikasına, Top Fabrikasına, Silah Fabrikasını gittik. İşçilerimizle birlikte bir bardak çay içme fırsatı bulduk. Bazı işçi kardeşlerimiz maaş bordrolarını gösterdiler. İşçilerin aldığı maaş neredeyse asgari ücretin birazcık üzerinde. Kamuda çalışıyorsunuz, önemli bir iş yapıyorsunuz, Türk Silahlı kuvvetlerine gece gündüz mühimmat üretiyorsunuz, ama aldığınız maaş asgari ücretin birazcık üzerinde. Bu gerçekten çok üzücü.?

ZEYTİN DALI HAREKÂTINDA DA KULLANILAN MÜHİMMATIN BÜYÜK BÖLÜMÜ MKE´DE ÜRETİLDİ

?Sorunları bununla da bitmiyor. Özellikle her yıl Haziran ayından itibaren MKE´de çalışan işçi kardeşlerimiz % 30´ları geçen, hatta % 38´lere varan yüksek vergi dilimine giriyorlar. Bu da Makina Kimya işçisinin en temel problemlerinden biri. MKE fabrikalarında top üretiyorsunuz, mermi üretiyorsunuz, fırtına obüslerine obüs mermisi üretiyorsunuz, yani tehlikeli iş yapıyorsunuz ama size ağır işçilik tazminat verilmiyor. TSK tarafından Suriye´de, Afrin´de terör unsurlarına karşı gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekâtında da kullanılan mühimmatın büyük bölümü Kırıkkale MKE´de üretildi. Zeytin Dalı Harekâtında yoğun olarak kullanılan sığınak delici mühimmat, fırtına obüslerinin obüs mermileri MKE işçileri tarafından üretildi.?

MKE´DE BOMBA ÜRETEN İŞÇİLERİMİZE AĞIR İŞÇİLİK TAZMİNATI VERİLMELİDİR

?MKE işçilerimiz Zeytin Dalı Harekâtında ordumuz yurt dışında görevde, ordumuzun mühimmata ihtiyacı var diyerek MKE´nin fedakâr, cefakâr işçileri her gün 1 saat üstelik gönüllü olarak fazla mesai ücreti almadan üretim yaptı. MKE´de bomba üreten işçilerimize ağır işçilik tazminatı verilmelidir. O kadar fedakârca bir şekilde çalışırken işçi kardeşlerimizi görmezden gelmek onlara yapılan en büyük haksızlıktır. Geçtiğimiz dönem toplu iş sözleşmesi dönemiydi. MKE işçileri uzun süre çıkacak zam oranlarını merakla beklediler, ancak yapılan görüşmeler sonunda MKE işçileri yine hak ettikleri zamlarını alamadılar ve bir kez daha hüsrana uğratıldılar.?

HALEN MKE İŞÇİLERİ KADROLARINI ALMADILAR

?Milli Savunma Bakanlığı Savunma Komisyonu Üyesi olduğum için çalışmalar yaptım. Hem Milli Savunma Bakanlığına hem de diğer bakanlıklarımıza yazılı soru önergesi verdim. Bu soru önergemizin MKE´de çalışan kadrolu ve taşeron işçilerimiz içindi. Hükümet tarafından kamuda çalışan taşeron işçilerimize kadro verilmesiyle ilgili bir çalışma yapıldı. Bu çalışma tüm toplumda olduğu gibi Kırıkkale´de, MKE´de çalışan taşeron işçi kardeşlerimiz tarafından ilgiyle takip edildi. 2018 yılında bir kararname çıkarıldı ve bu kararnameyle MKE´nin de içinde bulunduğu taşeron işçileri 2018 yılı yılsonunda kadroya alınmaları öngörülmüştü. Ancak 2018 yılından sonra, 2020 yılına giriyoruz ama halen MKE işçileri kadrolarını alamadılar.?

MSB, MKE´DE ÇALIŞAN İŞÇİLERE KADRO VERMİYOR

?Bu çalışma bununla da bitmedi. Böyle bir çalışma olup olmadığını kadro sözü verilmesine rağmen, ?MKE´de çalışan işçilerimize neden kadro vermiyorsunuz?´ sorusunu Milli Savunma Bakanlığına birkaç kez sordum. 24 Eylül 2018 tarihli yazılı soru önergesine Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar´ın verdiği cevap şöyle: ?08.01.2019 2018 yılı içinde herhangi bir çalışma ya da sınav yapılmamış ve kadroya geçirilen olmamıştır. Çalışmanın ne zaman yapılacağı da belli değildir.´ Cumhurbaşkanlığının yayımladığı bir KHK var. Bu kararnamede, taşeronda çalışan işçilere kadro verin deniliyor. Ama Milli Savunma Bakanlığı yaklaşık 2 yıldır Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin gereğini yerine getirmiyor ve MKE´de çalışan işçilere kadro vermiyor. Kararnamenin gereğini yerine getirmediği için suç işliyor.?

KADRO VERİLİNCEYE KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEK

?Buradan Milli Savunma Bakanlığına sesleniyoruz: ?Bu kararnamenin gereğini yerine getirin ve taşeron işçilerimize kadro verin!´ Yine 16 Ekim 2019 tarihinde 1661 sayı ile benzer 2. bir kararname daha çıkarıldı. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 8. Maddesinde hizmet alımı yoluyla çalıştırılan personelin sürekli işçi kadrolarına istihdamını düzenliyor. Bu düzenlemeyle 04.12.2018 tarihi itibariyle en az 2 yıl kesintisiz olarak teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda çalıştırılmış ve çalışmasına devam edeceklerin kadroya alınacağı söyleniyor. Ancak hiçbir kararnamenin gereği yerine getirilmedi. Bundan sonra da biz bu konunun takipçisi olacağız. Buradan MKE´de çalışan işçi kardeşlerime sesleniyorum: ?Sizlere bu kadroyu alıncaya kadar, sizin mücadelenizde, sizinle beraber omuz omza durmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz.?