Okumak hayatı yeniden keşfetmektir

Okumak hayatı yeniden keşfetmektir

Kırıkkale İl Kütüphane Müdürü Zeliha Atay, Okumayan, düşünmeyen, fikir üretmeyen bir toplumun ne gelişmesi ne de kendi geleceğine yön vermesinin mümkün olmayacağını söyledi. Atay, Okumak hayatı yeniden keşfetmektir. Okumak; sevgi, saygı ve hoşgörü sahibi

OKUMAK HAYAT KAYNAĞIDIR

26 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kütüphaneler Haftası nedeniyle İl Kültür Merkezi’nde program düzenlendi. Programda, Güzel Sanatlar Lisesi konser verdi.  İl Kütüphane Müdürlüğünün 2013 yılında yaptığı çalışmaların slaytları izlendi. Programda konuşma yapan İl Kütüphane Müdürü Zeliha Atay, okumanın hayat kaynağı olduğunu söyledi. Atay, “Bilgi toplumuna dönüşmeyen bir toplumun küreselleşen dünyaya ayak uydurması mümkün değildir. Küreselleşme her ne kadar ekonomik, sosyal, teknolojik, kültürel, politik ve çevre dengesi açılarından bütünleşmenin bir gereği olsa da; dünyanın birleşik hale gelmesi ve dünyanın tekdüze dinamiklerden oluşması anlamına gelmez. Tekdüze olmuş toplumlar sorgulamaz, yeni bilgilere ulaşma çabasına girmez ve sorunlara başka perspektiflerden bakamaz” diye konuştu.

 

OKUMA KÜLTÜRÜ GELİŞMELİ

Okuma kültürünün her insanda olması gerektiğini söyleyen Atay, “Tekdüzelikten kurtulmanın ilk şartı toplumun çoğullaşmasından geçer. Toplumların çoğullaşması; içlerinde konulara farklı yaklaşabilen ve sorgulayabilen, insanları barındırmasıyla mümkün olur. Hızla değişen dünyadaki yeniliklere ayak uydurabilmek için bilgi toplumuna dönüşmek, dönüşen toplumu ise çoğullaştırmak gereklidir. Bu da ancak ve ancak bilgi ile mümkün olur. Bilgi toplumları çoğullaştırır, toplum bireylerine sorgulama ve farklı açılardan bakabilme yetilerini kazandırır, toplumun çok kültürlü olmasını sağlar. Çoğullaşmanın sağlanmasındaki en önemli süreç bilgi akışını sağlamak ve bireylere okuma kültürünü benimsetmek, okuma alışkanlığını kazandırmaktır. Okuma kültürü, insanlık tarihinin en önemli adımı olan "Yazının Bulunuşu" ile ortaya çıkmıştır” dedi.

 

DÜZENLİ OKUMA İÇİN NELER YAPILMALI

Okuma kültürünün düzenli olması için bireylerin önemli çalışması gerektiğini bildiren Atay, “Okuma kültürü; "bireyin okuma eylemini bir gereksinim olarak algılaması sonucu sürekli, düzenli ve eleştirel bir biçimde gerçekleştirmesi" olarak tanımlanabilir. Benzer bir yaklaşımla kütüphane kullanma alışkanlığı; "bireyin zihinsel gelişimini karşılamak amacıyla kütüphaneleri düzenli olarak kullanması anlamına gelir. Okuma alışkanlığı; kişinin duygu, düşünce ve hayal dünyasını zenginleştirmenin yanında, ifade gücünü ve iletişim becerisini geliştirici bir etkiye de sahiptir. Kuşkusuzdur ki; halka bu alışkanlığı kazandırmada en önemli rol kütüphanelere düşmektedir. Kütüphaneler yüzyıllar boyunca ortak bilgilerimizi korumanın en önemli mekânları olmuştur. Kütüphaneler; eğitimin hatta yaşam boyu öğrenme ve entelektüel gelişimin temel kurumlarıdır”

 

KİTAP OKUMADA İLK ONDAYIZ

Vali Ali Kolat ise yaptığı açıklamada “Bir milletin geçmişini, geleceğini bilmesi için bu anlamda kitap okunanın öneminin bilinmesini istiyoruz. Kırıkkale olarak kitap okuma yönünden Türkiye genelinde sıralamada ilk ondayız. Bu sene ilk 7’ye girdik. Bu senede muhtemelen ilk 10’un içerisinde yer alacağız. Hem kitap okuma bakımından, hem de kitap okumak için müracaat eden şahıs bakımından da oldukça iyi bir konumdayız.  Ayrıca kütüphanemizin tadilatı da devam etmektedir. Tadilat sonrasında kütüphanemiz daha iyi bir konuma gelecektir.  Kitap okumak, kitabı dost edinmek çok güzel bir şeydir. Bir ülke ne kadar çok okuyorsa inanın o ülkenin kalkınmışlığı ile eş değerdedir.”



1

Haberimiz Ses Getirdi: 12 Kişi Gözaltına Alındı

2

YÜKSEK İHTİSAS’TA NELER OLUYOR?

3

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

4

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

5

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

6

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

7

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"