Tarih: 12.12.2011 07:38
Okul Yaşamında Hayaller, İş Yaşamında Gerçekler
GELECEĞE İYİ BAKIN
Kariyer günlerinin iki hafta daha devam edeceğini belirten Okul Müdürü Kemal Erdem, her gün okula çeşitli mesleklere sahip kişilerin geleceğini söyledi. Kariyer günlerinin açılış konuşmasını yapan Erdem, ?Bizlerin biz olmasını sağlayan, yaşamımızda çeşitli kritik evreler vardır, bu dönemlerde aldığımız kararlar, yaptığımız tercihler, harcadığımız çabalar, kariyer yolculuğumuzun çerçevesini çizebilmekte. Gelecekte nasıl bir yaşam süreceğimizin belirleyicisi olabilmektedir, bu kritik evrelerde verdiğimiz kararların izlerini ölünceye kadar taşımaktayız. Doğru karar vermenin yolunun doğru kişilerle bir araya gelmekten, onların danışmanlığından, rehberliğinden istifade etmekten geçtiğini söyledi. Okul rehberlik servisimizce organize edilen bu programın siz değerli öğrencilerimize meslek seçiminde önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Sizler de, gelen misafirlerimize meslekler hakkındaki tüm sorularınızı sorarak mesleğin inceliklerini ve ayrıntılarını öğrenebilirsiniz? dedi.
HEDEF BELİRLEYİN
Kariyer Günleri programında, öğrencilere ileride atılacakları mesleği seçerken, sevebilecekleri ve başarılı olacakları meslekler konusunda karar kılmaları istendi. Kariyer günlerinin ilk konuğu olan Kırıkkale Belediye Başkan Yardımcısı Makine Mühendisi Halil Danacı,?Aldığınız eğitimle ileride bir unvan ve meslek sahibi olmak için en iyiye ulaşmaya çalışıyorsunuz. Öğrendiğiniz bilgilerle, bir yere yerleşme amacındasınız. İyi bir meslek sahibi olmak için birbirinizle tatlı bir rekabet yarış içerisindeniz. Ayrıca seçeceğiniz mesleğe mutlaka kendiniz karar verin ben bunun sıkıntısını yaşadım. Ben hukuk okumak istiyordum ama ailem benim mühendis olmamı istedi. Eğer hukukçu olsaydım daha başarılı olacağımı düşünüyorum. Bizim zamanımızda bu şekilde rehberlik yapanlar olmadı bu nedenle sizler şanslısınız? dedi. Kırıkkale Defterdarı Mehmet Erkınay, öğrencilere kendilerine bir hedef belirlemelerini ve o hedefe ulaşmak için çok çalışmaları gerektiğini söyledi. Kendisinin bu hedefi gerçekleştirmek için 20 yıl okuduğunu ve bunun için beş üniversite bitirdiğini söyleyerek çok okumanın ve spor yapmanın öneminden bahsetti.
ÖĞRENCİYE SADECE ÇALIŞMAK KALIYOR
Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekimi Osman Acar, özgeçmişinden söz ettikten sonra meslek seçimi konusunda bilgiler aktardı. Hedefin önceden konulması gerektiğini söyleyen Başhekim Acar, hedefe varmanın yolunun çalışmadan geçtiğini vurguladı. Kendisi öğrenci iken zor şartlar altında okuduğunu ve o dönemde imkansızlıkların bulunduğuna dikkat çeken Acar, ?Öğrencilerin şu anki ortamı büyük nimettir. Öğrenciler için internet, bilgisayar, dershane gibi her türlü imkan vardır. Okulların fiziki mekanları ve imkanları eskiye nazaran çok iyi. Öğrenciye sadece çalışmak kalıyor" ifadelerini kullandı. Öğrencilere ileride meslek seçerken sevecekleri bir alana tercih etmelerini tavsiye eden Acar, "Bir de ihtiyaca göre meslekler şekilleniyor. O günkü toplumun ihtiyacına göre de meslekler belirlenebiliyor" şeklinde konuştu. ?Başarılı olmanın temel şartı mesleği sevmekte yatmaktadır? diyen Acar, öğrencilikte başarının temel şartının da düzenli çalışmaktan geçtiğine vurgu yaparak, "Düzenli çalışma olumlu sonucu da beraberinde getirir" ifadelerini kullandı.
BENDE SİZLER GİBİ BURADAKİ BU SIRALARDA OKUDUM
Yine Yüksek İhtisas Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Doktor Özlem Yılmaz tıp fakültesindeki öğrencilik hayatından ve TUS sınavlarından bahsetti. Fizyoterapist Elçin Kuru neden fizyoterapist olduğunu anlatarak mesleğin kimleri ilgilendirdiğini zor yönlerini fizik tedavi uzmanlarıyla ortak çalışma alanlarından bahsetti. Başhemşire Rukiye Eryılmaz da sağlık meslek liselerinden ve hemşirelik yüksek okullarından hemşire olunabileceğini ve aralarındaki farklardan bahsederek meslek hayatlarında hastalarla aralarında olan işleyişten bahsetti. HSBC Bank Kırıkkale şube müdürü Hakan Kaplan ise yaptığı konuşmada, yetişmiş iş gücüne ve eğitimli girişimcilere her sektörde ihtiyaç duyulduğunu belirterek, öğrencilerden kendilerini geleceğe hazırlamalarını istedi. Kaplan kendisinin de Kırıkkale Anadolu Lisesinden mezun olduğunu ve okuduğu yıllardan bahsederek, ?Bende sizler gibi buradaki bu sıralarda okudum. Anadolu Lisesinin kıymetini bilin? dedi. Kaplan, ?Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunu olduğunu söyledi. Öğrencilerin sorularını da cevaplayan Kaplan hedeflerinin sadece kamu sektörü olmaması gerektiği artık özel sektörde hem imkanların daha iyileştiğini hem de iş bulma imkanlarının daha fazla olduğunu söyledi.
BİZİM ZAMANIMIZDA BÖYLE İMKANLAR YOKTU
Diş Hekimi Murat Öztürk, ?Öğrencilere okulunuzun size böyle bir imkanı sunması çok önemli. Bizim zamanımızda böyle imkanlar yoktu? diye sözlerine başlayarak diş hekimliğinin öneminden bahsederek gelecekte istihdam sorunun olmayacağını şu anda hekim sıkıntısı yaşandığından bahsetti. Mezunların hem hastanelerde çalışabileceğini hem de kendi işyerlerini açabileceklerini söyledi. Öğrencilerin kendi işyerine uğrayarak mesleğin uygulama biçimini de görebileceklerini söyledi. Eczacı Çağatay Keleş, kendisinin de bu okuldan mezun olduğunu, şu anda da mezun olduğu okulun öğrencilere mesleği hakkında bilgi vermenin mutluluğunu yaşadığını söyleyerek, öğrencilerin eczacılık fakültesini neden tercih etmeleri ve bitirdikten sonra ne yapacakları konusunda bilgi verdi.
ANILARINI PAYLAŞTILAR
Kırıkkale adliyesinde çalışan Asliye Ceza Hakimi Hasan Çavaş, öğrencilere hukuk fakültelerini bitiren öğrencilerin hakim, savcı, avukat olabileceklerini ayrıca son zamanlarda bir araya gelerek hukuk büroları da açabildiklerinden bahsetti. Hakimlik, savcılık arasındaki farklardan bahsederek meslek hayatında yaşadığı anıları paylaştı. Toplum sağlığı merkezinde çalışan sosyal çalışma Uzmanı Cevat Üstün, nasıl sosyal hizmet uzmanı olduğundan bahsederek meslek hayatında geçen anılarını öğrencileri ile paylaştı. Psikolog Serpil Atmaca öğrencilere psikoloji bölümünü tercih edebileceklerini iş alanlarının geniş olduğunu, hem özel sektörde hem de kamu sektöründe ihtiyaç olduğunu söyleyerek ancak psikolojiyi seçen kişilerin kişilik problemlerinin olmaması gerektiğini söyledi. Sosyolog Ayçin Karadayı, sosyoloji okumanın öneminden bahsederek sosyoloji bitirince iş bulmanın öğrencilerin biraz daha kendi becerilerin bağlı olduğunu ancak son zamanlarda kamuya da alımların başladığını bahsetti.
SAĞLAM YAPI
Kariyer günlerinin son programına ise İnşaat Mühendisi Ahmet Köksal katıldı. Ahmet Köksal inşaat kavramının insanlığın başlamasıyla başladığını insanlık devam ettikçe de süreceğini söyleyerek, mimarlıkla mühendislik arasındaki ilişkiyi anlattı. Mimar Sinan?ın bunu en güzel örneği olduğunu ve öğrencilere binaları sağlam yapmaları gerektiğini söyledi. Okul Müdürü Kemal Erdem, kariyer günleri nedeniyle öğrencilere bilgi veren tüm katılımcılara teşekkür ederek, bu projeyi 9. sınıftan itibaren başlatmayı düşündüklerini söyledi.
BİZDEN SONRA Kİ ÖĞRENCİLERE DE DÜZENLENSİN
Kariyer günleri konusunda okul yönetimine teşekkür eden 12. sınıf öğrencisi Sema Nur Öçalan, ?Kariyer günleri bizim meslekler hakkında daha iyi bilgi edinmemizi sağladı. Meslekler hakkında bilgiyi işin iyi ve kötü yönlerini bilen birisinden almak geleceğimize yön vermemizde yardımcı oldu. Bu programın bizden sonraki öğrencilere de yapılmasını istiyoruz? dedi. Yine öğrencilerden Şeyma Oruç, ?Böyle bir etkinlik olmasından dolayı öncelikle kendimi çok şanslı hissettim. Bizim için doğru mesleği seçmemiz için yapılan bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim. Öğrenciler kendilerinin de bir meslek sahibi olduklarında okula gelip o zamanki öğrencileri bilgilendirmeyi şimdiden düşündüklerini söylediler? dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —