Öğrenci taşımalı kutlama

Öğrenci taşımalı kutlama

Ahilik Haftası kutlamaları mehter takımı yürüyüşü ile başladı. Daha sonra günün önemine istinaden düzenlenen toplantı ve şilt töreninde sadece öğrencilerin katılımı dikkat çekti. Esnafları konu alan Ahilik Haftasını okullarından getirilen öğrenciler kutla

AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI ESNAFSIZ BAŞLADI

Öğrenci taşımalı kutlama

Ahilik Haftası kutlamaları mehter takımı yürüyüşü ile başladı. Daha sonra günün önemine istinaden düzenlenen toplantı ve şilt töreninde sadece öğrencilerin katılımı dikkat çekti. Esnafları konu alan Ahilik Haftası’nı okullarından getirilen öğrenciler kutladı.

BÜYÜK BİR GURUR YAŞIYORUM

Kültür Merkezi’nde düzenlenen programın açılış konuşmasını yılın ahisi seçilen Villa Cafe işletme sahibi Ayşe Aydın yaptı. Aydın, “Mesleğimi ifa ederken, güzel ahlak, dürüstlük, kardeşlik, paylaşma ve kanaat gibi değerleri topluma örnek olacak biçimde uygulama nedeni ile layık görüldüğüm bu ödül için sizlere teşekkür ediyorum” dedi. Meslek hayatının çok çalışma ve hızlı büyüme esasına dayalı olduğunu vurgulayan Aydın, “Yeni ve değişen yüzü olarak kıskançlığı ölçüsüz hırs ve rekabeti, geçimsizliği, hazımsızlığı öne çıkardığı günümüz dünyasında, ahiliğin bu topraklarda binlerce yıldır zaten var olan meziyetleri öne çıkaran bu ödüle layık görülmenin hazzı ve gururunu yaşıyorum” ifadesinde bulundu.

ŞAHSIMIN SORUMLULUĞU ARTTI

Mesleğime tutunmak için başvurduğum ve asla vazgeçmediğim prensiplerim var diyen Aydın, “Kendiside bir meslek erbabı olan sevgili babamda var olan insani ve ahlaki değerlere karşılık geldiği ve bunları bana her Türk ailesinde olduğu gibi doğal olarak aktardığını bu ödül vesilesiyle pekiştirdim. Dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın en güzel örneklerini yıllarca sergilemiş ilimizde bu ödülün şahsıma layık görülmesi payemin sorumluluğunu artmıştır” dedi.

ELEMAN EKSİKLİĞİMİZ VAR

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, “800 yıldır devam eden Ahilik etkinlikleri köklülük sağlama yönünden çırak, kalfa ve usta yetiştirme yönünden büyük önem taşıyor. Yabancı ülkelerde Ahi Evran düsturu veriliyor. Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de işsizlik var ama kalifiye eleman eksikliğimiz var. Avrupa Birliği ülkeleri bizlerden kalifiye eleman istiyor” şeklinde konuştu.

YABANCI İŞÇİ ÇALIŞTIRIYORUZ

Bütün üreticilerin ve yatırımcıların kalifiye eleman istediğini belirten Köstekli, “Bizim yeteri kadar kalifiyeli elemanımız olmadığı gibi bir de yabancı ve kaçak işçi çalıştırıyoruz. Şuanda Türkiye, Dünya’da hızla gelişmekte olan ülkeler arasında yer alıyor. Hizmet sektöründe ve her konuda yetişmiş elemana ihtiyacımız var. Bunu fazlasıyla karşılayamıyoruz, bunu karşılamak için esnaf sanatkâr ve mesleki örgütlere ihtiyacımız var. Bizim çabamız gençlerin, branşlarına göre mesleğe ayrılmasıdır. Bununla birlikte diplomalı işsizi kaldırmamız lazım” ifadesinde bulundu.

KÜLTÜRÜMÜZE YERLEŞMİŞ BİR GELENEK

Son olarak konuşma yapan Vali Ali Kolat ise; “Bu güzel geleneğimizin esnafımıza ve halkımıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Hepimiz biliyoruz ahiliğin ne anlama geldiğini. Ahilik, 12 ve 13. Yüzyılda ülkemizin Anadolu’nun İslamlaşması ve kökleşmesi sürecinde, oluşturulan bir teşkilattır. Çıraklık, kalfalık ve ustalık sistemi ve anlayışının meydana geldiği bir dönemdir bu dönem. O günden bu güne, bu kültür bizlere iyice yerleşmiş ve sanatkarlarımızın bırakamayacağı bir gelenek haline gelmiştir” dedi.

KÖKLÜ, SAĞLAM, DÜZENLİ BİR TOPLUM

Kolat Ahiliğin bir Türk esnaf kuruluşu olduğunu ve her zaman doğruyu, ticarette doğruluğu ve iyi insan ilişkilerini tema aldığını söyledi. Ahi’liğin temelinin yardımlaşmaya dayandığını ifade eden Kolat Ahiliğin köylere kadar yayılan en küçük örgütten en büyüğüne kadar milli birlik ve beraberliğe, karşılıklı saygı ve sevgiyi sosyal dayanışma ve yardımı temel ilke sayan, el birliği ve kardeşlik havası içinde din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı, köklü, sağlam, düzenli ve milli bir toplum kurmayı amaç bilen bir kuruluş olduğunu söyledi. 

ESNAFIN GÜNÜNDE ESNAF YOK

Kültür Merkezi’ndeki programın ardından MKE Açıkhava Düğün Salonu’nda şilt töreni düzenlendi. Geleneksel olarak her yıl düzenlenen törende geçtiğimiz yılların aksine öğrencilerin katılımı dikkat çekti. Bir esnaf teşkilatı olan Ahiliğin kutlandığı törende esnafların katılımının minimum düzeyde olması, onların yerine okullarından getirilen öğrencilerin salonu doldurması bazı vatandaşların ‘Ahilik esnafın kavramıdır. Neden esnaf katılımı yokta öğrenciler getiriliyor?’ sorusunu sormasına neden oldu.



1

Haberimiz Ses Getirdi: 12 Kişi Gözaltına Alındı

2

YÜKSEK İHTİSAS’TA NELER OLUYOR?

3

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

4

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

5

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

6

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

7

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"