Nur Camii, Kâbe-i Şerif Örtüsüyle Şereflenecek

Nur Camii, Kâbe-i Şerif Örtüsüyle Şereflenecek

AKYÖN, KIRIKKALE´NİN TANITIMINA BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR

Nur Camii, Kâbe-i Şerif Örtüsüyle Şereflenecek

Sudi Arabistan Cidde Başkonsolosluğu basın ataşesi hemşerimiz Bahattin Akyön´ün yaklaşık 3 yıldan bu yana Kâbe Örtüsü konusu sonuç verdi.  Eşşeybi ailesini ikna eden Akyön Kâbe Örtüsünü Nur Camiine hediye edecek.

KÂBE´NİN ÖRTÜSÜ HEDİYE EDİLDİ

Mekke´nin fethinden sonra eskiden beri devam ettirilen bir takım hizmetler vardı. Bu hizmetler Mekke´nin yönetimi (Darü´n-nedve idaresi), başkumandanlık (kıyade), sancaktarlık (liva), Kâbe´nin bakımı, kapısının ve anahtarlarının muhafazası (hicabe veya sidane), hacılara su temini (sikaye) ve hacıları ağırlama (rifade) hizmetleriydi. Fetih günlerinde bu hizmetler Hz. Muhammed tarafından toplandı ve Kâbe´nin bakımı, kapısının ve anahtarlarının muhafazası görevini, amcası Hz. Abbas ile Hz. Ali´nin istemesine rağmen o sırada hala bu görevde bulunan Abdüddâr soyundan Osman B. Talha´dan almayarak onunla birlikte amcasının oğlu Şeybi B. Osman´a verdi. Ve bu aile bugüne kadar, yönetimler, devletler, halifeler, sultanlar, emirler, padişahlar ve valiler değişse de, anahtarlar ve kilitler zaman zaman yenilense de hep Kâbe kapısının ve anahtarlarının muhafızı olarak kaldı. Mekke´nin Fethinde Kâbe´nin Anahtarı Peygamber Efendimiz tarafından tekrar bu aileye verildi. ?Bunu sizden ancak bir zalim sizden alabilir? buyurarak ?Emaneti ehline veriniz? prensibini uyguladı.  ?Eş Şeybi? ailesinin Mekke´de konuğu olan Cidde Basın Ataşesi Bahattin Akyön ve TRT Haber Cidde Muhabiri Yusuf Akyön Talal A. Shaibi´nin oğlu Abdulillah Eşşeybi tarafından ağırlandı. Davette Abdullah Kkhaja ve Majd Abdulrahman Ak hazır bulundu.

KIRIKKALE´YE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞTI

Kabenin örtüsünün Kırıkkale´ye kazandırılması için yaklaşık 3 yıldır uğraş veren hemşerimiz Bahattin Akyön ?Eşşeybi ailesine Türkiye´miz ve ilimiz Kırıkkale hakkında bilgi sunduk. Türkiye´yi çok sevdiklerini ifade ettiler. Yılda 2 defa Kâbe´nin kapısını açma ve bu emaneti (Kabenin Anahtarı ) taşıma şerefine nail olan Eşşeybi ailesin evlerinde misafirleri olduk. Çok samimi ve candan karşıladılar. Yemek ikramından sonra Abdulillah Eşşeybi bize Kâbe Örtüsü hediye ettiler. Çok duygulandık. İnşallah bizde bu Kâbe örtümüzü Kırıkkale Müftülüğümüzce Kırıkkale halkının yardımları ve hükümetimizin desteği ile yapılan Nur Camimiz için Sayın Valimiz Ali Kolat Bey´in huzurunda ve Sayın Müftümüz değerli hocam Bekir Gerek beye bu ay içerisinde inşallah takdim edeceğiz. Daha evvelki bir görüşmemizde böyle bir hayırlı işin Nur Camimiz için talep etmişlerdi,  bize bunu hatırlattıkları için kendilerine müteşekkirim. Bahsi geçen bu hadisenin de gerçekleşmesinden dolayı ailece mutluyuz. ?Eşşeybi ailesi tarafından Akyön ailesine hediye edilen Kâbe Örtüsü inşallah Kâbe hasretiyle yanan hemşerilerimiz için Nur Cami külliyesinde sergilenmek üzere teslim edeceğiz. Rabbim İnşallah Beytine cümlemizi kabul eylesin. Nasıl ki Altın Oluğu Türkiye´miz istikametine koyan ecdadımız bereket ve rahmet umduysa bizde Kâbe´nin bir parçası olan siyah örtüsünün Kırıkkale´mize bereket getirmesini diliyoruz? dedi.

KÂBE ÖRTÜSÜ (SİTÂRE VEYA KİSVE)

Kâbe örtüsüne verilen addır. Kâbe´nin tamamını kuşatan bu örtü siyah ibrişimden yapılır. Üzeri Altın yaldız sırma yazılarla tezyin edilir. Kâbe´yi örtmekten amaç onun yüceliğini ilan etmektir, onu takdis etmektir. Kâbe´ye ilk örtü giydiren hakkında çok değişik rivayetler vardır. Bunlardan doğruya en yakın olanı İsmail´dir. Bazı rivayetlerde peygamberimizin dedelerinden Adnan b. Ud´un Kâbe´yi ilk örten kişi olduğu belirtilmektedir. Kâbe İsmail´den sonra hiç bir devirde örtüsüz bırakılmamıştır. Her milletçe bu iş salih amel olarak addedilmiştir. Tarihte Kâbe´yi örtme işi değişik kabileler tarafından yardımlaşarak yapılmıştır. İlk olarak tek başına Ebu Rabia b. Abdullah örtmüştür. Yine Abdulmuttalib´in zevcesi Netile bt. Hubab (Abbas´ın annesi) rivayet edildiğine göre; oğlu Abbas kaybolur, bulunursa Kâbe´yi kendi balına örteceğini nezr eder. (Adar) Oğlu bulununca da bu nezrini yerine getirir. Böylece tarihte tek başına Kâbe´yi örten ilk kadın o olur. Hz. Ömer zamanında ilk olarak Kâbe beyt-ül maldan örtülmüştür. Bundan sonra Kâbe örtüsü hükümetlerin sorumluluğunda olmuştur. Yine ilk olarak Hz. Ömer Kâbe örtüsünün Mısırda dokunmasını emretmiştir. Hz. Osman da bu kararlara sadık kalmış ancak senede iki defa dokunmasını emretmiştir. Kâbe´nin örtüsü üç bölümden meydana gelmektedir. Kâbe´nin dış örtüsü, iç örtüsü (astar) ve kuşak bölümü. Bunların hepsi şu anda Mekke´de bulunan Kâbe örtüsü fabrikasında dokunmaktadır.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı