Neşet Ertaş, bizler için bir okuldur, bir idoldür
Kırıkkale, mülki anlamda kurulalı çok uzun yıllar geçmemiş olmasına rağmen, coğrafi konumu sebebiyle Orta Anadolu müzik kültürünün oluşmasında çok önemli bir yere sahiptir. Kadın, erkek Kırıkkaleli birçok yerel sanatçı, küçük yaşlardan itibaren ellerine aldıkları bağlamayla önce ?Düğün Çalmış?, kendisini daha iyi yetiştirenler de konservatuvar eğitimi alarak Kültür Bakanlığı ya da TRT gibi kurumlarda sanatını profesyonel manada icra etmiştir.
Son günlerde, özellikle sosyal medya aracılığıyla ismini duyuran Kırıkkaleli bir isim de Şükrü Özben? Bu toprakların çocuğu, bu memleketin suyuyla toprağıyla yoğrulmuş bir sanatçı Şükrü Özben?
***
HABİLHAN PEHLİVANLI (HP): Sayın Şükrü Özben, okurlarımıza kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
ŞÜKRÜ ÖZBEN (ŞÖ): 1975 yılında Delice´nin Derekışla Köyünde dünyaya geldim. İlkokulu Derekışla Köyü İlkokulunda, ortaokulu Çerikli Ortaokulunda, liseyi de Kırıkkale Endüstri Meslek Lisesinde okudum. Halen Türk Telekom İl Müdürlüğünde Teknisyen olarak görev yapmaktayım. Evliyim. İkisi kız, bir erkek 3 çocuğum var.
HP: Şükrü Bey, kendi çalıp söyleyen bir sanatçı olarak bağlamayla nasıl tanıştınız?
ŞÖ: Bağlamayla tanışmam 1992 yılında değerli hocam Akif Sarıçiçek sayesinde oldu. Bağlamanın teline her vuruşumda daha da büyük manalar ifade etmeye başladı benim için. Her geçen gün, daha iyi çalmaya başladıkça da daha fazla haz almaya başladım. Özellikle yöresel üstatlarımızdan aldığım ilhamla her geçen gün kendimi daha da geliştirmeye çalışıyorum. Ayrıca ülkemizin dört bir yanında çeşitli konserlerde, festivallerde ve düğünlerde sahne aldım. Tüm bu programlar bağlamaya olan ilgimi ve sevgimi her geçen gün daha da artırıyor.
HP: Peki, Şükrü Bey, bağlamayı elinize aldığınızda daha çok başkalarının bestelerini ya da anonim eserlerimi seslendirmeyi seviyorsunuz, yoksa kendi besteleriniz de var mı?
ŞÖ: Elbette yöresel üstatlarımız bizim için her zaman yol gösterici olmuştur. Bu yüzden de Muharrem Ertaş, Hacı Taşan, Neşet Ertaş gibi dünyaca tanınan sanatçılarımızın eserlerini seslendiriyorum. Hatta yalnızca Orta Anadolu değil, farklı yörelerden eserleri de seslendirmeyi seviyorum. Tabi bu arada beste yapmayı ve kendi bestelerimi de seslendirmeyi ihmal etmiyorum. Mesela son klibimdeki ?Zor be gülüm? şarkısını bestesi bana ait.
HP: Bu durumda sabit bir bağlama stiliniz yok diyebiliriz. Öyle değil mi? Ama buna rağmen bağlamasını en çok beğendiğiniz, kendinize örnek aldığınız sanatçı ya da sanatçılar kimlerdir?
ŞÖ: Az önce de ifade ettiğim gibi, farklı yöreler ve farklı müzik tarzları deniyorum. Ama ne olursa olsun Neşet Ertaş, bizler için bir okuldur, bir idoldür. Nur içinde yatsın, Orta Anadolu Müziği onun sayesinde dünyanın dört bir yanına yayıldı.
HP: Sanat hayatınızı en çok nerelerde ve ne şekilde sürdürüyorsunuz?
ŞÖ: Bizler yöresel sanatçılar olarak gerek Kırıkkale´de gerekse ülkemizin farklı şehirlerinde düğün, açılış, festival gibi programlara davet edilir ve sanatımızı genelde bu mecralarda yürütürüz.
HP: Şükrü Bey, bir sanatçı olarak kendinizi ileride nerelerde görüyorsunuz?
ŞÖ: Müzikal anlamda insanlara en güzel eserleri icra etmeye çalışıyorum. Bu yolda ilerleyerek daha çok kitleye uluşabilen, daha çok insanı müziğimizle buluşturabilen bir sanatçı olmak en büyük idealim.
HP: Son olarak okuyucularımızla paylaşmak istediğiniz birkaç cümle var mı?
ŞÖ: Öncelikle son klibimi çektiğim ?Zor be gülüm? isimli eserime ilgilerinden dolayı tüm dinleyicilerime çok teşekkür ederim. İlerleyen dönemde daha güzel eserlerle, daha güzel çalışmalarla hep halkımızla olacağım. Beni dinlemeyi ve izlemeyi sürdürsünler. Ayrıca beni dinleyicilerimle buluşturduğunuz için şahsınızda Pusula Gazetesine çok teşekkür eder başarılarınızın devamını dilerim.
HP: Biz de sizlere teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.
RÖPORTAJ: HABİLHAN PEHLİVANLI