Milli Savunma Bakanlığını, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfını ve Savunma Sanayii Başkanlığı organizesinde IDEF'21 15’inci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı açıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile açılan IDEF'21’de stant açan Makine Kimya Endüstrisi A.Ş’nin, 76/62 mm Deniz Topu, Yakın Hava Savunma Sistemi ve E-Fırtına başta olmak üzere yüzlerce ürününün sergilendiği standı büyük ilgi gördü.
Savunma sanayinin buluşma platformu olan 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF’21), İstanbul Büyükçekmece’deki Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı. 20 Ağustos 2021 tarihine kadar açık kalacak olan IDEF'21 15’inci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nın açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdi. Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi alanında önemli bir dünya markası hâline gelen fuarın 15'incisinin ülke ve katılımcı firmalar için hayırlara vesile olmasını diledi. Fuarın düzenlenmesinde emeği geçen Millî Savunma Bakanlığını, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfını ve Savunma Sanayii Başkanlığını tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, fuara katılan firmalara ve fuarda gerçekleştirilen etkinliklere destek verenlere teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişi 1993 yılına kadar giden ve iki yılda bir yapılan fuara katılımın sayı ve nitelik olarak sürekli artmasının ülkenin savunma sanayisinin başarısının ifadesi olduğunu dile getirerek "Burada imzalanan anlaşmalar ve protokoller, fuarımızın savunma sanayi alanında artık kendisine küresel bir yer edindiğine işaret ediyor. IDEF 2021'i işte böyle bir iklimde gerçekleştiriyoruz. Fuarımız gerek açılışa iştirak eden misafirlerimiz gerekse katılımcı firmalar bakımından bugüne kadar ki en zengin görünümüne sahiptir." diye konuştu. Bir önceki fuara 1.061 firma ve temsilcinin katıldığını, bu defa 1.236 firma ve temsilciyle fuarın düzenlendiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı şekilde ziyaretçi sayısının da bir önceki fuardaki 76 bin rakamının aşılacağından ümit ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan “Fuarımızda milli imkanlarla geliştirdiğimiz pek çok ürünün yer alması bu konuda kat ettiğimiz mesafenin ispatı. Türkiye son 19 yılda diğer pek çok alan gibi savunma sanayinde de adeta bir devrim gerçekleştirmiştir. Dışa bağımlılığı azaltmak anlamında çıktığımız bu yolda hamdolsun çok iyi bir noktaya geldik. 2002 yılında ülkemizde sadece 62 savunma sanayii projesi yürütülüyorken günümüzde 750'yi geride bıraktı. Bütçeleri de 5.5 milyar dolar düzeyinden 75 milyar dolar düzeyine çıkmıştır. Firma sayımız 56'dan 1500'e ulaştı. Firmaların yıllık ciroları 1 milyar dolardan 11 milyar dolara yükselmiştir”
“Savunma sanayinde olmanın dışa bağımlılığımızın yüzde 80'lerden yüzde 20'lere indirmeyi başardık. Bu birikimi dost ve müttefiklerimizin de istifadesine açtık. Daha önce 256 milyon doları bile bulamayan savunma ve havacılık ihracatımız 3 milyar dolar sınırını geride bıraktı. Sektörün Ar-Ge'ye ayırdığı bütçenin 49 milyon dolardan 1.5 milyar doların üzerine çıktı. Kara hava ve deniz ürünlerinde ulaştığımız seviyenin başında İHA'lar geliyor. Özellikle başarısını sahada bilfiil ispat etmiş olan silahlı İHA'ların tasarımı üretimi ve satışında dünyanın ilk 3-4 ülkesi arasında yer alıyoruz. Savunma sanayinde kat ettiğimiz mesafenin elde ettiğimiz başarıların gerisindeki bir diğer önemli faktörü de sizlerle açık yüreklilikle paylaşmak istiyorum”
“Geldiğimiz seviye bizi çok daha büyük hedeflere yöneltmiştir. Savunma sanayinde geleceğin teknoloji, araçlarına ürünlerine yatırım yapıyoruz. Yapay zeka temelli çalışan kara, hava ve deniz araçları konusunda iddialı projeler üretiyoruz” dedi. Makine Kimya Endüstrisinin, 76/62 mm Deniz Topu, Yakın Hava Savunma Sistemi ve E-Fırtına başta olmak üzere yüzlerce ürününün sergilendiği standı gezen Cumhurbaşkanı Erdoğan, MKE A.Ş. Genel Müdürü Yasin Akdere den bilgi aldı.