MKE, Savunma Sanayiinin Omurgasıdır

MKE, Savunma Sanayiinin Omurgasıdır

KIRIKKALE, MKE İLE DOĞMUŞTUR

MKE, Savunma Sanayiinin Omurgasıdır

Kırıkkale Üniversitesi, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve MKE arasında Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirme Protokolü imzalandı. Törende konuşan Vali Ali Kolat, Savunma Sanayinin omurgası olan MKE´nin artık kan kaybına tahammülü kalmadığını ve yerli üretime büyük önem verdiklerini söyledi.

SAYP İMZA TÖRENİ

Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen ve Savunma Sanayiinde yerli üretimi teşvik etmek, iş ve zaman kaybını en aşağı seviyelere çekmek için uygulamaya konulan ve bu güne kadar ülke genelinde sadece beş üniversiteyle protokol imzalanan, kısa ismi SAYP olan Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirme Programının imzaları dün Kırıkkale Üniversitesinde yapılan törenle atıldı.

GENİŞ KATILIM

Fen Edebiyat Fakültesi Yahya Kemal Salonunda yapılan imza törenine Vali Ali Kolat, MKE Genel Müdürü İzzet Artunç, Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Cemil Sami Tüfekçi, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, MKE Genel Müdür Yardımcısı Faruk Yenal, Savunma Sanayi ARGE Sorumlusu Deniz Demirci, MKE ARGE Teknolojileri Daire Başkanı Zafer Pesen, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekrem Gök, Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin, il müdürleri ve üniversite akademik kadrosu katıldı.

KIRIKKALE, MKE İLE DOĞMUŞTUR

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından başlayan programda üniversite yetkilileri ve müsteşarlık yetkilileri proje hakkında bilgi verdiler. Daha sonra konuşma yapan Rektör Yıldız, ?Üniversite sanayi işbirliği üniversitelerin son zamanlarda devletin oluşturduğu teşviklerle çok önem verdikleri alan haline geldi. Üniversitelerin performansında ne yaptıkları, ne kadar sentez projeleri yürüttükleri üniversitelerin performansları bağlamında en önemli gösterge olarak kabul edildi. Bir taraftan eğitim öğretimini sürdürürken diğer taraftan bilimsel çalışmalar yapıyorlar. Biz son yıllarda üniversite sanayi iş birliği konusunda gerçekten büyük çabalar gösteriyoruz. Kırıkkale MKE ile doğmuş, Kırıkkale´nin bir yönüyle de anasıdır. MKE´nin savunma sanayiinin temelini oluşturması bizi savunma teknolojilerine daha fazla yönlendirmiştir. Devletimizin bizden beklentisi de bu alanda öne çıkmamızdır. Artık 23 yıllık bir üniversite olarak olmazsa olmaz önemli bir misyonumuz olmuştur. Üniversite olarak savunma sanayinde söz sahibi olmak istiyoruz.  Savunma sanayinde araştırmacı yetiştirmek, hocalarımızı bu alana yönlendirmek amacıyla ciddi çalışmalar yapıyoruz.  MKE´nin bizim arkamızda olması bizim için büyük bir şevk kaynağıdır. Yetkililere bu desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. MKE yönetimi son yıllarda bizimle birlikte son derece istekler içerisindeler. Bu olumlu isteklerde bizleri çalışmalarımız kapsamında umutlandırmış ve bu şekilde bir çalışmaya yönlendirmiştir.?

DEĞİŞİME AYAK UYDURMALIYIZ

Yıldız´ın ardından konuşma yapan MKE Genel Müdürü İzzet Artunç ise üniversiteyle yapılan projeyi son derece önemsediklerini söyledi. MKE, Savunma Sanayiinin Türkiye´deki en önemli bir lokomotifi.  Artunç, ?Son 5-6 yıldır bir değişim sürecindeyiz. 1940, 1950, 1960 ve 1970´li yıllardaki MKE olamayız. Bunu daha fazla götüremeyiz. MKE dünyanın ihtiyaçlarını dikkate alan, teknolojik gelişmeleri özümseyen, sadece söyleneni değil, ülkemizin mühendislerinin düşündüğünü yapan bir kurum olmak zorundayız. İlk yıllarda üretime yönelik teşkilatlanmayla, dışarıdan lisanslarla ordumuzun ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşıladık. 21´inci yüzyılın Türkiye´si karalarını kendisi veren, söyleneni değil kendi ülkesinin düşündüğünü yapan bir sanayileşmeye çevrilmek zorunda. Dolayısıyla ürettiğimizle yetinmeyip düşündüğümüzü üretime geçirebilecek anormal derecede ARGE personeline tasarımcı personeline ihtiyacımız var. Bunu MKE´nin kendi imkânlarıyla yapmamız mümkün değil. Bu nedenle son yıllarda başlatılan üniversite, sanayi iş birliği çalışmaları büyük önem arz ediyor? ifadesini kullandı.

YENİ ARAŞTIRMACILARA İHTİYACIMIZ VAR

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, imza töreninde 2023 hedefleri kapsamında Türkiye´de 300 bin araştırmacıyı temin etmeleri gerektiğini söyledi. Bunun çok ciddi bir hedef olduğuna işaret eden Tüfekçi, "Şu anda bulunduğumuz noktaya göre, bunun çoğunluğunun da özel sektörde olduğu düşünüldüğünde önümüzde yapacak çok iş var. Bu süreci hızlandırmamız gerekiyor. Bu tür protokollerle bu süreci hızlandırmayı amaçlıyoruz. İnsan kaynağı Türkiye´nin gelişiminin en önemli mihenk taşıdır. İnsan olmadan hiçbir şey olmaz ve kaliteli insan da ancak kendisine değer verildikçe yetişir. SSM olarak bu tür protokolleri mümkün olduğu kadar fazla sayıda üniversite ile yaparak bir açılım yapmak istiyoruz. Herkese şunu da göstermek istiyoruz ki, Türk mühendisi, bilim insanı, araştırmacısı çok değerli işler yapabilir. Sadece önüne konulan proje, verilen ev ödevi doğru bir şekilde tanımlanmış olsun" diye konuştu.Müsteşar Yardımcısı Cemil Sami Tüfekçi, ?Bu protokol üniversite sanayi mekanizmasına büyük bir yol açtı. Kırıkkale Üniversitesinde yüksek lisans yapan, doktora yapan öğrencilerin MKEK´ye yardımcı olmak için çalışması bizleri de mutlu edecektir. Bizim hedefimiz ürettiğimiz savunma sanayi silahlarının alt yapısını burada oluşturmak, kendi malzemelerimizi de kendimiz yapmamızdır. İnsan olmadan hiçbir şey olmaz. Biz bu tür protokolleri üniversitelerde yaparak herkese şunu göstermek istiyoruz Türk bilim insanı, Türk mühendisi çok değerli işler yapabilir. Önemli olan önüne verilen projeyi doğru şekilde yönlendirilsin? dedi.

İMZALAR ATILDI

Tüfekçi´nin ardından kısa bir konuşma yapan Vali Ali Kolat ise bu tür projelerin son derece mutluluk verici olduğunu üç güzide kurumun ülkenin savunması için el birliği yapmasına çok sevindiğini söyledi. Vali Kolat, ?Ülkemiz 35 yıldır terör belasıyla uğraşıyor. Geçtiğimiz dönemde dışa bağımlı bir savunma sanayimiz vardı. Artık kendi savunma sanayiini geliştiren bir ülke olduk. Buda ülke adına mutluluk verici? dedi. Konuşmaların ardından protokol üyeleriyle birlikte projenin protokolü imzalandı.

AMAÇ, NİTELİKLİ ELEMAN YETİŞTİRMEK

SAYP sayesinde savunma sanayii şirketleriyle üniversiteler arasındaki bilgi transferinin daha sistematik hale getirilmesi Savunma Sanayii şirketlerinde çalışanlar tarafından üniversitelerde yapılan lisansüstü tezlerin şirketlerin ARGE ihtiyaçlarına yönelik olacak şekilde yapılandırılması ve savunma sanayi sektörünün öncelikli alanlarına yönlendirilmesiyle lisansüstü eğitim alacak olan öğrencilerin savunma sanayi şirketleri tarafından sağlanan olanaklarla savunma alanında nitelikli ARGE elemanı olarak yetiştirilmesi amaçlanıyor.



1

Tüm okullarımız kütüphaneli oldu

2

Zor ama kutsal Bir görevimiz var

3

Özel Yetenekler BİLSEM’DE buluştu

4

Sorumluluğumuzun bilincindeyiz

5

Kırıkkale MEM ödüle doymuyor

6

45 okulumuzda kütüphane yokmuş

7

Belediye’den eğitime Rehberlik hizmeti