Tarih: 13.03.2013 09:44

Meyvelerde görülen hastalıklara karşı mücadele

Facebook Twitter Linked-in

SERT VE YUMUŞAK ÇEKİRDEKLİ MEYVELERDE GÖRÜLEN HASTALIKLAR

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş yaptığı açıklamada, ?İlimizde yetiştiriciliği yapılan Sert çekirdekli ve Yumuşak çekirdekli Meyvelerde görülen hastalık ve zararlılara karşı Sonbahar ve İlkbahar aylarında koruyucu olarak mücadele yapılması gerekmektedir. İlkbaharda havaların ısınması ile birlikte bu etmenler kışladıkları yerlerden çıkarak ağacın dal, sürgün ve yaprağına taşınarak ağaca zarar vermeye başlarlar. Bu zararlılarla mücadelede sadece kimyasal mücadele yerine entegre mücadeleye önem verilmeli, faydalı canlılar korunmalı, kültürel mücadeleye ağırlık verilmelidir.?

BAZI YUVALAR BOZULMALI VE YABANCI OTLAR YOK EDİLMELİ

?Kültürel mücadele olarak, Sonbaharda veya erken ilkbaharda toprak işlemesi yapılarak, toprakta kışı geçiren bazı canlıların yuvası bozulmalı, yabancı otlar yok edilmelidir. Yabancı otlar üzerinde bazı canlılar kışı geçirebilmekte, yabancı otların çok olduğu bahçelerde fareler fidan köklerine da çok zarar verebilmektedir. Bu nedenle bu dönemde yabancı otlar yok edilmelidir.?

İLAÇLAMA SONUNDA ALETLER TEMİZLENMELİ

?Budama yapılarak budama artıkları, yere dökülen yaprak ve meyveler, kuruyan dallar toplanıp imha edilmelidir. Bu şekilde bahçedeki etmenlerin popülâsyonu azaltılmış, baharın daha az ilaçlama yapmış oluruz.Bordo bulamacının dozları, kullanılacağı zamana göre değişmektedir. Meyve ağaçlarına sonbahar ve ilkbaharda uygulanacak koruma amaçlı genel kullanım dozları %2 ve %1?liktir.%2?lik olmalı ve ilaçlama yapıldıktan  sonra ilaçlama aleti temizlenmelidir.?

BORDO BULAMACININ KULLANILDIĞI MEYVE VE BAĞ HASTALIKLARI

?Elma ve armut kara lekesi, armutlarda memeli pas, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ateş yanıklığı, monilya, eriklerde cep hastalığı, kayısı ağaçlarında sürgün ve dal yanıklığı, kayısılarda yaprak delen, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ve zamklanma, kiraz dal yanıklığı, şeftali yaprak kıvırcıklığı, şeftalide yaprak delen, meyve ağaçlarında armıllarıa kök çürüklüğü, bağlarda ölü kol, bağ antraknozu, bağ mildiyösü hastalıklarına karşı kullanılabilmektedir.?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —