Tarih: 19.09.2012 09:39

Mevsimsel gribe dikkat

Facebook Twitter Linked-in

MUTLAKA AŞI OLUN

Havaların serinlemeye başlamasıyla gribin bulaşacağı en uygun ortam olan kapalı ortamlarda geçirilecek zaman süresinin artacağına dikkat çeken Öncel, şimdiden aşı olunması çağrısında bulundu. Gribin solunum yoluyla bulaştığını hatırlatan Öncel, şunları söyledi: ?Havalar soğuyacak, okullar açılacak. Dolayısıyla özellikle gribin kolaylıkla bulaşacağı kapalı ortamlarda kalma süresi uzayacak. Öncelikle kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalı. Gribe yakalanan kapalı ortamdaki bir kişi hapşırarak ya da öksürerek mikrobu çevreye saçacak. Grip de solunum yoluyla aynı ortamdaki kişilere bulaşacak. Gribe yakalanmadan aşı olmak çok önemli. Grip aşısı inaktive edilmiş influenza virüslerinden veya antijenlerinden yapılıyor. Aşı uygulandıktan sonra bağışıklık sistemi aşıdaki inaktif virüse karşı antikorlar oluşturuyor. Daha sonra aktif virüsle karşılaşıldığında, önceden oluşmuş antikorlar enfeksiyon oluşumunu önlüyor veya ağır hastalık riskini azaltıyor. Aşı olmak için en uygun zaman eylül ve ekim ayları? dedi.

ANTİBİYOTİK İLAÇLARI GELİŞİGÜZEL KULLANMAYIN

Öncel, grip aşısının altı aydan küçük bebekler, hamileliğin ilk üç ayı içindeki anne adayları, yumurta ve tavuk proteinlerine alerjisi olan, ateşi 38 derece üstünde olan kişiler dışında herkese yapılabileceğini söyledi. Öncel konuşmasının devamında, ?Halk arasında antibiyotiklerin gribal enfeksiyon üzerinde etkili olduğu yönünde yanlış bir inanış var. Tam tersi zararı var. Gelişigüzel kullanılan antibiyotikler zararlı mikropları vücudumuzdan atmakla görevli yararlı bakterileri yok ediyor. Bunun sonucunda vücudumuza girer virüsler çeşitli hastalıklara neden oluyor. Özellikle gribe yakalananlar doktora danışmadan gelişigüzel antibiyotik kullanmasın? diye konuştu.

ÖZELLİKLE YAŞLILAR DİKKAT ETMELİ

Gribin, özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp, akciğer, böbrek ve şeker gibi kronik hastalıkları olan kişilerde çok daha ağır seyreden ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açtığını kaydeden Öncel, özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan ani ısı değişiklikleri, vücudun savunma mekanizmasını zayıflattığını söyledi. Bu dönemde hastalığa direnci yüksek tutabilmek için çeşitli önlemler alınması gerektiğini ifade eden Öncel, ?Bol su tüketin. Sigara ve alkolden uzak durun. Düzenli ve kaliteli uyku çok önemlidir. İyi bir vitamin ve mineral desteği sağlayın, besin çeşitliliği ile beslenin. Kapalı ortamları iyi havalandırın ve temizleyin. Bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler alabilirsiniz. Balık yağı, arı poleni, beta karoten, vitamin kompleksleri, koenzim, yeşil çay bunlar arasında sayılabilir. Düzenli spor yaparak bağışıklık sisteminizi güçlendirin. Gün içinde ellerinizi sabun ve bol su ile sık sık yıkayın? dedi.

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINA DİKKAT

Grip virüsünün alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları, sinemalar, kafeler gibi kalabalık ve havalandırma sorunun olan bölgelerde daha hızlı yayıldığının da altını çizen Öncel, ?Salgın zamanlarında toplu taşıma araçları, havaalanları, alışveriş merkezleri gibi kalabalık mekânlarda ağız ve burnu örtecek şekilde maske takılmalıdır. Ayrıca sonbahar aylarında yaptırılan grip aşısının bir yıl boyunca koruyucu etkisi yüksektir" diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —