Kırıkkale İl Müftülüğünce düzenlenen konferansa, İl Müftüsü Hasan Hayri Yaşar, daire amirleri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, din görevlileri ve davetliler katıldı.
Nur camii imam hatibi Murathan Önder’in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açış konuşmasını İl Müftüsü Hasan Hayri Yaşar yaptı.
Hz. Peygamber (s.a.v.) bizim için en güzel rehber ve örnektir
Haftanın önemine binaen konuşma yapan Müftü Yaşar “Hz. Peygamber (s.a.v.) bizim için en güzel rehber ve örnektir. Vahyin gözetiminde devam eden Sevgili Peygamberimizin davet ve irşat faaliyetlerinin başarıya ulaşmasında hiç şüphesiz takip edilen nebevî yöntem etkili olmuştur. İnanç ve gayreti, samimiyet ve ihlası, güvenilirliği ve doğruluğu, sabrı ve merhameti bu süreçte Hz. Peygamberin en büyük yardımcısıdır. O, muhataplarına değer vermiş, onları iyi tanımış; onların aklî derecelerine, ictimaî seviyelerine ve içinde bulundukları şartlara göre hareket etmiştir. Tebliğ ettiklerini ilk önce kendisi yaşamış ve her zaman dediklerinin canlı bir misali olmuştur. Onun içindir ki her sözü, insanlara tesir etmiştir. Şefkat, merhamet ve hoşgörüsüyle, mütebessim çehresiyle, tatlı dili ve teşvik edici üslûbuyla gönüllere dokunmuştur. Yüze vurmadan hataları düzeltme ilkesini benimsemiş, genel ifadelerle yanlışlıkları dile getirerek muhatapları uyarmaya çalışmıştır.” İfadesini kullandı.
Camilerimiz eğitim ve kültürel hayatın çok canlı bir şekilde yaşandığı kutsal mekanlardır.
Müftü Yaşar sözlerini şöyle sürdürdü “Mekke döneminde Müslümanların müstakil bir mabedi yoktu. Müslümanlar, tebliğin ilk yıllarında müşriklerin engellemeleriyle karşılaşmadıkları zamanlarda Kâbe’nin yanında, diğer zamanlarda ise kuytu yerlerde/evlerde ibadetlerini eda ediyorlardı. Erkam b. Ebi’l-Erkam’ın evinin toplantı, tebliğ ve ibadet amacıyla kullanıldığını söylemek mümkündür. Resûl-i Ekrem’in risâletinin Medine döneminde ise mescidin/caminin müstesna bir yeri vardır ve Medine’de cami, sosyal hayatın merkezi ve kalbidir. İbadet mekânı, yönetim merkezi, askerî karargâh, şûrâ meclisi gibi işlevlerinin yanı sıra Mescid-i Nebî irşat ve eğitim-öğretim faaliyetlerinin de merkezidir. Hz. Peygamber, mümin şahsiyetini inşa etmek, müminlerin gönüllerini imar etmek, zihinlerini beslemek, birlik-beraberlik ve kardeşliklerini pekiştirip aralarında sevgi ve dayanışma bağı kurmak, imanın ve İslam’ın toplumsal boyutlarını geliştirmek için camiyi merkez olarak kullanmıştır. Hz. Peygamberi örnek alan ümmeti de cami merkezli bir medeniyet inşa etmiştir. Camiler tarihin her döneminde irşat ve tebliğin merkezi olmuştur. Camilerimiz eğitim ve kültürel hayatın çok canlı bir şekilde yaşandığı kutsal mekanlardır. Camilerimiz İslam beldelerinin, vatanımızın, memleketimizin tapu senedidir, mühürleridir. Camilerimiz ibadet mekanlarıdır. Camilerimiz birlik beraberlik mekanlarıdır. Camilerimiz huzur ve ilim mekanlarıdır. Kutsal mekanlar olan camilerimiz kadar din görevlilerimizde de önemlidir. Camilerimize ruh veren din görevlilerimizdir. Din görevlilerimiz peygamberimiz (sav)’in varisleridir. Bu vesileyle tüm görevlilerimizin Camiler ve Din görevlileri Haftasını kutluyorum. Hizmetlerinden dolayı tüm din görevlilerimize, camii ve Kur’an kursu yapımında emeği geçen hayır sahiplerimize teşekkür ediyorum.” dedi
Emekli din görevlileri ile cami yapımında emeği geçen hayır sahiplerine plaketin verildiği programda Kırıkkale İl Müftülüğü ilahi grubu ilahiler ve kasideler seslendirdiler.
Program Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle düzenlenen yarışmalarda dereceye giren din görevlilerine verilen ödüllerle sona erdi.