Memurların iş güvencesine son verilmek istenmesine tepki

Memurların iş güvencesine son verilmek istenmesine tepki

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki torba yasa tasarısına son anda eklenen bir maddeyle memurların en önemli güvencesi olan iş güvencesine son verilmek istendiğini açıklayan

MAHKEMEYE GİDİYORLAR

Yeni kanununla görevine son verilen memurun, mahkeme kararıyla dönmesinin önü kapatılmaya çalışıldığını açıklayan Delice,  Bu tasarı bu haliyle yasalaşırsa devlet memurluğu, özel sektörde çalışan işçilerden daha güvensiz meslek haline gelecektir. Sendikamız bu düzenlemeye şiddetle karşı çıkmaktadır. Plan ve Bütçe Alt Komisyonunda tasarıya, idare hukukun temel ilkelerini ve özellikle devlete güven, idarenin sürekliliği gibi ilkeleri hiçe sayan hükümler eklendi. Tasarıya eklenen bu hükümler en başta Anayasanın 125. maddesinde yer alan “İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır.” hükmüne aykırı olacaktır. Yine idare hukukunun yerleşik mevzuat ve uygulamalarını bir anda yok sayılarak, idareye adeta sıkıyönetim yetkileri verilmektedir. Torba yasa tasarısı ile henüz birkaç ay önce değiştirilmiş olan İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun aynı maddeleri tekrar değiştirilerek memurların iş güvencesi ortadan kaldırılıyor ve idari yargı kararları uygulanamaz hale geliyor.”dedi.

 

YASALAŞMA İŞ GÜVENCESİNİ ETKİLER

Torba yasa tasarısında yer alan bu hükümlerin yasalaşması durumunda kamu görevlisinin iş güvencesinin ortadan kalkması ve idarenin sıkıyönetim yetkilerine kavuşması anlamını taşıdığını ifade eden Delice, “İdare artık siyasi olarak cezalandırmak istediği memur hakkında kolaylıkla ve hukuksuz bir biçimde görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekâleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleri yapabilecek. İdarenin bu işlemleri eskiden olduğu gibi “telafisi güç veya imkansız zararlar doğurmuş” sayılmayacak ve bunlar hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermek imkansız hale gelecek. İdarenin bu kararlarıyla ilgili olarak açılacak davalarda verilen yargı kararları iki yıl süreyle uygulanmayacak. Memur idari yargıdan yürütmeyi durdurma ve iptal kararı alsa bile işe yaramayacak çünkü iki yıl sonra memur aynı kadrosuna döndürülmeyecek. İki yıl sonra bile yargı kararları uygulanmazsa yargı kararlarını uygulamayan kamu görevlileri ceza soruşturma ve kovuşturmasından muaf tutulacak. Böylece torba yasa tasarısı ile idari yargı ve hukuk güvenliğini ortadan kaldıran son adımlar atılıyor. Torba yasa tasarısının bu haliyle yasalaşması halinde hukuk güvenliği rafa kaldırılmış olacak.”diye konuştu.

 

YARGI DENETİMİNİN ÖNEMİ

Torba yasa tasarısı ile idareye sıkıyönetim yetkileri tanınmakta ve yargı denetimi olmaksızın bürokrasiyi istediği gibi tanzim etme imkanı verildiğini belirten Delice, “ Böylece idare istediği memuru sürebilecek, istediğini görevden alabilecek ve hatta meslekten atabilecektir. Memurların akibeti, amirlerinin iki dudağı arasında olacak ve keyfi görevden almalar ile sürgünlerin önü açılacaktır. Yani özel sektör gibi tuttuğumuzu işten atamıyoruz diye serzenişte bulunan yürütme erki daha öte bir yetkiyi kendisine tanımak üzeredir.”şeklinde konuştu. Delice, “Kamu görevlilerinin ortak ekonomik, sosyal meslekî hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için kurulan sendikamızın yüce meclisten talebi; böylesine hukuksuz ve antidemokratik yasalara karşı çıkmasıdır. Milletin temsilcisi olan, meclisin seçkin milletvekillerinin sağduyusuna güveniyor, kamu vicdanının sesi soluğu olacaklarına yürekten inanıyoruz.”dedi.