``21. YÜZYILDA ÖĞRENCİ PROFİLİ``
Milli Eğitim Bakanlığı`nca ``21. Yüzyılda Öğrenci Profili`` araştırması yapıldı.Araştırmada, öğrencilerin, Türkiye`deki eğitim sisteminin çeşitli özellikleri hakkında ne düşündükleri, ne tür değerlere sahip oldukları, okul ve aile içindeki ilişki veya iletişimi nasıl tanımladıkları incelendi. Araştırmada ayrıca öğretmenlerin ve yöneticilerin de görüşleri alındı. Bu kapsamda Kırıkkale?daki öğrencilere, öğretmenlere ve yöneticilere anket uygulandı.
EĞİTİM SİSTEMİ İNSANLARA SAYGIYI ÖĞRETİYOR
Ankette öğrencilere eğitim sisteminin özelliklerinin değerlendirilmesi istendi. Buna göre, öğrencilerin çoğunluğu ``eğitim sistemi öğrencilere sorumluluk almayı öğretmektedir``, ``eğitim sistemi öğrencilere insanlara saygı duymayı öğretmektedir``, ``eğitim sistemi öğrencilerin dayanışma ve yardımseverlik anlayışlarını geliştirmektedir`` ve ``eğitim sistemi öğrencileri ahlaklı olmaya yönlendirmektedir`` görüşünde olduğunu belirtti. Türk eğitim sisteminin özelliklerine yönelik öğrenci görüşlerinin olumlu yönde oldukça yüksek olduğunun anlaşıldığı araştırmaya göre, ``Eğitim sistemi öğrenciye değer vermektedir`` önermesine öğrencilerin yüzde 13.6`sı hiç katılmadığını ifade etti.
YABANCI DİL
Okul türlerine göre bu önermeye hiç katılmadığını ifade edenler arasında en yüksek oranın özel liselerde, en düşük oranın ise meslek liselerinde olduğu belirlendi. Eğitim sisteminin ``öğrenciyi değersiz gördüğünü``, ``öğrencilere pasif kişiliği özendirdiğini`` ve ``yabancı dil eğitimini iletişim kurabilecek yeterlilikte verdiğini`` düşünenlerin oranı ise düşük olarak saptandı.Erkek öğrencilerin çoğunluğu ``eğitim sisteminin öğrencilere insanlara saygı duymayı öğrettiği`` düşüncesini savunurken, kız öğrencilerin çoğunluğu isi ``eğitim sisteminin öğrencilere sorumluluk almayı öğrettiği`` düşüncesini ifade etti.