SUÇ MAĞDURU KİMDİR?
İl Emniyet Müdürlüğü konferans salonunda yapılan seminerde polis memurlarına bilgiler veren Asayiş Şube Müdürü Ahmet Güler, mağdur hakları ve polisin mağdura yaklaşımı hakkında bilgiler verdi. İlk olarak suç mağdurunun kimler olduğu bilgilerini vererek seminere başlayan Güler, “Suç Mağduru; Mağdurun sözlük anlamına bakıldığında "haksızlığa uğramış kişi" demektir. Mağdur bir suç nedeniyle fiziksel, ruhsal veya manevi zarar gören veya ekonomik kayba uğrayan insandır. Mağdur, bir suçtan dolayı öldürülen, yaralanan veya ekonomik olarak zarar gören, yasalarda suç olarak tanımlanan bir eylemden dolayı maddi, manevi ve duygusal anlamda zarar gören kimsedir” ifadelerine yer verdi.
EN HASSAS GRUP CİNSEL SALDIRI MAĞDURLARI
“Birinci derece mağduru olunan suç kasten yaralama suçudur” diyerek bilgiler vermeye devam eden Şube Müdürü Güler, “İkinci sırada tehdit, üçüncü sırada evden hırsızlık suçu takip etmektedir. Suç mağdurları içinde en hassas grup, cinsel saldırı suçu mağdurlarıdır. Suç mağdurlarıyla iletişim ve mağdura yaklaşım yöntem bilgileri de bültende yer almaktadır” ifadelerini kullandı. Mağdur haklarının neler olduğunu anlatan Güler, “Mağdur hakları hem uluslararası hem de ulusla alanda geçerlidir.5721 sayılı ceza muhakemesi kanunu 234`üncü maddesinde mağdur hakları düzenlenmiştir. Mağdurların ilk temas noktası polistir. Polis, mağdurun psikolojisini bilmek zorundadır. Mağdurlar CMK madde 234 dışında, borçlar kanununa göre de manevi maddi tazminat açma hakkına sahiptir” şeklinde konuştu.
MAĞDUR HAKLARI NELERDİR?
Güler, “Suçtan zarar gören ise; bir suç nedeniyle dolaylı zarar gören ya da suçla korunan hak ve menfaatin dışında kalan hakları zarar gören kimselerdir. Annesi cinayete kurban gittiği için bakıma muhtaç kalan bir çocuk suçtan zarar gören kimsedir. Mağdur hakları, kanuni bir haktır” diye konuştu. Mağdur haklarının neler olduğundan da bahseden Güler, “Hırsızlık, dolandırıcılık, yankesicilik, oto hırsızlığı olay mağdurları kaybedilen maddi hasarlarının suçludan talep ederek geri alma hakları vardır. Mağdur; Çalınan eşya suçlu tarafından kendisine iade edilmemiş ise, zarara uğradığı malları alabilmesi için veya zararını tazmin edilmesi için ceza davalarının yanı sıra Asliye Hukuk Mahkemelerinde de dava açılabilir. Cumhuriyet savcılığından, kendisinden çalınan eşyanın suçludan alınıp tarafına iade edilmesi istenebilir” söyledi.
ÇALINAN PARA HARCANIRSA NE YAPILIR?
Hırsızın parayı harcaması halinde, hırsızın malvarlığına veya kazancına el konulması talep edilebileceğini vurgulayan Güler, Kastan yaralama, cinsel saldırı, tehdit ve hakaret uğranılmışsa; borçlar kanununa göre ceza davalarının yanı sıra Asliye Hukuk Mahkemelerinde suçlu hakkında manevi tazminat davası açılması suç nedeniyle oluşan manevi zararın ödenmesi müracaatında bulunabileceğini ifade etti. Güler, “Gasp ve kapkaç suça uğramışsa Borçlar Kanununa göre ceza davalarının yanı sıra Asliye Hukuk Mahkemelerinde suçlu hakkında hem maddi hem de manevi tazminat davası açılarak suç nedeniyle oluşan maddi ve manevi zarar tazmin edilebilir. Maddi ve manevi tazminat davaları suçun öğrenildiği tarihten başlayarak iki yıl ve her halde fiilin işlendiği tarihten itibaren on yıl içinde Asliye Hukuk Mahkemesinde açılmaktadır” dedi.
KADINA ŞİDDET
Aile içi şiddet ve kadınlara şiddet kanunu hakkında da bilgiler veren Güler, “Aile içi şiddet mağduru olan aile bireyleri ve kadınlar, ailenin korunması ve kadına şiddetin önlenmesine dair kanuna göre; kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocukları, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanması, diğer kanunlar kapsamında yapılacak yardımlar saklı kalmak üzere geçici maddi yardım yapılması, psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi, hayati tehlikesinin bulunması halinde, ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınması gibi haklara sahiptir” ifadelerinde bulundu.
POLİSİN MAĞDURA YAKLAŞIMI
Polisin Mağdura yaklaşımı hakkında da bilgiler veren Güler, “İnsanların suç mağduru olarak olaylarla başa çıkması, büyük ölçüde kendi deneyimleri ve diğer insanların suç sonrası onlara nasıl davranıldığına bağlıdır. Mağdurlar ilk polisle iletişime geçmektedir. Suç sonrası güven duygusunun geri kazanılması ve mağdurların suç sonrasında polis mağdura yaklaşım tarzı önemli bir rol oynamaktadır. Bir olay esnasında olayın koşullarına göre ne zaman ve nasıl müdahale edileceği konusunda zorluklar yaşanabilir. Polis tarafından ilk yapılması gereken mağdurun ihtiyacının ne olduğunun tespit edilmesidir. Olaya müdahale esnasında ambulans, itfaiye vb. ekiplerin gelmesi gerekebilir. Öncelik, mağdurun kurtarılması ve ihtiyacının giderilmesidir” dedi.