Maaş dengesizliği devam ediyor

Maaş dengesizliği devam ediyor

Türkiye Emekliler Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Basri Keskin, intibak yasasının Ocak ayından itibaren emeklilerin maaşlarına yansımaya başladığını söyledi. Emeklilerin maaşlarındaki dengesizliklerin devam ettiğini belirten Kesken, hükümetin emeklilere d

HÜKÜMET MAAŞ ORANLARINI DENGELEMELİDİR

Emeklilerin kafalarındaki bu soru işaretlerini gidermek amaçlı Türkiye Emekliler Derneği Şube Başkanlığı tarafından Kızılkanat Düğün Salonunda intibak yasası hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Hükümetin emeklilere verdiği zammın yetersiz olduğunu belirten Keskin, bu konuda gerekli adımların atılarak hükümetin önemli çalışmalar yapması gerektiğini söyledi. Bazı emekliler arasında çok yüksek maaş farklılığının olduğunu belirten Keskin, açlık sınırı altında bulunan maaşların yeniden düzenlenmesi gerektiğini bildirdi.

EMEKLİLERİN MAAŞLARIDA UÇURUM OLMASIN

Maaş fark oranının dengelenmesi gerektiğini hatırlatan Keskin, her emeklinin aynı maaş alması gerektiğini ifade etti. Keskin, bu konuda hükümetin yapacağı çalışmaları izlediklerini sözlerine ekledi. Keskin, salonunda düzenlediği basın toplantısında, intibak yasasının bazı emekli aylıklarında değişiklik öngören 5 ve 6`ncı maddeleri hariç yürürlüğe girdiğini söyledi. Keskin, İntibak düzenlemesi ile ilgili söz konusu iki maddenin ise 2013 yılı Ocak ayında yürürlüğe gireceğini kaydetti.

DEĞİŞİKLİKLER VAR

İntibak yasasının bazı emekli aylıklarında değişiklik öngören 5 ve 6?ncı maddeleri hariç yürürlüğe girdiğini söyleyen Keskin, ?İntibak düzenlemesi ile ilgili söz konusu iki madde ise 2013 yılı Ocak ayında yürürlüğe girecek. Kanun şimdi çıkmış olmakla beraber, uygulama kapsamına giren kişilere ait dosyalar üzerinden yeniden hesaplama yapılacağından, eğer herhangi bir değişiklik olmazsa uygulama 2013 yılı Ocak ayı ödeme döneminden itibaren başlayacak? dedi.

YENİDEN HESAPLANACAK

Keskin konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi, ?İntibak kapsamında yeniden hesaplanacak aylıklar için göre hesaplanan aylıklar için geriye yönelik herhangi bir ödeme yapılmayacak, yani geriye dönük herhangi bir zam farkı ödenmeyecek. SSK emeklilerinden sözleşme aylıklarını 2000 yılı Ocak ayı başından sonra borçlanma yapmak suretiyle tam aylığa yükseltenler intibaktan yararlanamayacak. Ayrıca 5510 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesine göre devir alınacak sandıklardan aylık alanlara devir tarihinden sonra intibak uygulamasından yararlanamayacak.?

AYLIK TUTAR BELİRLENDİ

İntibak kapsamında hesaplanan aylık tutarının, sigortalı veya hak sahiplerine 2013 yılı Ocak ayı ödeme döneminde ödenmekte olan aylık tutarının altında kalması halinde, mevcut aylıkların ödenmesine devam edilecek, yani bunlar hakkında da intibak uygulanmayacak.

Yapılacak düzenleme ile yaklaşık olarak; 207 bin emekli 10-20 TL, 293 bin emekli 20-50 TL,

340 bin emekli 50-100 TL, 471 bin emekli 100-150 TL, 291 bin emekli 150-200 TL,

258 bin emekli 200-250 TL.?

KANUNA GÖRE ALINACAK MİKTAR

?Son tahsis talep tarihi veya ölüm tarihi 2000 yılı Ocak ayı başından önce olup, 506 sayılı Kanunun mülga hükümleri uyarınca gösterge sistemine göre bağlanan malûllük, yaşlılık ve ölüm aylıkları ile bu tarihten önce malûllük veya yaşlılık aylığı almakta iken bu tarihten sonra ölen sigortalıların ölüm aylıkları, bu madde hükümlerine göre yeniden hesaplanır. Aylıkların hesaplanmasında, 506 sayılı Kanunun mülga maddeleri uyarınca hazırlanan ve 1999 yılı Aralık ayında yürürlükte bulunan gösterge veya üst gösterge tablosundan sigortalı için tespit edilmiş olan mevcut gösterge rakamı ile aynı dönemde yürürlükte bulunan memur aylık katsayısı esas alınır.?

SİGORTALI AYLIĞI NASIL HESAPLANACAK

?Sigortalının aylık bağlama oranı aşağıdaki şekilde belirlenir: Malûllük aylığında; gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için % 60, sigortalının başkasının bakımına muhtaç olması halinde % 70, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için ise 1999 yılı Aralık ayında yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre % 59,9 ila % 50 arasında belirlenmiş olan taban aylık bağlama oranı esas alınır. Yaştan ve günden artırım ve eksiltme yapılmaz.?

YAŞLILIK AYLIĞINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

?Yaşlılık aylığında; gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için % 60, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için ise 1999 yılı Aralık ayında yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre % 59,9 ila % 50 arasında belirlenmiş olan taban aylık bağlama oranı esas alınır. Bu şekilde belirlenen taban aylık bağlama oranı, sigortalının tahsis talep tarihi itibarıyla kadın ise 50, erkek ise 55 yaşından sonra doldurduğu her tam yaş için ve 5000 günden fazla ödediği her 240 günlük malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi için (l)?er artırılır, 5000 günden noksan ödediği her 240 gün için (1)?er eksiltilir.?dedi.

Anahtar Kelimeler: 0