Lise öğrencileri Silah Müzesini ziyaret etti
Kırıkkale Lisesi Öğrencileri MKE Silah Fabrikasın içindeki Silah Müzesini ziyaret etti. Öğrenciler müzede yer alan silah ve araç gereçleri ilgiyle izlediler.
TARİHİ ESERLER
Ziyaretle ilgili açıklama yapan Okul Müdürü Nuri Pehlivanlı; ?Müzeler ve tarihi yerleri gezmek, her yaş ve özellikte ki birey için tarihsel mirası tanıyarak, bu mirası sahiplenme, koruma, geliştirme, üst düzey bir kültürel bilgi birikimi sağlama açısından son derece önemlidir. Günümüz koşullarının, nasıl bir geçmişten etkilenerek oluştuğunu anlamak, geleceği yapılandırırken daha zengin ve bilinçli bir düşünce yapısına sahip olunmasını sağlar. Okul öncesi dönemden itibaren çocukları müzeler ile tanıştırmak onların daha objektif, daha sağlıklı ve çok yönlü düşünen, duyu organlarının tümünü daha aktif kullanabilen, algılamaları daha hızlı, hayal güçleri ve yaratıcılıkları daha geniş, soran-araştıran-inceleyen bireyler olmaları açısından tartışılmaz yararlar sağlar. Bu anlamda okulumuzun öğrencilerini müzeyle buluşturan okul rehberlik öğretmenleri Efraim Soyak ve Durmuş Ali Kocabaş´a teşekkür ederim? dedi.
GÖREVLİLER BİLGİ VERDİ
MKE Kırıkkale Hafif Silah Fabrikası Eğitim-Organizasyon Şefi ve Silah Müzesi Sorumlusu Dursun Aydın ise şunları söyledi: ?Tarihi değeri olan eserleri depolardan gün ışığına çıkartarak milletçe koruma altına almak ve tarihin izlerini gelecek nesillere aktarma amacını taşıyan Kırıkkale Silah Sanayi Müzesi, önemli bir müzedir. Sergilenen eserlerin, Kurtuluş Savaşı sonrasında İstanbul ve Anadolu halkından toplanan malzemeler olduğunu ifade ederek, halktan toplanan bu eserler bir süre Makine Kimya Genel Müdürlüğünde depolandı. Daha sonra da 1930-1935 yıllarında MKE Kırıkkale Hafif Silahlar Fabrikası´nda kurulan bu müzeye getirildi. 1987 yılında Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğüyle yapılan yazışmalar sonucunda burası ilk özel silah müzesi unvanını aldı. 15 Temmuz 1990 tarihinde ziyarete açılmıştır. Kırıkkale Silah Sanayi Müzesi, açıldıktan 3 sene sonra daha geniş bir mekânda eserleri sergilemek için yeniden düzenlenmiş ve 2 Kasım 1993 senesinde tekrar ziyarete açılmıştır. Sergilenen bu eserler, 14. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar kronolojik sırada düzenlenmiştir.
KALİTE KONTROL DAMGALI ZIRH
Müzede paha biçilemeyen eserlerin yanı sıra fabrikada da üretilen modern silahlarda dâhil 500´e yakın eserin bulunduğunu kaydeden Aydın, paha biçilemeyen eserler arasında en dikkati çekicisi 14´üncü yüzyıla ait ok ile kılıç gibi silahlara karşı korunmak amacıyla yapılan bir zırh gömleği ve miğfer var. Miğferin üzerinde altın harflerle yazılmış ayetler bulunmaktadır. Zırhın üzerinde ise o dönemin şartlarında kullanılan kalite kontrol damgası da bulunuyor. Zırhın ağırlığı 28 kilo.