Kurbanlıklara sıkı denetim

Kurbanlıklara sıkı denetim

Kurban Bayramı nedeniyle İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu'nca Kırıkkale'den diğer illere sevk edilecek kurbanlık hayvanların sevklerinde yapılması gereken işlemler belirlendi. Yönetmeliğe göre bulaşıcı hastalık şüphesi olan hayvanların nakline müsaade

SEVKİNE MÜSAADE EDİLECEK DURUMLAR

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ‘Sevk edilecek Büyükbaş hayvanların Kulak küpelerinin takılmış olması ve Turkvet veri tabanında sevk talep eden şahsın işletmesinde kaydının bulunması gerekmektedir.  Sadece aşılama kampanyası uygulanan yerleşim birimlerinden yapılacak büyükbaş hayvan sevklerinde şap aşısı yaptırmış şartı aranacaktır. Sığır cinsi hayvanların şap hastalığına karşı aşılanıp aşılanmadığı kayıtlar ve aşılama makbuzları ile kontrol edilecek, veteriner sağlık raporunun ilgili bölümüne şap aşısının yapıldığı tarih, aşının seri numarası, aşılama-serumlama makbuzunun tarihi ve seri numarası yazılacaktır. Aşılama kampanyası uygulanmayan yerleşim birimlerinden yapılacak sevklerde ise hayvanların klinik muayenesi, sevk olunan yer ve sevk edileceği yer dikkate alınacak ve söz konusu hayvanların klinik muayenelerinde şap hastalığı varlığı ya da şüphesi bulunmaması, sevk oldukları ve sevk edilecekleri yerin şap hastalığı şüphesi ya da mihrakı nedeniyle oluşturulmuş koruma ve gözetim bölgesi olmaması durumunda, sevkine müsaade edilecektir.

 

 

İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK

Kurbanlık olarak sevk edilecek koyun ve keçi türü hayvanların ise hayatları boyunca en az bir kez PPR aşısı ile aşılanmış olmaları gerekmektedir. PPR aşı uygulamaları üzerinden 15 gün geçmeyen küçükbaş hayvanların nakillerine yeterli koruma oluşmaması nedeniyle izin verilmeyecektir. Kurbanlık olarak sevk edilecek koyun ve keçi türü hayvanların sevklerinde şap aşısı yaptırmış olma şartı aranmayacaktır. Kulak küpesi olmayan Büyükbaş hayvanların sevklerine izin verilmeyecektir. İlimizden diğer illere sevk yapacak hayvan sahipleri hayvanlarına ait şap aşısı kayıtları ve pasaportları ile birlikte İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine gelerek Veteriner Sağlık Raporu alacaklardır. Hayvan sevkleri sırasında gerekli belgeleri bulundurmayan hayvan sahiplerine sığır cinsi hayvanlar için hayvan başına 383 TL, koyun ve keçi türü hayvanlar için ise hayvan başına 62 TL. para cezası verilecektir. Aynı şekilde gerekli belgeleri bulundurmayan nakil vasıtası sahiplerine de 1.279 TL. para cezası verilecektir. İlimizde kurulacak kurbanlık hayvan satış yerlerine kulak küpesiz veya veteriner sağlık raporsuz hayvan sokulmayacaktır.

 

 

 

KURBANLIK HAYVAN ALIRKEN

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Satın alacağınız hayvanın, Veteriner Sağlık Raporu bulunmalıdır. Satın alacağınız hayvan büyükbaş ise ek olarak Kulak küpesi ve pasaportu da bulunmalıdır. Genel sağlık açısından kurban edilecek hayvan; Kurbanlık hayvan aşırı zayıf ve gebe olmamalıdır. Durgun ve halsiz olmamalıdır, Aşırı öksürük ve aksırıklı olmamalıdır,· Gözleri, derisi ve kılları parlak ve canlı olmalı,· Göz, ağız ve burnunda akıntı, olmamalıdır. Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından tespit edilen Kurban Satış Yerleri`nden başka yerlerde kurban satışına müsaade edilmeyecektir,  Kurban satış yerlerindeki kurbanlık hayvanların sağlıklı olup-olmadıkları, Veteriner Sağlık Raporu kontrolü İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ve Belediye elemanlarınca yapılacaktır, İlgili kurumlar tarafından hizmete sunulacak Kurban Kesim Yerleri`nin, asgari sağlık şartları sağlanacak ve yeterince teknik sağlık personeli bulundurulacaktır, Kesim yapılacak kamu ve özel`e ait kesim yerlerinde yeterince Veteriner Hekim bulundurulacaktır.

 

 



1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü