Kurbanlık nasıl kesilir?

Kurbanlık nasıl kesilir?

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yaptığı yazılı bir açıklama yaparak Kurban Bayramı için kurbanlık alacak vatandaşlara uyarılarda bulundu. Açıklamada ayrıca kesim öncesi ve kesim sonrası yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgiler verildi.

KULAK KÜPESİ OLMAYAN HAYVANI ALMAYIN

Yapılan açıklamada şu uyarılara ve bilgilere yer verildi: ??Sevk edilecek Büyükbaş hayvanların Kulak küpelerinin takılmış olması ve TURKVET veri tabanında sevk talep eden şahsın işletmesinde kaydının bulunması gerekmektedir. Sevki yapılacak büyük ve küçükbaş hayvanların en az 15 gün, en fazla 4 ay öncesinden şap aşısı ile aşılanmış olduğu belgelenmelidir. Kulak küpesi olmayan Büyükbaş hayvanların Belediye ve köy muhtarlıklarınca menşe şahadetnamesi düzenlenmeyecektir. Sevk yapacak hayvan sahipleri hayvanlarına ait şap aşısı kayıtları ve menşeleri ile birlikte İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine gelerek Veteriner Sağlık Raporu alacaklardır. Raporsuz sevk eden hayvan sahiplerine  (840 TL) ve araç sahiplerine(5.600 TL) idari para cezası verilecektir. İlimizde kurulacak kurbanlık hayvan satış yerlerine kulak küpesiz, menşesiz veya veteriner sağlık raporsuz hayvan sokulmayacaktır.

VETERİNERLERE GÖSTERİN

Satın alacağınız hayvanın, Veteriner Sağlık Raporu veya Menşe-i Şahadetnamesi bulunmalıdır. Satın alacağınız hayvan büyükbaş ise ek olarak Kulak küpesi ve pasaportu da bulunmalıdır. Genel sağlık açısından kurban edilecek hayvan; Kurbanlık hayvan aşırı zayıf ve gebe olmamalıdır, Durgun ve halsiz olmamalıdır, Aşırı öksürük ve aksırıklı olmamalıdır,

Gözleri, derisi ve kılları parlak ve canlı olmalı, Göz, ağız ve burnunda akıntı, olmamalıdır. Besili koyun ve keçilerin; Bel omurları el ile kavrandığında kemik uçları ve kaburga kemikleri kolaylıkla hissedilmez, Belleri düz ve yürüyüşleri diktir. Besili sığırların; Vücut çukurları kaybolmuş, Kemik uçları belirgin değildir.

Anahtar Kelimeler: 0