KARAYOLU TRAFİK VE YOL GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA DERNEĞİ (KTYG) KIRIKKALE İL TEMSİLCİSİ OKTAY KIRLANGIÇ, KURBAN BAYRAMININ YAKLAŞTIĞI ŞU GÜNLERDE TRAFİKTE MEYDANA GELEBİLECEK OLUMSUZLUKLARA KARŞI TEDBİR ALINMASI AMACIYLA BİR DİZİ AÇIKLAMADA BULUNDU.
BİNLERCE İNSANIMIZ HAYATINI KAYBEDİYOR
Bayram öncesinde ortaya çıkan trafik yoğunluğu sebebiyle meydana gelen kazalarda her yıl birçok insanımızın can verdiğini belirten Kırlangıç, “2014 yılında şehirlerarası yolcu taşıyan otobüs firmalarının yapmış oldukları yüzlerce kazada, binlerce insanımız hayatını kaybetmiştir. Nitekim iki ay önceki Ramazan Bayramı tatili süresince, altı gün zarfında olay yerindeki can kaybı 112 kişi olup, yaralılar ise 867 kişidir. Bunlar içinde sonrasında hayatını kaybedenleri de şu an bilemiyoruz! Bu bilânçonun milli servet bazındaki kaybının ise milyarlarca lira olduğu unutulmamalıdır” dedi.
KÂR AMAÇLI DÜŞÜNÜLMEMELİDİR
Türkiye’de toplu yolcu taşımacılığı alanında önemli bir yere sahip olan “B-1, 2” ve “D-1, 2” yetki belgeli firmaların bu kazaları yapmalarının, genel manada ihmalden, yolcu güvenliğine önem vermemekten ve ticari, yani kâr amaçlı düşünmekten ileri geldiğini vurgulayan Kırlangıç, Türkiye genelinde ve 81 il arasında, toplamda yılda ortalama 250 milyon yolcu taşıyan firmaların, iki dini bayramda taşıdıkları yolcu sayısının yaklaşık 25 milyonu bulduğunun altını çizdi.
ŞOFÖRLER EVLERİNDE YETERİNCE DİNLENMELİ
Kurban Bayramı için otobüs firmalarına ve şoförlere bir dizi uyarı listesi çıkaran KTYG, “Terminal çevresinde veya terminale yakın yerlerde korsan otobüslere ve yolcu almalarına izin verilmemeli, böyle yapan firma ve şahıslar polis veya jandarmaya bildirilmeli, mükerrer ve korsan bilet satılmamalı, ara koridorda ve biletsiz yolcu taşınmamalıdır. Şoförlerinin evlerinde yeterince dinlenmeleri sağladıktan sonra sefere çıkarılmalıdır. Mal sahibi baba-oğul olarak otobüs kullananların, mutlaka üçüncü bir yedek şoförü de yanlarına almaları, direksiyon başında cep telefonu kullanmamaları ve sigara içmemeleri uygun olur” şeklinde belirledikleri ikazlara şunları da eklediler: Mümkünse ileri yaşta şoför yerine, daha gençlerinin sefere yazılması, yaşları60’ı geçenlerin, kalp, şeker ve tansiyon gibi hastalığının olmamaları, şoförlerin mutlaka sağlık muayenesinden geçirilerek, sağlığı elverişli ise sefere çıkarılmaları ve yolculara kibar davranmaları gerekir. Otobüsün içi sefere çıkmadan önce temizlenip, havalandırılıp, dezenfekte edilerek, konforlu hale getirilmeli ve bir seferden diğerine gönderilirken bakımları tam olarak yapılmalıdır. Otobüsün bütün koltuklarındaki tüm yolcuların emniyet kemerlerini takmaları, takmayanların da ikna edilerek takmaları sağlanmalıdır.
HERKES KENDİ VİCDANININ POLİSİ OLMALI
“Radar olmayan bölgelerde hız yapılmaktadır. Hız limitlerine uyulmalı ve diğer rakip firmalar ile yollarda yarış yapmamalıdır. Kanuni güvenlik olarak çıkış yerlerinden varış noktasına kadar olan tüm mesafede hız kurallarına uyulmalıdır. Mesafesi 500 km’ye kadar olan seferlerde, mutlaka dinlenmiş ve uykusunu almış iki şoför, bundan daha fazla olan mesafelerde ise kesinlikle 3 şoför bulundurulmalıdır. Bilhassa ön koltuklardaki yolcular, şoförün tek olduğunu tespit ederlerse,155’i arayıp şoför takviyesi istemelidir. Ayrıca esneyen veya sık - sık otobüsü durdurarak dinlenen veya yüzünü yıkayan veya aracımız da arıza var diyen otobüslerin durumlarını da polise bildirmelidir. Tüm bu işlemler sırasında da kesinlikle şoför ve diğer personelle tartışılmamalıdır. Kurallara uymayıp yolcu güvenliğini hiçe sayarak, daha çok ticari düşünen Otobüs firmaları, bu kazalardan ve ölümlerden, tamamen aslî kusurlu ve sorumludur. Ulaştırma Bakanlığı da kanun gereği bu firmaların isimlerini açıklamak zorundadır. Zira kaza yapan firma isimlerinin kapatılması da yine kanun gereği suçtur! Daha çok para kazanma hırsı ile standart yakıtının dışında, ucuz diye yakıt olarak kesinlikle 10 numaralı yağ kullanılmamalıdır. Şehirlerarası uzun mesafelerde, yolculardan yaşlı veya çocuklar rahatsızlanmakta ve ilk yardım yapılamamaktadır. Bu nedenle bayram yoğunluğu olan taşımacılıkta, İLK YARDIMI yapabilecek bir sağlık personelinin de otobüste bulunması, hizmet kalitesi bakımından uygun olur. Firmalar olarak bayram süresince her otobüse bir sivil görevli konularak, şoförlerin kurallara uymaları kontrol ettirilmelidir. Uymayanlar daha sonra hizmet içi eğitime alınarak eğitilmelidir. Davranışlarında değişiklik olmayanlarında kesinlikle işlerine son verilerek, öncelikle yolcu güvenliği esas alınmalıdır. Derneğimizde bu hususta firmalara her türlü desteği verecektir.