ATATÜRK ANITINA ÇELENK KONULDU
Açılışa, TBMM Başkanı Cemil Çiçek`in yanı sıra Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner, AK Parti Kırıkkale Milletvekilleri Oğuz Kağan Köksal ve Ramazan Can, Belediye Başkanı Veli Korkmaz, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, Başbakan Başdanışmanı Doç. Dr. Turan Erol, öğretim görevlileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. İlk olarak Kırıkkale Üniversitesi öğretim görevlilerinin kampus içinde bulunun Atatürk Anıtı`na çelenk koyması ile başlayan üniversite açılışı, daha sora Cumhuriyet Salonu?nda gerçekleşen tören ile devam etti. Törende Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız ve Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner yaptıkları konuşmalarda, yeni ders yılının hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.
EK BİNALAR GEREKİYOR
KÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız yaptığı açılış konuşmasında üniversite hakkında bilgi vererek, kısa sürede Türkiye?nin seçkin üniversiteleri arasında yer aldığını söyledi. Alt yapı çalışmalarının tamamlanmaya çalışıldığını ifade eden Yıldız, üniversitenin mahalli idarelerle birlikte olmaya ve projelerde yer almaya özen gösterdiğini dile getirdi. Yıldız üniversitenin de bir çok gereksinimi olduğunu belirterek, ?Kampus alanı içinde tamamlanmayan binalarımız var. Özellikle 11 bin öğrencisi olduğu Fen-Edebiyat Fakültesine ek binalar gerekiyor? dedi.
ÜNİVERSİTEMİZ HIZLA GELİŞİMİ SÜRDÜRÜYOR
Vali Güner, törende yaptığı konuşmada üniversitenin gelişmesi ve şehir için önemi üzerinde durdu. Güner, ?Üniversitemiz ise 1992 yılında kurulmuş ve ilimiz gibi kısa sürede gelişmesini sürdürerek bugün 10 fakülte, 1 yüksek okul, 6 meslek yüksek okulu, 3 enstitü ile 13 araştırma merkezine ulaşmıştır. 900?e yakın akademik personeli, 21 bine yaklaşan öğrenci sayısıyla tercih edilen üniversiteler arasında yer almayı başarmıştır. İlimiz yöneticilerinin üniversite ile işbirliği içerisinde ortak projelerde buluşması üniversitemizin de buna açık olması şehrimizin geleceği yönünden önem taşımaktadır. Üniversitemiz son yıllar da fiziki yapısını tamamlamak için gayret göstermekte; her geçen gün yeni modern eğitim tesislerine ve hizmet alanlarına kavuşmaktadır. 200 yataklı Tıp Fakültesi Araştırma Uygulama Hastanesi ile Arpalık Mevkiinde İnşaatı devam eden Tıp Fakültesi Hastanesi?nin tamamlanmasıyla sadece üniversitemiz değil ilimiz ve bölgemiz önemli bir sağlık merkezi haline gelecektir. 1992 yılında kuruluşu gerçekleştirilen Üniversitemizin şehrimizin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişme-sine bugüne kadar önemli katkılar sağladığını hepimiz biliyoruz? diye konuştu.
BAZI ÜNİVERSİTELER KOPUK YAŞADI
Cumhurbaşkanı Vekili, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kırıkkale Üniversitesinin akademik açılış töreninde yaptığı konuşmada, sözlerine yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını dileyerek başladı. Cumhurbaşkanı Vekili, geçmişte bazı üniversitelerin, halkla kaynaşma noktasında iyi bir sınav veremediğini belirterek, ?Ayrı bir galakside yaşıyor gibi, toplumdan kopuk birer eğitim kurumu olarak istenilen başarıyı elde edemediyse, oturup bunu yeni baştan düşünmemiz gerekiyor. Bu üniversiteler milletin üniversitesidir" dedi.
SES KAYIT CİHAZI KENDİLİĞİNDEN ÇALIŞTI
Çiçek, Kırıkkale Üniversitesinin akademik açılış töreninde yaptığı konuşmada, sözlerine yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını dileyerek başladı. İlk ve ortaöğretimde 16 milyon öğrencinin bulunduğunu anımsatan Çiçek, bugünlerde 165 üniversitenin yeni akademik yılı açılışlarının da yapıldığını söyledi. Cemil Çiçek`in, Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda bir üniversitenin bulunduğuna ilişkin sözleri sırasında, bir gazetecinin kürsüde bulunan ses kayıt cihazı çalışmaya başladı. Bunun üzerine konuşmasına ara veren Çiçek, sesin nereden geldiğini anlamaya çalıştı. "Benim yerime konuşuluyor, mahsuru yok benim için" diye espri yapan Çiçek, korumasının ses kayıt cihazını almasından sonra, "basın mensubu arkadaşların bir şakasıdır" diyerek gülümsedi.
ÜNİVERSİTE TARİHİNE DEĞİNDİ
Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda, üniversitelerdeki öğrenci sayısının 2 bin 900 olduğunu hatırlatan Çiçek, bugün Üniversite sayısının 165`e, öğrenci sayısının da 3, 5 milyona ulaştığını belirtti. Çiçek, bu rakamların aradan geçen 88 yılda Türkiye`nin nereden nereye geldiğini gösterdiğini söyledi. İlk ve ortaöğretim dahil toplam öğrenci sayısının 20 milyona ulaştığını ifade eden Çiçek, bu sayının bir çok devletin nüfusundan bile fazla olduğunu bildirdi. Çiçek, 24 yaş altı nüfusun genel nüfusa oranının yüzde 60 olmasının, Türkiye`nin genç bir nüfusa sahip olduğunu gösterdiğini kaydetti.
GELİŞMİŞLİKTEKİ 10 NOKTA
Üniversitelerin, insan gücünü eğiten, bilgiyi üreten ve geliştiren en belirleyici kurumlar olduğunu ifade eden Çiçek, şöyle devam etti: "Bu nedenle, bu açılışlar nedeniyle elbette taleplerimiz olacak, hiç şüphesiz yaptıklarımız ve yapacaklarımız var ama geriye dönük olarak da açılış günleri aynı zamanda üniversiteler açısından bir özeleştiri günleri de olmalıdır. Yapılanlara teşekkür ederiz ama geldiğimiz noktada `daha iyiyi nasıl yapabilirdik de yapamadık...` bunun da özeleştirisini yapamadığımız takdirde, o hem Üniversite kavramı ile bağdaşmaz hem de gelecek ile ilgili planlarımızı yaparken bir çok noktaları eksik bırakabiliriz. Bugün gelişmiş ülkelerdeki en belirleyici nokta, insan gücünün ne kadar eğitilip eğitilmediğidir. Ülkeler, 1.2. ve 3. lig gibi bölünmüş vaziyette. 193 ülkenin çoğu 3. dünya ülkesi. 3. dünya ülkeleri ile 1. ligde oynayan ülkeler arasında olan ülkeler var. Gelişmiş G-20 ülkeleri, yer altı yer üstü zenginliklerinden çok daha fazla beşeri gücü itibariyle öne çıkmış, insanını iyi eğitmiş toplumlar olarak karşımıza çıkıyor. Çok şükür Türkiye, belli bir süreden beri 1. lige çıkmış vaziyette, G-20`in üyesi."
JAPONYA ÖRNEĞİNİ VERDİ
Cumhurbaşkanı Vekili Çiçek, gelişmiş 20 ülke içerisindeki 8 ülkenin en önde olduğunu söyledi. Bu ülkelerden Japonya`nın 120 milyonluk nüfusu sahip olduğunu, tabi zenginliğinin olmadığını, hatta toprağı yeterli olmadığı için Osaka Havaalanının okyanus üzerinde kurulduğunu ifade eden Çiçek, bu ülkenin yüzde 95 oranında ithalat yaptığını, bol keseden harcayacağı hiç bir şeyinin olmadığını belirtti. Çiçek, "Ama ben inanıyorum ki hepimizin evinde Japon markasını taşıyan bir elektronik alet veya sanayi ürünü vardır" dedi. Çiçek, Japonya`nın insanını iyi eğittiği için bu noktada olduğunu vurguladı. Bunun yanı sıra, dünyanın en zengin yer altı ve yer üstü zenginliklerine sahip bir ülkenin olduğunu kaydeden Çiçek, "Ama dünyanın en fakir ülkesi. Allah her şeyi vermiş, milyonlarca insan günde bir doların altında ekmek parasını kazanabilmek için, kanuni olan olmayan her türlü yollara tevessül ederek hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor. Sadece petrolden bir yılda elde ettiği gelir, 60 milyar doların üzerinde. Her şey var ama hiçbir şey yok. Neden? Çünkü insanını eğitememiş" diye konuştu.
MUASIR MEDENİYET SEVİYESİ
Bu iki ülke örneğinin Türkiye için önemli olduğuna işaret eden Çiçek, "Türkiye`nin güç kaynağı olan genç nüfusu, Türkiye`nin bölgesel bir güç olmaktan çıkıp, dünya devleti olması noktasında, üniversitelere ne kadar önem vermemiz gerektiğini ortaya koyuyor" dedi. Cemil Çiçek, Büyük Atatürk`ün "Muasır medeniyet seviyesi" diye ortaya koyduğu hedefin yakalanmasının, ancak ve ancak eğitim ve öğretimle olabileceğini söyledi. Cumhuriyet hükümetlerinin eğitim ve öğretim için, imkanlar içerisinde elinden geleni yaptığını belirten Çiçek, son 9 yıllık bütçe içerisinde eğitimin 1. sırayı aldığını kaydetti.
?BAŞARIYA GİDEN YOL?
"Başarıya gitmenin yolu, sadece kaynak ve ödenekten ibaret değildir" diyen Çiçek, şöyle devam etti: "Bunların etkin ve verimli kullanılması önemlidir. Üniversitelerin eğer toplumla ilişkileri iyi olursa, halkla diyaloglarını iyi sürdürebilirlerse... Bunun altını çiziyorum. Geçmişte maalesef, halkla kaynaşma noktasında üniversitelerin bir bölümü, iyi bir sınav veremedi. Ayrı bir galakside yaşıyor gibi, toplumdan, üretimden, sanayiden kopuk birer eğitim kurumu olarak istenilen başarıyı elde edemediyse, oturup bunu yeni baştan düşünmemiz gerekiyor. Bu üniversiteler milletin üniversitesidir, millete sırtını dönerek, millete yukarıdan bakarak, milletten koparak varlıklarını sürdüremez, gelişme de kaydedemez. Başarıya giden yolda kaynak önemli ama onun ötesinde de başka değerler, çabalar, gayretler önem arz etmektedir."
JAPONYA`DA YAŞANMIŞ GERÇEK BİR HİKAYE ANLATTI
Çiçek, geçen yıl bir arkadaşının kendisine hediye ettiği, "kendi kutup yıldızını ara" başlıklı kitapta dünyada yaşanmış, gerçek olayların bulunduğunu söyledi. Çiçek, kitapta okuduğu gerçek hikayeyi şöyle anlattı: "Japon bir ailenin küçük bir çocuğu var. Bu çocuk kendisine bir hedef çiziyor, `büyüyeceğim ve judocu olacağım` diyor. Fakat 10 yaşına geldiğinde trafik kazası geçiriyor ve sol kolu kopuyor. Buna rağmen aile, bir judo okuluna başvuruyor. Durumu anlatarak judocu olmak istediğini söylüyorlar. Okula, `acaba en azından hayata tutunabilmesi açısından kaydını yapabilir misiniz` diye soruyorlar. Öğretmen `getirin` diyor ve çocuğa `şu hareketi 24 saat yap` diyor. Çocuk yapıyor geliyor, bu sefer başka başka hareketleri bir hafta, bir ay yapıyor. Aile endişeye kapılıyor, öğretmen `bizi oyalıyor` diye düşünüyor. Ancak öğretmen çocuğun bu hareketleri 2 yıl daha yapmasını istiyor.
BU İŞ NASIL OLDU?
Öğretmen 3 yılın sonunda aileden çocuğu judo şampiyonasına kaydettirmesini istiyor. Aile, önce buna karşı çıkıyor ancak sonra kaydını yaptırıyor. Çocuk da finale kadar yükseliyor ve ardından da şampiyon oluyor. Öğretmene `bu iş nasıl oldu?` diye soruyorlar. Hoca da `bu hareketi Japonya`da en iyi yapan bu çocuktur.` Hangi görevde olursak olalım, yaşadığımız hayatta bir sürü zorluklarımız, eksikliklerimiz, imkansızlıklarımız var ama bütün bunları aşacak, irademiz, yol ve yöntem arayışımız varsa o engelleri aşmak mümkündür. Bu hikayenin altında şöyle bir ifade var: `Çalışın, gayret edin, sabır gösterin ve hayal kurun. Karşılaştığınız hiç bir zorluk, başarısızlığınızın mazereti olmasın. Unutmayın ki oturduğu yerden başarıya ulaşan tek bir yaratık vardır o da tavuktur. Bunun üzerine düşünmek lazım." Cemil Çiçek, yapılamayan bazı hususların nedeninin imkan kıtlığı olmaması gerektiğine işaret ederek, "Çünkü imkansızlıklardan bağımsızlık mücadelesini kazanmış bir milletin yöneticilerine mazeret üretmek doğru olmuyor? dedi.
BİRİNCİLERE ÖDÜL VERİLDİ
Kırıkkale Üniversitesi Akademik yılının açılış dersini Başbakanlık Başdanışmanı Doç. Dr. Turhan Erol verdi. ?Küresel Ekonomik Değişimler ve Türkiye için Fırsatlar? konulu açılış dersinde Erol, Dünya ekonomisine ve Türkiye?nin etki alanlarına değindi. Daha sonra 2011-2012 eğitim yılında fakülte ve yüksekokulları birincilikle kazanan öğrencilere çeşitli hediyeler verildi. Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinin müzik dinletisiyle tören sona erdi.