Tarih: 09.10.2015 00:08

KÜ´de akademik açılış

Facebook Twitter Linked-in

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİNE BU YIL 9 BİN ÖĞRENCİ KAYIT YAPTIRDI

KÜ´de akademik açılış

Kırıkkale Üniversitesinin 2015-2016 Akademik Yılı açılışı dolayısıyla tören düzenlendi. Törenin açılış konuşmasını yapan Rektör Yıldız KÜ´nün 23 yılda öğrenci sayısının 34 bin seviyesini geçtiğini söyledi.

AÇILIŞ KONUŞMASI YILDIZ´DAN

Töreninde konuşan Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, bu sene toplam 34 bin 455 öğrenciyle eğitim ve öğretim yılını açtıklarını söyledi.  Kırıkkale Üniversitesi´nin 23 yıl önce kurulduğunu açıklayan Yıldız,  ?Üniversitemizin bu yıl 22. Akademik Yılının açılışını birlikte idrak ediyoruz. 1993-1994 öğretim yılına 3 fakülte ve 1 meslek yüksekokulu ile başlamıştık. Bugün 12 fakülte, 3 enstitü, 1 yüksekokul, 7 meslek yüksekokulu, Rektörlüğe bağlı 5 bölüm, 15 araştırma ve uygulama merkezi ve Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Laboratuvarları Kompleksive Teknokenti ile öğrencilerimize, bilim insanlarına ve araştırmacılara hizmet veriyoruz.?dedi.

438´İ 46 FARKLI ÜLKEDEN

Açıklamasına devam eden Yıldız, ?Bu öğretim yılında 3075 ön lisans, 5462 lisans, 506 yüksek lisans ve 75 doktora öğrencisi olmak üzere toplam 9.118 yeni öğrenci Üniversitemize kayıt yaptırmıştır. Bu yıl yeni kayıt yaptıran öğrencilerle birlikte toplam öğrenci sayımız 34.455´e ulaşmıştır. Öğrencilerimizden 438´i 46 farklı ülkeden olmak üzere, yabancı uyruklu öğrencidir.  Bu büyük öğrenci topluluğu 40´ı ön lisans, 50´si lisans olmak üzere 90 farklı bölüm ve programda öğrenim görmektedir. Bu programlara enstitülerimizde yürütülen disiplinler arası lisansüstü programlar da eklendiğinde sayının büyük bir çeşitlilik ve zenginliğe işaret ettiği görülecektir. Hayatın bütün alanlarına yönelik bu eğitim ve öğretim programlarıyla üniversitemiz bilim üreten, öğreten, araştıran, uygulayan ve ürüne dönüştürerek milletin hizmetine sunan önemli bir bilim kurumu durumundadır? diye konuştu.

BİN 167 AKADEMİK PERSONEL

 Yıldız, ?Büyük bir zenginlik, çeşitlilik arzeden eğitim ?öğretim görevimizi 574´ü öğretim üyesi olmak üzere 1.167 akademik personel ve 886 idari personel ile yürütmekteyiz. Üniversitelerin başlıca 3 temel işlevinden biri olan eğitim-öğretimde kaliteyi ön planda tutan, mezun edeceği gençleri hem mesleklerine hem de hayata hazırlamada her türlü imkanı seferber eden bir üniversiteyiz. Mezun ve mensuplarımız bugün Türkiye´nin önemli mevkilerinde görev yapmaktadırlar.  Araştırma, geliştirme, bilim üretme ve yaymada üniversitemizin altyapısı da her geçen yıl güçlenmektedir. Öğretim elemanlarımız, diğer üniversite ve kurumların araştırmacılarının yararlanabileceği gelişmiş araştırma laboratuarlarımız ve merkezlerimiz mevcuttur. Üniversitemizin araştırma projelerine ve öğretim elemanlarımızın bilimsel çalışmalarına sağladığı kaynaklar ve destekler önceki yıllara nazaran önemli sıçramalar göstermiştir.  Üniversite olarak destek sağladığımız 359 bilimsel araştırma projesinin bütçesi 8.862.974 TL´dir. Son yıllarda, öğretim elemanlarımız araştırma projeleri için dış mali kaynaklardan da önemli destekler sağlamışlardır. TÜBİTAK, San-Tez, Ahiler Kalkınma Ajansı ve bazı bakanlık ve kuruluşlarca desteklenen projelerin toplam bütçesi 14 milyon TL civarındadır. En büyük projemiz olan Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Bio-uyumluluk, çevre ve yakıt analizi laboratuvarı kurulması projesi, inşallah bu yıl tamamlanacaktır.?diye konuştu.

TOPLUMA VE ÜLKEYE HİZMETTİR

Yıldız, şu şekilde konuşmaya devam etti. ?Eğitim-öğretim bilim üretme ve yayma yanında üniversitelerin önemli bir görevi de topluma ve ülkeye hizmettir. Toplumun-ülkenin her anlamda inşasında en büyük görevin üniversitelere düştüğüne inanıyoruz. Hayatın her alanı ile ilgili konularda eğitim-öğretim sürdüren üniversitelerin, toplumun sorunları ve kalkınması alanına bigâne kalması düşünülemez. Bu bağlamda biz ülkemiz ve şehrimiz için faydalı olma, bunun için toplumla şehirle sürekli işbirliği ve diyalog halinde olma gayreti içindeyiz. Ülkemizin önemli problemlerinden biri olan işsizlik sorununa çare bulmak için eğitim birim ve merkezlerimizle süreklilik arz edecek şekilde meslek edindirme kursları düzenliyoruz. Hem öğrencilerimiz hem de halkımızın girişim yetenek ve arzusunu canlandırmak için dersler, seminerler, kurslar açıyoruz. İş-Kur, KOSGEB, Belediyemiz, Ticaret ve Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgesi ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. Sanayici, girişimci ve halkımızla barışık bir şekilde, sahip olduğumuz potansiyeli bölgemiz ve şehrimizin hizmetine sunmak istiyoruz. İnsanımızın, özellikle öğrenci ve mezunlarımızın iş arayan veya istihdam edilmeyi düşünen değil, istihdam yaratmayı düşünecek kadar cesur ve geniş ufuklu olmasını arzu ediyoruz. MKE, SSM, TÜBİTAK gibi stratejik ortaklar ve Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte kurduğumuz Teknokentimizde faaliyete geçmiştir. Geçici olarak oluşturduğumuz ofisler hızla dolmuş; sırada bekleyen firmalar bulunmaktadır. Bilim-Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen Teknokent binamızın ihalesi yapılmıştır. ?

BAŞARILAR DİLEDİ

Açılış töreninde konuşan Vali Ali Kolat, ?Üniversitemizin 2015-2016 Eğitim ve Öğretim yılının başlaması dolayısıyla bir aradayız. Bu eğitim ve öğretim yılının hayırlı olmasını ve başarılı geçmesini temenni ediyorum. Bu vesileyle hepinize sevgiler saygılar sunuyorum. Yeni başlayan öğretim görevlilerine de başarılar diliyorum. Öğrenci olmak hem zor hem çok kolay. Ama öğrenciler kadar veliler de bu işin sorumluluğunu üstlenir. Velilerin beklentileri her zaman yüksektir. Ne var ne yok her şeyi sizin için feda ederler. Bütün amacımız, sizlerin başarılı olması ve iyi bir noktaya gelmeniz. Ülkemiz açısından da sizlerin çok iyi ve donanımlı yetişmeniz, bizler için son derece önemlidir. Bu duygularla sizlere tekrar başarılar diliyorum. Üniversitemizin 23 yıl içerisinde 35 bine yakın öğrenci kapasitesine ulaşması bizleri son derece mutlu etti. Tabi bu hızlı büyüme, sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bu konuda eksiklerimiz de oluyor. Bina yapımı konusunda, Kırıkkale olarak yeterli değiliz. İnşallah Kırıkkale´mizde vakfı ile beraber, bu konuda sadece genel bütçeye değil, yerel imkânlarla da belli bir noktaya ulaşmayı bizler de arzu ediyoruz.?şeklinde konuştu.

KOORDİNASYON İÇERİSİNDE ÇALIŞIYORLAR

Kolat, ?Hakikaten üniversitemiz ve diğer kurumlarımız iyi bir koordinasyon içerisinde çalışıyorlar. Birçok çalışma alanları, projeler ve uygulama alanlarını birlikte yürütüyoruz. Bundan da son derece memnunuz. Üniversiteler bir şehrin, ekonomik, kültürel ve sosyal gelişilmesine ciddi manada katkı sağlar. Bulunduğu şehri yönlendirir ve ufkunu açar. Bizim üniversitemizde de bunu görüyoruz ve bu durumdan memnun kalıyoruz. Özellikle sağlık alanında ciddi mesafeler aldık. Yüksek İhtisas Hastanemizle birlikte, üniversitemizin Tıp Fakültesi Hastanesi de ortak projelerde de birlikte çalışıyorlar. Bunun sonucunda da Ankara´ya hasta göndermiyoruz. Artık Ankara´dan hastalar geliyor. Yine, Diş Hekimliği Fakültesi ve Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi birlikte güzel hizmetler yürütüyorlar. İnşallah Diş Hekimliği Fakültesi yeni hizmet binasına geçerse önemli katkıları olacaktır.

ÜNİVERSİTEMİZLE BİRLİKTE ÖNEMLİ PROJELER YÜRÜTÜYORUZ

Biz, üniversitemizle birlikte önemli projeleri beraber yürütüyoruz. Kırıkkale´miz Savunma Sanayi alanında önemli bir konumda. Bu anlamda üniversitemizin Savunma Sanayi ile ilgili çalışmalarını, son derece önemsiyoruz. Bu yönde yapılabilecek her türlü çalışmaya, bizlerde elimizden gelen katkıyı sağlamaya çalışıyoruz. Silah İhtisas Organize Sanayimizin yapımı, yüklenici firmanın hatasından dolayı biraz aksadı. Ama her hâlükârda Silah Organize Sanayimiz devreye girecek. Yaklaşık 25 bin civarında Makine Kimya´dan emekli uzman, yetişmiş elemanların burada değerlendirilmesini amaçlıyoruz. Hem Makine Kimyanın, hem de Savunma Sanayinin diğer alanlarındaki, gerekli olan ürünleri de burada yapmayı düşünüyoruz. Bu da Kırıkkale´miz için önemli bir gelişme olacak. Kırıkkale´miz Petrokimya yönünden de önemli bir yere sahip. Ahiler Kalkınma Ajansı olarak, üniversitemizin laboratuvar çalışmalarına da önemli katkılar verdik. Son yıllarda enerji sektörü açısından Kırıkkale´miz ciddi manada bir gelişme kaydediyor. Üniversitemiz bu sektörde şimdiden bir çalışmaya başlarlarsa önemli katkıları olacaktır. Biz, üniversitemizden son derece memnunuz. Ülkemizdeki birçok karışıklıklara rağmen, üniversitemizde ciddi bir olay olmamıştır. Bu anlamda da ben, tüm öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Biz, şiddete kesinlikle karşıyız. Bizler özgür düşünceye karşı değiliz. Herkes, düşüncesini, inancını rahatlıkla ifade edebilsin istiyoruz.?dedi. Programda, Nobel Barış Ödülü Sahibi Gazeteci Yazar Tevekkül Karman, ?Ortadoğu´da Barış Özgürlük ve İnsan Hakları? konusunda, öğrencilere bir konferans verdi. Daha sonra bu yıl Kırıkkale Üniversitesi Fakülte ve Yüksek Okullarını en yüksek puanla kazanan öğrencilere Sayın Valimiz Ali Kolat ve Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı tarafından çeşitli hediyeler verildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —