Küçük bir kıvılcım felakete yol açar

Küçük bir kıvılcım felakete yol açar

Kırıkkale İtfaiye Müdürü Mehmet Emin Kayır, kış aylarında vatandaşların doğalgaz kullanımı konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Yaptıkları seminerler ile bu konuya vurgu yaptıklarını belirten Kayır, ?Dikkat edilmezse, küçük bir kıvılcım bile f

KIŞ AYLARINDA DİKKATLİ OLUN

Kırıkkale İtfaiye Müdürü Mehmet Emin Kayır, Kırıkkale İtfaiye Müdürlüğü?nün yaptığı çalışmalar ve yaklaşan kış ayları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Vatandaşların dikkat etmesi konuları bir bir sıralayan Kayır, küçük bir kıvılcımın felakete yol açabileceğini söyledi. Kayır konuşmasının devamında, ?Kamu kuruluşları ve okullarda belirli günlerde öğrencilere ve kamu görevlilerine itfaiyecilik ve yangın eğitimi verildiğini İtfaiyecilik çalışmasını geliştirerek bakan, seyreden topluluk değil, müdahale etmesini bilen bir topluluk haline geleceğiz. Verilen tatbiki eğitim sonucu Afetlere ve yangınlara yanlış müdahalelerin ortadan kalkacağı, bilinçli müdahale yaygınlaşacağı bunun sonucunda da olabilecek bir yangın olayı ve afetlerde daha az zayiatla çözüleceği düşünülmektedir ?dedi.

FELAKET YAŞANMASINI İSTEMİYORUZ

Kırıkkale?de felaket yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alındığını söyleyen Kayır, bu konuda itfaiye ekiplerine zaman, zaman seminer verildiğini söyledi. Kayır konuşmasını devamında, ?Diliyorum ki Kırıkkale?de yangınlar ve felaketler olmasın. Ama olduğu zaman da itfaiyemiz vatandaşlarımızın yanında olacak. Yangın anında vatandaşlarımızın da meraklı davranmayarak, personelimize çalışma alanı vermelerini, yangını biraz daha geriden takip etmelerini özellikle rica ediyorum. Çünkü o anda itfaiyecilerimiz canhıraş bir şekilde olaya müdahale ediyorlar, canları ve binaları kurtarmaya çalışıyorlar. Diliyorum ki olaylara müdahale sırasında itfaiyecilerimizden ve gönüllü arkadaşlarımızdan şehit ve yaralı vermeyelim?

SOBALARA DİKKAT

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, Soba-baca ve şofben-baca bağlantısının yanlış yapılması, sobaların hatalı yakılması ve kullanımı, baca temizliğinin yaptırılmaması, cihazların standartlara uygun olmaması gibi nedenlerle özellikle alçak basınçlı-lodoslu havaların sık yaşandığı sonbahar ve kış aylarında karbon monoksit zehirlenmeleri arttığı hatırlatılan açıklamada, "Son yıllarda soba ve baca kaynaklı karbon monoksit zehirlenmeleri ve toplu ölümlerde ciddi artışlar gözlenmektedir. Soba-baca bağlantılı olaylar zehirlenmeden, şofben-baca bağlantılı ölümler ise zehirlenme ve boğulmadan kaynaklanmaktadır. Kokusuz, renksiz, tatsız bir gaz olan karbonmonoksit zehirlenmelerinin özellikle uykuda iken farkına varılmasının güçlüğü, bu zehirlenmeye karşı önlemlerde toplumun bilinçli olması gerekmektedir." denildi.

BACALARA 2 AYDA BİR TEMİZLİK YAPILMALI

Baca temizliği, kömürlü sobalar ve şofbenlerde dikkat edilmesi gereken konularda da uyarılarda bulunulan Kırıkkale Belediye İtfaiye Müdürlüğü açıklamasında, şu görüşlere yer verdi: "Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenme ve yangınlara neden olur. Baca temizliği, sonbahar ve kış aylarına girerken yaptırılmalıdır. Kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde 2 ayda bir, sıvı ve gaz gibi diğer yakıtlar kullanıldığı takdirde 3 ayda bir temizlettirilmelidir. Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı, baca gazlarının soğumasını azaltmak, baca tepmesini önlemek ve hava şartlarının etkisini azaltmak için bacalar mutlaka yalıtılmalı. Baca duvarı et kalınlığı en az 10 cm. olmalıdır. Yangın emniyeti için bacalar çatının mahyasından en az 50-80 cm yükseklikte olmalıdır. İdeal yanma için etkili baca yüksekliği en az 3,5 m, en fazla 5 metre olmalıdır. Bacalara yağmur suları, kuşlar, ağaç yaprakları gibi şeylerin girmesini engellemek için mutlaka baca başlığı kullanılmalıdır. Rüzgârlı havalarda hava akışı yüksekten alçağa doğru gerçekleştiği için binanın çevresinde yüksek yapılar veya ağaç gibi engellerden dolayı baca tepmesi önlenmeli. Bunun için bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksek olması sağlanmalıdır."

BACALAR HAVASIZ KALMAMALI

Bacaların, yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemesi istenen açıklamada, dikkat edilmesi gereken konular şöyle sıralandı: "Sobada eksik yanma sonucu oluşan karbon monoksit gibi zararlı gazlar oda içine sızdığında zehirlenmelere neden olur. Soba alımında, sobaların TSE standartlarına uygunluğuna dikkat edilmelidir. Böylece sobanın ısı verimi de elde edilir. Yakıtın standartlara uygunluğu ve izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmaması önem taşımaktadır. Soba aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artmaktadır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk eder. Kömürü tutuşturmak için üzerine az miktarda kağıt ya da karton ve bunların üzerine de kolay yanan çıra ve odun konulmalıdır. Sönmekte olan sobaya tutuşması güç yakıtların koyulmaması gerekir. Yakıt iyi olsa bile yavaş yavaş ilave edilmelidir. Soba yakıtla beslenirken, yeni atılan yakıtın üzerine kor halindeki yakıttan bir miktar konulması, sobadaki yakıtın sürekli üstten yanmasını sağlar. Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır. Özellikle alçak basınçlı-lodoslu havalarda ölüm olayları artmaktadır. Bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalıdır. Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine haiz olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmelidir. Alınacak cihazın kapasitesinin kullanılacak mekâna uygunluğu incelenerek karar verilmelidir. Binaların Yangından Korunması yönetmeliklerine mutlaka uyulmalıdır."

ŞOFBEN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Şofbenin mutlaka bacaya bağlanması ve baca bağlantısı olmayan şofbenin asla çalıştırılmaması istenen açıklamada, şu hatırlatmada bulunuldu: Cihazın kalite belgesi ve garantilerine dikkat edilmelidir. Şofbenin monte edileceği mekân yeterli büyüklükte olmalıdır. Şofben mümkünse banyo yerine balkon veya başka bir mekâna takılmalıdır. Şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalıdır. Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde oksijen oranının düşmesi sonucunda karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Şofben bacası mümkünse müstakil baca olmalıdır. Eğer şönt baca kullanılacaksa, dairenize ait baca ana bacaya üst kattaki baca seviyesinden bağlanılmalı ve baca mutlaka standartlara uygun olmalıdır. Tek kolonlu bacaya kesinlikle birden fazla bağlantı yapılmamalıdır. Şofbenin baca bağlantısı eğimli olmalıdır. Baca ile duvar arasında tam bir sızdırmazlık olmalıdır. Şofben borusu yatay mesafesi 2,5 metreden az olmalıdır ve baca bağlantısı zemine göre yüzde 3 eğimle yapılmalıdır. Eğer bacalı uygulamalar yapılacaksa cihaz için gerekli yanma havasının temini için banyo kapısı havalandırma menfezleri yapılmalıdır. Cihaz hermetik olsa dahi banyo kapısı havalandırma menfezleri gereklidir. Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, elektrik düğmeleri açılıp kapatılmamalı, kibrit-çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, pencereler karşılıklı açılarak ortam havalandırılmalı, hızla gaz şirketi yetkilisi veya şofben servisi aranmalıdır? denildi.

1

Liseli Gençler İftarda Buluştu

2

Limonata Günü’nde Limonatalar Başkan Türkyılmaz’dan

3

Kendisi küçük acısı büyük

4

Bina sayımızda Yüzde 59 artış

5

Ihlamur Çocuklar için Doğal bir antibiyotik

6

Ekmeğini klarnetten kazanıyor

7

Şehit yakınlarının duygusal ve mutlu günü