KÜ kabına sığmıyor

KÜ kabına sığmıyor

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, üniversitelerinin günden güne büyüdüğünü ve gerek öğrenci gerekse öğretim üyesi sayısının artmasından dolayı mevcut fiziki yapının bu büyümeye cevap vermediğini söyledi. Yıldız adeta sitem ederek, üni

 

SINIFLARDA BÜYÜK SIKINTILAR VAR

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, 2013-2014 akademik törende üniversiteyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Vali Ali Kolat’a çağrıda bulunan Rektör Yıldız, fiziki mekan sorunlarının olduğunu ve günden güne büyüyen üniversitelerinin bu sayıyı karşılamadığını söyledi. İradeleri dışında gönderilen öğrencilere kontenjanları nedeniyle sınıflarda problem olduğunu belirten Yıldız, büyük dershaneli sınıflar olması gerektiğini bildirdi. Kendi binası olmayan akademik birimlerinin çok fazla olduğunu belirten Yıldız, eski cezaevinde bulunan Sağlık Birimleri,İslami İlimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi’nin kendilerini sıkıştırdığını ifade etti.

 

ÖĞRETİM ÜYELERİNİN SORUNLARI VAR

Hukuk Fakültesi’nin kalabalık olduğunu ve yine büyük bir binaya sahip olması gerektiğini belirten Yıldız, en büyük konferans salonunun Mavi Salon olduğunu ve büyük bir Kültür ve Kongre Merkezi’ne ihtiyaç olduğunu ifade etti. Öğretim üyelerinin de sıkıntılar içerisinde yaşamlarını sürdürdüğünü belirten Yıldız, öğretim üyelerinin özlük haklarının düzeltilmesi gerektiğini ve bu konuda YÖK ve hükümetin önemli adımlar atması gerektiğini kaydetti. Öğretim üyeleri için hiçbir iyileştirici adım atılmadığını belirten Yıldız, öğretim elemanı ve öğretim üyesi mesleklerinin cazip bir meslek olmaktan çıktığını açıkladı. Öğretim üyelerini rahatlatacak düzenlemelerin hükümet tarafından yapılması gerektiğini ifade eden Yıldız, sorunların çözülmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti. 

105 ATAMA YAPILDI

Kırıkkale Üniversitesi (KÜ), 2013-2014 yıl sonu etkinlikleri kapsamında, öğretim üyeliği kadrolarına yeni atanan akademik personel için tören düzenlendi. KÜ Mavi Salon`da gerçekleştirilen törende, atamaları yapılan 15 profesör, 37 doçent ve 53 yardımcı doçent olmak üzere toplam 105 öğretim üyesi hazır bulundu.

Konuşmaların ardından öğretim üyeliğine atanan personele Rektör Prof. Dr. Ekrem Yıldız, cübbelerini giydirdi ve belgelerini verdi.

Üniversitelerinin önemli bir kurum olduğunu belirten Yıldız, “Bu eğitim öğretim yılının birlikte değerlendirilmesi ünvanı yükselen öğretim üyelerine atanan arkadaşlarımızı akademik giysileriyle huzura çıkarmak ve bilisel yayın başarısı gösteren ve öğretim elemanlarımıza ödül vermek için program düzenliyoruz. Son bir yılda 15 profesör, 37 doçent, 53 yardımcı doçent olmak üzere 105 atama yapmışız.”

 

KADROLARIMIZ ÜST DÜZEYDE

“Kadroların YÖK’ten geçirilmesi, ilanı, jürilerin kurulması için bir hayli emek ve çaba gerektiren işler bunlar. Personel dairesi başkanı çok yoğun emek sarf ediyor. Akademik birim yöneticilerimiz çok yoğun çaba gösteriyor. Sadece öğretim üyesi olarak 105 atama önemli bir sayıya işaret ediyor. Bu yıl ki atamalarla beraber üniversitemizin öğretim üye sayısı 518 dir. Bunun 121 prof. 127 doç. 270 ise yrd. Doç. Diğer öğretim elemanı kadromuzla beraber 1052 akademik personel istihdam ediyoruz. 2013-2014 eğitim öğretim yılını sorunsuz başarıyla tamamladık. Kırıkkale Üniversitesiyle  Türkiye’nin en huzurlu, en sakin üniversitelerinden birisidir. Öğrencileriyle itibariyle, çalışanları itibariyle öyledir. Bu huzurun sağlanmasında emeği geçen üniversitemiz personeline, güvenlik görevlilerine, il yöneticilerine emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. 2013- 2014 genel mezuniyet törenini de geçtiğimiz günlerde yaptık” dedi.

 

AYRI BİR ANLAM VE HEYECAN

Yıldız konuşmasının devamında, “Bu tören hakkeden Kırıkkale için ayrı, anlamı- heyecanlı bir gün oluyor. Kırıkkale’mize büyük canlılık getiriyor. Şehrin stadından belki yılda 1 defa büyük bir kalabalık geliyor. Üniversitemiz farklı 42 dalda lisans diploması veriyor. 39 farklı dalda ön lisansa diploması veriyor. Uzaktan öğretimi 2. öğretimi 81 farklı anlamda ülke hizmetine genç yetiştiriyor. Bu önemli bir misyon.Bu önemli bir görev. Ama üniversitelerin görevi sadece üniversite eğitimi değildir. Hem yüksek öğretim yasasında hem de evrensel anlamda üniversite dendiğinde öne çıkan önemli vizyon bilimsel araştırma hizmet uygulamaları da hizmet olmazsa olmaz görevleri arasındadır. Üniversitemiz kaliteli başarılı bir eğitim sürdürüyor. Mezunlarımız mensuplarımız çok iyi noktalara geldiler.Bilimsel çalışma anlamında da üniversitemizde çok büyük gayretler gösteriliyor. Bu yeni yaptığımız atamalar aslında bir yönüyle onun tezahürüdür.”

 

 

UNVANA LAYIK GÖRÜLDÜLER

“Üniversite içinde profesörlüğe atanalar. Kurul sürecinden geçerek doçent kadrosuna atananlar. Doktorasını tamamladıktan sonra üniversitemizin yayın kriterlerine atama kriterlerine uygunluk arz ettikleri için bu unvanlara laik görülüyor. Hem ulusal hem de uluslar arası atamalarda çok ciddi atamalar var. Üniversitemizin uluslar arası tecrübesi, uluslar arası kabiliyet ve becerisi her gün biraz daha artıyor. Uluslar arası orta doğu sempozyumu düzenledik. Çok farklı ülkelerden önemli bilim adamı Kırıkkale’de bulundu. Yine 1 ay önce Siirt Üniversitesi ve Amerika’nın Sadır Üniversitesi ile birlikte bizim üniversitemizin iştirakiyle beraber eğitimde liderlik konulu uluslar arası kongreye ev sahipliği yaptık.”

 

TECRÜBEMİZİN IŞIĞINDAN YÜRÜYECEKLER

“Bu organizasyonlar bizim tecrübemizi, birikimimizi ve özgüvenimizi arttırıyor. Bu hususta çok ciddi dış mali destekler sağlıyoruz. Başta Tanıtma Fonu, TİKA, Türk Akraba Toplulukları Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, Atatürk Dil, Kültür ve Tarih Yüksek Kurumu olmak üzere çok sayıda kurum bizim uluslar arası organizasyonlarımıza mali destek sağlıyor. Bu bizim daha büyük cesaretle, daha büşük organizasyonlara ev sahipliği yapma cesaretimizi, şevkimizi arttırıcı bir etki meydana getiriyor. Üniversitenin görevi kendi alanında makaleler üretmek, sonra bu alandaki bilim adamlarıyla bunları tartışmaktan ibaret değildir. Bunların uygulamaya, ürüne, projeye dönüşmesi lazım. Bu anlamda üniversitemiz son yıllarda çok büyük atılımlar gerçekleştirdi.”

 

KAYRAKLAR İYİ KULLANILIYOR

“OSB’de toplantılar yapıldı. Hocalar ilgili sektörlerle buluşturuldu. TSO ile KESOB ile çalışmalar yapıldı. Bütün bunların sonucunda proje sayımızda önemli artışlar oldu. Kosgeb’İN desteği ile kuruluşundan kısa bir süre sonra çok sayıda üniversitemiz hocaları ile KOBİ’lerin ortaklaşa yürüttüğü çok sayıda proje desteği ortaya çıktı. AHİKA önemli fon zenginliğine sahip bir kuruluş. Bölgemizin kalkınmaya dönük alanlarında destekler sağlıyor. Kırıkkale Üniversitesi oradan aldığı projeler ve projelere verdiği desteklerle Kırıkkale’nin en önde kurumları arasında yer alıyor. Üniversitemizde proje ofisi oluşturuldu. Bu ofisimiz hem kendi mensuplarımızı, hem de şehirdeki ilgili kurum ve insanları bilgilendirme yönünde ciddi çabalar gösteriyor.”

 

PROJELERE ÖNEM VERİLİYOR

“AHİKA’nın güdümlü projesi olarak ifade edilen ve meblağı 3 milyon 300 bin TL olan biyouyumluluk çevre ve yakıt analizi projesi üniversitemizin öncülüğünde yürüyor. Burada Sayın Valimizin dönem başkanlığı yaptığı dönemde katkılarını şükranla anmak isterim.

Üniversite ve Sanayi işbirliği noktasında bir şükran borcu da genç ve dinamik yardımcım Hakan Kocamış’adır. Gecesini gündüzüne karaka bu hususta üniversitemize, topluma, sanayiye öncülük ediyor. Kendisine teşekkür ediyorum. Üniversitemiz bilim insanını destekleme prensibini çok önemsiyor. 2 yıldır bilimsel araştırma projesi fonlarından öğretim üyelerimizi desteklemek üzere ciddi bir fon oluşturduk. Bu fonla öğretim üyelerimizin yurt dışı bilimsel toplantılara, kongrelere katılmaları yönünde destek sağlıyoruz. 2 yıldır bu kaynak üniversite hocalarımızın emrinde ve ciddi aşamalar kaydedildi. Üniversitemiz son yıllarda da dış destekli projelerde de önemli aşamalar kaydetti.”

 

HOCALARA DESTEK SAĞLIYORUZ

“Biz dışarıdan destek alan, dış kaynaklarla proje yürüten hocalarımıza ayrıca destek sağlıyoruz. Üniversitemiz ulusal ve uluslar arası hareketlilik anlamında da çok canlı bir üniversite. Farabi programı kapsamında üniversitemizde başka üniversitelerden oldukça fazla sayıda öğrenci var. Bizim üniversitemizden bayka ülkelerdeki üniversitelere giden öğrenciler var. 73 üniversite ile Farabi kapsamında anlaşmalı durumdayız. Erasmus kapsamında çok sayıda Avrupa Üniversitesi ile anlaşmamız var. Mevlana projesi kapsamında da şu ana kadar 21 üniversite ile anlaşma imzaladık. 2013-2014 öğretim yılında sınırlı sayıda da olsa öğrenci ve öğretim elemanı hareketliliği başlamıştır.”

 

MİSYONLARIN ÖNEMİ

“Topluma hizmet de bizim üniversite olarak en önemli misyonlarımızdan birisidir. Biz topluma hizmeti bir vijdan borcu olarak kabul ediyoruz. Bu ülkenin evlatları, bu ülkenin kurumları, devletin imkanları ile finanse edilen bir kurum olarak bu hususta da görevli olduğumuzu düşünüyoruz. Eğitim ve Diş Hekimliği fakültemiz bu anlamda aktif olan bölümlerimizdendir. Biz yeni aldığımız bir kararla diğer bütün akademik birimlerimizde sosyal sorumluluk projesi veya topluma hizmet uygulamaları dersinin veya ödevinin mutlaka programlarda yer almasını istedik. Sürekli Eğitim Merkezimiz marifeti ile meslek kazandırmaya yönelik çok güzel kurslar düzenliyoruz. 2 bin 800 kişiye kurs verilmiştir. Bu konuda da Türkiye’nin başarılı üniversiteleri eresında yer alıyoruz. Bulunduğumuz nokta iyi bir nokta ama üniversitenin potansiyeline baktığımızda daha kat edecek çok mesafe olduğunu da söylememiz lazım.” dedi.