ÖNEMLİ BİR GELİŞME
Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen ve Kırıkkale Üniversitesi koordinesinde Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı ile Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ortaklığında yürütülecek olan Biyouyumluluk, Yakıt ve Çevre Analiz Laboratuvarı Projesi imza töreni gerçekleştirildi. Vali Ali Kolat, Kırıkkale’den Ahiler Kalkınma Ajansına 51 proje sunulduğunu ve bu projelerden toplam 8 Milyon TL destek alındığını söyledi. Ajans’a sunulan projelerin desteklenme oranına bakıldığında Kırıkkale’nin iyi bir konumda olduğunu belirten Kolat, kaliteli proje teklifi üretme açısından Kırıkkale’nin önemli bir gelişme kaydettiğini ancak sunulan proje sayısının artırılması gerektiğini ifade etti.
PROJEYE ÖNEM VERİYORUZ
Kırıkkale Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Laboratuvarları Müdürü Prof. Dr. Sedat Ağan, projenin önemli olduğunu ve bu proje ile üniversitelerinin gelişeceğini söyledi.
Ağan projenin 2014 yılında hayata geçeceğini belirterek, “ “Elektron Mikroskop Ünitesi merkezimizin bünyesine katılmıştır. Aynı zamanda Hüseyin Aytemiz Deneysel Hayvan Laboratuvarlarının da 2014 yılında faaliyete geçmesi amaçlanmaktadır. KÜBTAL, Kırıkkale Üniversitesi ile diğer kurum ve kuruluşların araştırmacılarına, araştırma-geliştirme ve analiz faaliyetlerinde kullanılmak üzere yer alan alt-yapı olanakları ile hizmet vermektedir. Üniversitemiz, diğer kamu kuruluşları ve sanayiden gelecek araştırma, eğitim, analiz taleplerine cevap vermek Ulusal ve uluslararası projelerin yapılabilirliğini artırmak Donanımlı araştırmacılar yetiştirmek temel amaçlarımız arasındadır” dedi.
2014’TE TAMAM
Biyoumluluk hakkında bilgiler veren Ağan şöyle konuştu, “Biyouyumluluk testleri kimyasal veya bitkisel ilaç veya etken maddelerin, biyomateryal, toksik madde, tıbbi cihaz veya tıbbi materyalin, boya, gıda veya gıda katkı maddeleri gibi organizmanın doğrudan ve dolaylı olarak maruz kalacağı maddelerin canlılara ne ölçüde zarar verip veya vermeyeceğini göstermektedir.2015 yılında biyouyumlu malzeme pazarının dünyada 63,3 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Söz konusu projenin hayata geçirilmesi neticesinde ülkemizin bu pazardan pay alması kolaylaşacaktır. Bunun yanında Sağlık Bakanlığı ihtiyaç duyduğu yasal testleri daha hızlı ve ekonomik bir şekilde yaptırabilecektir.”
ÇEVRE TESTLERİ HAZIRLANDI
“Çevre testlerinin Kırıkkale Üniversitesi bünyesinde akredite bir şekilde yapılabilmesi neticesinde, ölçümü yasal olarak zorunlu hale gelen çevre kaynaklı risk faktörleri için özel sektörün daha hızlı ve ekonomik hizmet alması sağlanacaktır. Çevreye verilen zararın yanında çalışılan ortamlardan kaynaklanan risk faktörlerinin (toz, duman, zararlı gaz birikimi, gürültü) ölçümü yeni yasa çerçevesinde 2014 yılından itibaren itibaren zorunlu hale gelmektedir. Bu bağlamda projenin hayata geçirilmesi neticesinde başta Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi, Kırıkkale Sanayisi, ihtiyaç duyan kamu kurum ve kuruluşları ve çevre iller olumlu etkilenecektir.”
EKONOMİSİNİ DEĞİŞTİRİR
“Kırıkkale’nin önemli ekonomik değerlerinden olan TÜPRAŞ Kırıkkale Rafinerisinde üretilen dizel, benzin vb. ürünler, kalite kontrolleri yapıldıktan sonra dağıtım şirketlerine satılmaktadır. Petrol ürünlerinin dağıtım şirketlerinin depolarından kullanıcıya ulaştırılmasına kadar geçen süreçte kalite kontrollerinin bağımsız denetim şirketleri vasıtası ile akredite özel veya kamu laboratuvarları tarafından yapılması gerekmektedir. Ayrıca, hukuki süreçlerde ve kurumlar ihtiyaç duyduklarında yakıt analizi yapılmaktadır. Yakıt analiz laboratuvarının kurulması ile testler Kırıkkale Üniversitesi’nde yaptırılacak, bu durum İl için büyük önem arz eden sektör firmalarının zamandan ve mali kaynaklarından tasarruf etmelerine katkı sağlayacaktır.” dedi.