Köy Enstitüleri 78 yaşında

Köy Enstitüleri 78 yaşında

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN MİHENK TAŞI

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN MİHENK TAŞI

Köy Enstitüleri 78 yaşında

Eğitim-Sen Kırıkkale Şube Başkanı Yüksel Şahin, Köy Enstitülerinin 78. Kuruluş yıldönümü münasebetiyle açıklamalarda bulundu. Şahin, ?Köy Enstitüleri bulunduğu çevreyi araştıran, geliştiren, çevrenin ve toplumun kalkınmasını ilke edinmiş kurumlar olarak önemli işlevler görmüştür? dedi.

EĞİTİM, ÜRETİM İÇİNDEDİR

Şahin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ?17 Nisan 1940 yılında, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç´un önderliğinde kurulan, Türkiye´nin ekonomik, toplumsal ve kültürel gelişiminde belirleyici bir rol oynayan Köy Enstitülerinin kuruluşunun 78. Yılını kutluyoruz. Köy Enstitüleri, 1930´lu yıllarda Türkiye nüfusunun yüzde 80´inin köyde yaşadığı, ülke nüfusunun yüzde 85´inin okuma yazma bilmediği bir ortamda, çağdaş köy kalkınma modeline uygun olarak yapılandırılan ve birçok ülkeye örnek olabilecek, üretime yönelik öğrenimi temel alan, ?Eğitim, üretim içindedir´ ilkesini şiar edinmiş eğitim kurumları olarak bilinmektedir.?

EĞİTİM KURUMLARINDA YAPILMIŞTIR

?Eğitim biliminin temel ilkesi olan karma eğitim sistemine dayanan Köy Enstitülerinde okutulan derslerin %50´si kültür, %25´i tarım, %25´i de teknik derslerden oluşmuş ve öğretim süresi beş yıl olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin ilk üç yıllık başarı düzeylerine bakılarak en başarılılar öğretmenlik mesleğine, diğerleri ise köy hizmetlerine yönlendirilmiştir. Okullar aynı zamanda tarım işlikleri ve sağlık ocakları olarak toplumsal işlevler görmüş, çeşitli tohum ve tarım araçlarının ilk denemeleri Köy Enstitüleri gibi eğitim kurumlarında yapılmıştır.?

ÖNEMLİ İŞLEVLER GÖRMÜŞTÜR

?Köy Enstitüleri sadece öğretmenleri çok yönlü olarak yetiştiren kurumlar olmakla kalmamış, bulunduğu çevreyi araştıran, geliştiren, çevrenin ve toplumun kalkınmasını ilke edinmiş kurumlar olarak önemli işlevler görmüştür. Bu anlamda Köy Enstitülerin eğitim sistemi ve toplumsal kalkınma açısından yerine getirdiği tarihsel rolün önemi tartışılmazdır. Köy Enstitüleri kırsal yörede toplumsal, ekonomik ve kültürel kalkınmayı sağlamak, bu alanda ilgili gerekli insan gücünü yetiştirmek için kurulan temel eğitim kurumları olmuştur.?

KÖY KÖKENLİ AYDIN KUŞAĞI

?Köy Enstitüleri, çok sayıda öğretmen ve eğitmen yetiştirmenin, o dönemin zor koşullarında köy çocuklarına öğrenim olanağı sağlamanın yanı sıra Türkiye´nin bilimsel ve kültürel yaşamına damgasını vuran ?köy kökenli aydın kuşağı´ yaratmış ve bütün eleştirilere, siyasi baskılara ve karalama kampanyalarına rağmen eğitim sistemimizde olumlu anlamda kalıcı izler bırakmıştır? dedi.



Anahtar Kelimeler: Enstitüleri yaşında