Kovan balı üretimi yaygınlaşıyor

Kovan balı üretimi yaygınlaşıyor

Son yıllarda sayıları artan bal üreticileri bal hasadına başladı. Çevre ilçelerdeki yetiştiriciler kaliteli bal üretebilmek için yoğun çaba harcıyor. Arı Yetiştiricileri Birliğine kayıtlı 268 üye 12 bin adet arılı kovan ile bal üretimini sürdürüyor.

BAL VERİMİNDE BU YIL DÜŞÜŞ OLABİLİR

İlimizde bahar mevsiminin ilk başlarında yağışların bol ve mevsimin iyi gitmesi bal üreticilerimizi sevindirmiş olsa da sonrasında yağış olmaması ve rüzgârın da etkisi ile ballı bitkilerin bal özünün kuruması neticesinde nektar verimi olumsuz bir şekilde etkilendiği bildirildi. Bundan dolayı bu hasat döneminde bal veriminin yaklaşık yüzde 50 oranında düşmesi beklenirken üretim açığının önümüzdeki yıllarda kapanacağı hatta üretim miktarının artacağı kaydedildi. Bunun için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

YAYLA BALI KALİTESİNİ YAKALAMAK İÇİN

Kırıkkale’de 2013 yılı demonstrasyon programı çerçevesinde Arıcılığı geliştirmek ve bal verimini artırmak için, Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Balışeyh İlçesi Kulaksız Kasabası Çiftçilerinden arıcılıkla uğraşan Mehmet Tekin’in arazisinde demonstrasyon amaçlı Arıotu ekimi gerçekleştirildi. Mehmet Tekin tarafından üretilen balın Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde yapılan analiz sonucunda “Yayla balı florası” özelliği gösterdiği görüldü.

ARI OTU KIRIKKALE İKLİMİNE UYGUN BİR BİTKİ

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdürü Recep Kırbaş,  “Arıotu, nektar ve polen kaynağı açısından dünyanın en üstün 20 bal bitkisi arasında yer almaktadır. Arıotu erken İlkbahar’da bölge arıcılığı için gerekli polen ve nektar kaynağı sağlama bakımından son derece uygun bir bitkidir. Kırıkkale’de arıcılığın geliştirilmesi için bu tür çalışmalarımızı diğer ilçelerde de devam ettireceğiz” diye konuştu.

BAKANLIK İLGİLİ BİRİMİNDEN KOVAN DESTEĞİ

Ayrıca Kırıkkale ili Arı Yetiştiriciler Birliğinin girişimleri sonucunda Kırıkkale Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ilimizde uygulanan ORKÖY (Orman Köylerini Kalkındırma Projesi) projesi kapsamında Balışeyh ilçesi Battalobası köyünde 8 çiftçi ve merkeze bağlı Kazmaca köyünde 5 çiftçi olmak üzere toplamda 13 çiftçiye 50’şer kovandan 650 adet arılı kovan desteklemesi yapıldı. Orköy projesi ile üretici başına 10.500 TL, 13 üreticiye ise toplam 136.500 TL destekleme yapılmış olup yetiştiriciler bu krediyi ilk yıl ödemesiz toplam 5 yılda faizsiz şekilde geri ödeyecekler. Kredinin %25’lik kısmı hibe şeklinde olduğunu bildirildi.