Köle İşçilik Yasası Asla Kabul Edilemez
Ülkücü işçiler Derneği Kırıkkale il Başkanı Hakan Dündar işverene, işçi kiralama yetkisi veren yasanın yürürlüğe girmesi ve uygulamaya konulmasının "köle işçilik? anlamına geldiğini söyledi.
İŞÇİ SİMSARLIĞI DÖNEMİ BAŞLADI
İl başkanı Hakan Dündar, yazılı açıklamasında, yasanın kıdem tazminatını fiilen ortadan kaldırdığını, işçi simsarlığı dönemi başlattığına dikkat çekti, Açıklamada şu ifadelere yer verildi: ?Buna göre, doğum sonrası yarı zamanlı çalışmada, mevsimlik tarım işlerinde, ev hizmetlerinde, günlük işlerden sayılmayan ve aralıklı olarak gördürülen işler, iş sağlığı ve güvenliği açısından acil olan işler, işletmenin ortalama mal ve hizmet üretim kapasitesinin ön görülemeyen şekilde artması durumunda ve dönemsellik arz eden iş artışlarında ?kiralık işçi? çalıştırılabilecek.?
SÜRE EN FAZLA 8 AY OLACAK
?Kiralık işçi çalıştırma süresi de en fazla 8 ay olacak. Geçici işçi çalıştıran işveren, belirtilen sürenin sonunda aynı iş için 6 ay geçmedikçe yeniden geçici işçi çalıştıramayacak. Geçici işçi ile yapılacak iş sözleşmesinde, işçinin ne kadar süre içerisinde işe çağrılmazsa haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebileceği belirtilecek. Bu süre 3 ayı geçemeyecek. Geçici iş ilişkisi ile çalıştırılan işçi sayısı, işyerindeki işçi sayısının dörtte birini geçemeyecek. ?Türkiye İş Kurumu´nun hazırladığı özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veren yönetmelik dün Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşveren ve işçi arasında geçici iş ilişkisi kurulmasını öngören kanun tasarısı sendikaların tüm itirazlarına rağmen mayıs ayında TBMM Genel Kurulu´nda kabul edilmişti.?
KÖLE İŞÇİLİK RESMEN BAŞLADI
Özel istihdam bürolarının çalışma esaslarını belirleyen yönetmelik resmi gazetede yayınlandı. Özel istihdam bürolarına verilen yetki ile işçilerin işçi simsarlarına mahkûm edildiğini belirten ülkücü işçiler derneği il başkanı hakan Dündar, kıdem tazminatını fiili olarak yok edecek olan bu yeni çalışma düzeninin ihbar tazminatını da ortadan kaldıracağını söyleyerek, ?1-9 arası işçi çalıştıran iş yerlerinde 5 işçiye kadar, 10´un üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinde yüzde 25 oranında kiralık işçi çalıştırılabilecektir. Böylece kayıtlı istihdamın neredeyse yarısı bu kölelik büroları aracılığı ile güvencesiz çalıştırılacak? dedi. Özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisini de kapsayacak biçimde işçi kiralama yetkisi verilmesi ile Türkiye´de emeği ile geçinen milyonların köle haline getirilmek istendiğini belirten Beko, işçileri işçi simsarlarına mahkûm edecek olan geçici iş ilişkisinin istihdamda istikrarsızlığı beraberinde getireceğini ifade etti. Dündar, ?Reel sektörde düzenli iş hayatı giderek bozulabilir. Sadece işçiler açısından değil, işveren açısından iş barışını bozabilecek bir sistem. İddia edildiği gibi kayıt dışı istihdam da düşmeyecek. Çünkü işverenlerin tercih ettiği en esnek çalıştırma biçimleri kayıt dışındadır. Türkiye´de yüzde 40 olan kayıt dışı oranının da artma ihtimali yüksek?
ÇARKLAR İŞVERENDEN YANA
Yönetmeliğin ?geçici iş ilişkisi kurulmayacak halleri´ belirleyen yedinci maddesindeki ?geçici işçi çalıştıran işverenin, grev ve lokavtta geçici iş ilişkisiyle işçi çalıştıramayacağı´ düzenlemesini de değerlendiren Dündar, ?İşçiler, en temel demokratik hak olan grevi kullanıyor. Ancak yasak olmasına rağmen grev halinde işveren taşeron işçileri devreye sokuyor. Yasalara rağmen çarklar işverenden yana dönüyor? dedi. Konuyla ilgili çalışmalar yapılmakta ve takip edilmekte. Zaten anayasa mahkemesi ne iptal davası açıldı geri döneceğini umut ediyoruz. Kırıkkale Ülkücü İşçiler Derneği İl Başkanlığı olarak işçi arkadaşlarımızın tüm hakları konusunda yanlarındayız?.