KOAH, tüm dünyada üçüncü ölüm sebebi

KOAH, tüm dünyada üçüncü ölüm sebebi

KOAH, İLERLEYİCİ BİR AKCİĞER HASTALIĞIDIR

KOAH, tüm dünyada üçüncü ölüm sebebi

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi ve Toraks Derneği İl Temsilcisi Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu başkanlığında ve Kırıkkale Halk Sağlığı işbirliğiyle KÜ Tıp Fakültesinde KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Kırıkkale ili ve çevresinden 35 pratisyen hekimin katıldığı toplantıda Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu ve Doç. Dr. Ayşe Baççıoğlu konuşmacı olarak yer aldı.

KOAH, İLERLEYİCİ BİR AKCİĞER HASTALIĞIDIR

Hastalık hakkında bilgi veren Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, KOAH´ın nefes yollarında mikroplarla oluşmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu belirterek ?KOAH, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir hastalıktır. KOAH´ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %15-20´dir. Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH´lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir? dedi.

TÜM DÜNYADA 3. ÖLÜM NEDENİ

Küresel Hastalık Yükü Çalışması verilerine göre KOAH´ın yılda 2.9 milyon ölüme neden olduğunu belirten Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, ?Günümüzde tüm dünyada 3. ölüm nedeni haline gelen KOAH, tüm ölümlerin de %5.5´inden sorumludur. Türkiye´de solunum sistemi hastalıkları en sık görülen 3. ölüm nedenidir ve bu ölümlerin %61.5´i KOAH nedeniyledir. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir? şeklinde konuştu.

SİGARA İÇENLER RİSK ALTINDA

KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörünün sigara dumanı olduğunu belirten Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, ?Sigara içenler, içmeyenlere göre daha fazla solunumsal şikâyetlere, daha fazla solunum fonksiyon kaybına ve daha yüksek KOAH ölüm oranlarına sahiptirler. Diğer tip tütün kullanımı (pipo, puro, nargile vb.) ve çevresel tütün dumanı da KOAH gelişimine katkıda bulunmaktadır? dedi. Ayrıca Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, KOAH gelişiminde iç ortam hava kirliliği ve tozlu-dumanlı işyerlerinde çalışmanın en önemli çevresel risk faktörleri olduğunu ve fiziksel aktivitede azalma, hareketsizliğin de artık bir risk faktörü olarak kabul edildiğini söyledi.

KOAH´LI BİR HASTANIN ŞİKÂYETLERİ NELERDİR?

Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, KOAH´ta en sık görülen yakınmaların nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarma olduğunu belirterek ?Nefes darlığı nedeniyle fizik aktivitede azalma ortaya çıkar. Eforda nefes darlığı çeken kişi, yol yürümek istemez, günlük işlerini azaltır, markete gitmeye çekinir ve zamanla evden çıkmamayı tercih eder hale gelir. Bu şekilde giderek artan fiziksel aktivite azalması, hastanın yaşam kalitesini bozarak hastalığın ilerlemesine neden olur, sakatlık ve ölüme yol açar? dedi. Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, haftada iki saat ve daha fazla yürüyüş yapan hastalarda hem KOAH nedeniyle hastaneye başvurularda hem de bu hastalık nedeniyle ortaya çıkan ölüm oranlarında %30-40 azalma saptandığını belirterek hastalığın önlenmesinde ve ilerlemesinin engellenmesinde fiziksel aktivitenin önemini vurguladı.

KOAH TANISI, NEFES ÖLÇÜM TESTİ İLE KOLAYCA KONULUYOR

KOAH´ın tanısının basit ve ağrısız bir test olan nefes ölçüm testiyle kolayca konulabileceğini söyleyen Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu ,?KOAH´ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. Bu nedenle, 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve/veya meslek icabı ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp ?nefes ölçüm testini´ yaptırması gerekir? dedi.

TEDAVİSİ MÜMKÜN

KOAH´ın ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, ?KOAH´lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmasıdır. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bunun dışında, diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması; hem hastalık gelişimi, hem hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli bir adımdır. Yeterli bir fiziksel aktivite için ağır egzersizlere gerek yoktur, haftanın çoğu günleri yapılan orta yoğunluktaki fiziksel aktivite yeterlidir. Herkesin yapabileceği bir aktivite olan yürüyüş, düzenli fiziksel aktivitenin sağladığı hemen tüm yararları sağlayabilmektedir? açıklamasında bulundu.