Kitap okuyan bilir

Kitap okuyan bilir

İSEF'in (İyilik Sevgi ve Eğitim Federasyonu) düzenlediği ve KEDER (Kırıkkale Eğitimciler Derneği) tarafından Kırıkkale'de organizasyonunu yapılan Kitap Okuyan Bilir” adlı yarışmaya büyük bir katılım gerçekleşti.

BÜYÜK İLGİ

Kırıkkale’nin 3 ayrı bölgesinde yapılan temel felsefesi Montesquieu’nun “Okumayı sevmek, hayattaki can sıkıcı saatleri güzel saatlerle değiştirmektir.” olan yarışmayla gençlerin ilgisi görmeye değerdi. Okuma alışkanlığını kazandırmak ve onları çevrenin olumsuz etkilerinden biraz olsun uzak tutmak amacıyla yarışmanın yapıldığını açıklayan KEDER Başkanı Ramazan Gögüş, “Yemek, içmek nasıl bedenimizin ihtiyacı ise, okumak da ruhumuzun vazgeçilmez bir ihtiyacıdır. Sıkıntımızı unutmak; hayatımızı, ruhumuzu, kafamızı, düşüncelerimizi ve fikirlerimizi aydınlatmak için mutlaka okumaya ihtiyacımız vardır. Kitap, hiç şüphesiz fertlerin ve milletlerin hayatım değiştiren, yenileştiren ve ilerlemelerini sağlayan en önemli vasıtalardan biridir. Bizi maddi ve manevi yönden üstün kılan bilgiler, kitap sayfaları arasındadır.”dedi.

YARINLARA HAZIRLAR

 Kitap okumanın nedenleri ve sağlayacağı faydaları anlatmak ciltler dolusu eser vermeye niyet etmek gibidir diyen Gögüş, “Ancak hayatını bugün için değil yarınlara hazırlayan ve gelecekte büyük işler başarmaya azmetmiş istikbalin seçkin insanlarına konu hakkında bazı hatırlatmalarda bulunmaya çalışalım;  Eskiler “sanat altın bileziktir demişler” . İnsan çok zengin olup iflas edebilir. Büyük bir makamda olup makamını kaybedebilir. Ama okuma sayesinde elde edilen bilginin ve onun getirmiş olduğu itibar mezara kadar devam eder. İnsanlar arasında sizi hiç terk etmeyecek asil bir konumunuz olmasını istiyorsanız çok okumalısınız.  Bilgiye ulaşmanın çeşitli yolları vardır. Mesela konferanslar dinlenebilir, belgeseller seyredilebilir. Fakat bu faaliyetlerde insanın durup düşünmeye, ihtiyacı olduğunda bu bilgiye tekrar ulaşmaya imkanı yoktur. Zira insan kitap okurken düşünmek için zamanı vardır. Tekrar tekrar aynı bilgiye ulaşabilir” diye konuştu.

NE KADAR KELİME BİLİRSE

Gögüş, “İnsan kelimelerle düşünür, ne kadar kelime bilirse düşünce ufku o kadar genişler. Hafıza seviyesi o nispette artar. Hafıza aynen kaslara benzer ne kadar çok çalıştırılır ise o nispette gelişir. Beyne egzersiz yaptırmanın yolu problem çözme ve kelime ezberlemedir. Hafızası gelişen insan dersleri daha çabuk kavrayacağına göre kitap okumalıyız. Paragrafları tahlil ve dili kullanma gücü olarak özetleyebileceğimiz Türkçe dersinde başarılı olabilmenin en kestirme yolu kitap okumaktır. Ayrıca diğer sözel derslere de birçok katkısı vardır. Kitap okudukça soruları kavrama, çözme hızınız gelişecek ve süre kaygısı yaşamayacaksınız. Ayrıca soruları doğru anlamanıza ve dikkatinizi sorulara odaklayabilmenize oldukça faydası vardır. Kitap okumanın sayısal dersleri de olumlu etkilediği asla unutulmamalıdır.  Kapsamlı düşünme kabiliyeti isteyen fen ve matematik konuları alternatif düşünme kabiliyeti yüksek olan insanların daha başarılı olacağı derslerdir. Soruyu çözmenin ilk adımı soruyu doğru anlamaktır. Soruları yanlış anlama gibi kaygılarınızı kitap okumayla aşabilirsiniz” şeklinde konuştu.