Tarih: 23.07.2015 04:24

?Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm?

Facebook Twitter Linked-in

AKKALE MİMARLIK KIRIKKALE´DE UYGULAYACAĞI KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİYLE BÜYÜK KOLAYLIKLAR SAĞLAYACAK

?Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteği çerçevesinde Garanti Mortgage´in, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile birlikte geliştirdiği ?Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi? Kırıkkale´de Akkale Mimarlık öncülüğünde uygulanacak.

KIRMIZIÇİZGİSİ OLANA KOLAYLIK

Riskli yapıların kentsel dönüşümü için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğinde yeni bir proje başlatılıyor. Bu amaçla; Bakanlık, sektörün önde gelen sivil toplum kuruluşları ve Garanti Mortgage bir araya gelerek, kentsel dönüşümde banka odaklı organizasyon yapısı oluşturan bir projeye imza attı. Akkale Mimarlık Mühendislik İnşaat Ticaret Limited Şirketi İşletme sahibi Güven Arslan, proje ile birlikte büyük kolaylıkların sunulacağını belirterek, Kredi borcu veya kırmızıçizgisi bulunan vatandaşlara da kolaylık sağlanacağını söyledi.

DEVLET FAİZ DESTEĞİ VERECEK

6306 sayılı Çevre ve Şehircilik Kanununun uyarınca yeni bir dönem başladığını dile getiren Arslan, Kırıkkale merkez başta olmak üzere köylerde betonarme ve döşeme sistemi olmayan binalar kentsel dönüşüm ile hızlanacak. Bu hızlanma ile halkımızın eski evleri yenilenecek. Ayrıca eski evleri yenilenecek olan vatandaşlarımıza faiz desteği devlet tarafından sağlayacak.?

RİSK ANALİZİ YAPILMALI

Çürük binaların karot numuneleri ve röntgen cihazlarıyla tespit edileceğini söyleyen Arslan, Yeni deprem yönetmeliklerine göre 1999 yılından önceki yapıların tamamının riskli yapı statüsüne gireceğini belirtti. Arslan, ancak Kırıkkale´de 2007 ve öncesinde yapılan tüm binaların riskli olabileceği için gerekli önlemlerin alınabilmesi için kontrollerden geçirilmesi ve risk analizi yaptırılması gerektiğini söyledi.

TÜM TÜRKİYE İÇİN ZORUNLU HALE GELECEK

Risk analizi yapılan binaların değerleri düşük olanlarının yıkılacağını belirten Arslan, ?Binada herhangi bir malikin başvurusu sonucunda binada risk analizi yapacağız, bina maliklerinden herhangi birinin müracaatı sonucu, binası çürük çıkana Çevre ve Şehircilik bakanlığı 60 günden uzun olmamak üzere yıkması için bir süre verecek. Bu sürede yıkılmazsa Bakanlık tarafından boşalttırılır, yıktırılır ve ilgili tapu idaresince yıkım bedeli bakanlık adına şerh konulur. Şimdilik müracaat eden herkes için risk analizi yapılacak ancak Türkiye´de karşımıza çıkan deprem ve afetlerden dolayı gerekli alt yapı tamamlandığında tüm Türkiye için zorunlu hale gelecek olan Risk analizi için acele edilmesi gerekiyor.?

ÖDEMELERDEN MUAF KALINABİLECEK

Bilindiği üzere Kırıkkale´de konut fiyatları ve kiraları yakın illere göre çok yüksek olduğunu dile getiren Arslan, ?Bunun sebebi ise gerçekten insanlar yaşayabilecekleri güzel, sağlam ve ferah yapılar aramaktadır. Bu da sadece yeni binalarda var. Artık herkes kendi eski evinin risk analizini yaptığında çoğu ödemelerden muaf kalacaklarından dolayı kendi arsalarına istedikleri gibi yaşayacakları yapılar yapabileceklerdir. Bu da konut fiyatlarının Kırıkkale için normale dönmesini sağlayacaktır. İnsanların risk analizi yaptırdığında faydalanabilecekleri imkânlar hakkında bilgi veren Arslan, ?Sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullanılan krediler sebebi ile lehe alınacak paralardan ise banka ve sigorta vergilerinden muaf kalınacaktır.?

HARÇ, VERGİ VE ÜCRETLER

Alınmaması gereken harç, vergi ve ücretler hakkında bilgi veren Arslan, ?2 Temmuz 1964 tarihli 492 sayılı harçlar kanununun 38 inci maddesi uyarınca alınan noter harçları, Harçlar kanununun 57 inci maddesi uyarınca alınan tapu ve kadastro haçları, 26 Mayıs 1981 tarihli ve2464 sayılı Belediye gelirleri kanununun 79 uncu, 80 inci, 84 üncü ve Ek 1 inci uyarınca belediyelerce alınan harçlar, 1 Temmuz 1964 tarihli ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu uyarınca damga vergisine tabi kâğıtlar sebebi ile alınan damga vergisi, 8 Haziran 1959 tarihli ve 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi uyarınca alınan veraset ve intikal vergisi.?

KARŞILIKSIZ KİRA YARDIMI

?Kurum ve kuruluşlarca döner sermaye ücreti adı altında alınan bütün ücretler; Belediye Gelirleri kanununun 86 ncı, 87 nci, 88 inci ve 97 nci maddeleri ile 3 Mayıs 1985 tarihli ve 3194 sayılı imar kanununun 21 inci ve 23 üncü maddeleri uyarınca alınan her türlü ücret ve riskli olarak tespit edilen binaya ilişkin olarak 1 Temmuz 1993 tarihli 21624 sayılı Resmi gazetede yayımlanan Otopark yönetmeliği uyarınca alınanlar dâhil olmak üzere, Belediye Meclis kararı ile belirtilen ve alınan her türlü ücret, Kullanılacak kredilerden dolayı lehe alınacak paralar sebebi ile 13 Temmuz 1956 tarihli ve 6802 sayılı Giderler Vergileri Kanunu uyarınca alınması gereken banka ve sigorta muameleleri vergisi. Alınmayacak olan bu harçlar ve vergiler haricinde 18 ay Konutlar için 400-450 TL karşılıksız kira yardımı işyerleri için 800-1000 TL kira yardımı alınabilecektir.?

ALO 181´DEN BİLGİ ALABİLİRSİNİZ

Bilgi almak isteyen tüm Kırıkkale halkına gerekli bilgileri verebileceklerini belirten Arslan, ?İsterlerse Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden veya Alo 181 den de bilgi alınabilir. Yetkili firma öğrenilebilir. Müracaat için gerekli olan belgeler istenirse vatandaş adına tarafımızdan takibi yapılarak alınabilecektir. Gereği tahliye ve yıkım şu şekilde kanunlaşmıştır. Riskli yapıların yıktırılmasında ve bunların bulunduğu alanlar ile riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarındaki uygulamalarda, öncelikli olarak malikler ile anlaşma yoluna gidilmesi esastır. Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine veya malik olmasalar bile kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak bu yapılarda ikamet edenlere veya bu yapılarda işyeri bulunanlara geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabilir.?

GEREĞİ TAHLİYE VE YIKIM

?Uygulamanın gerektirmesi hâlinde, birinci fıkrada belirtilenler dışında olup riskli yapıyı kullanmakta olan kişilere de birinci fıkra hükümleri uygulanabilir. Bu kişiler ile yapılacak olan anlaşmanın, bunlara yardım yapılmasının ve enkaz bedeli ödenmesinin usul ve esasları Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir. Uygulamaya başlanmadan önce, riskli yapıların yıktırılması için, bu yapıların maliklerine altmış günden az olmamak üzere süre verilir. Bu süre içinde yapı, malik tarafından yıktırılmadığı takdirde, yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek ve tekrar süre verilerek tebligatta bulunulur. Verilen bu süre içinde de maliklerince yıktırma yoluna gidilmediği takdirde, bu yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri, yıktırma masrafı ile gereken diğer yardım ve krediler öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere, mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından yapılır veya yaptırılır.?

RİSK ANALİZİ VE YIKIM KARARI

?Birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda belirtilen usullere göre süresinde yıktırılmadığı tespit edilen riskli yapıların yıktırılması, Bakanlıkça yazılı olarak İdareye bildirilir. Buna rağmen yıktırılmadığı tespit edilen yapılar, Bakanlıkça yıkılır veya yıktırılır. Uygulamanın gerektirmesi hâlinde Bakanlık, yukarıdaki fıkralarda belirtilen tespit, tahliye ve yıktırma iş ve işlemlerini bizzat da yapabilir. Bakanlık veya İdare tarafından yapılan yıktırmanın masrafları, ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. Tapu müdürlüğü, yıkılan binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine masraf tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunarak Bakanlığa veya İdareye ve binanın ayni ve şahsi hak sahiplerine bilgi verir. Risk analizi ve yıkım kararı için maliklerden herhangi bir malikin başvurusu yeterli iken Kentsel Dönüşüm kapsamında yeni yapılacak olan yapılarda Arsa üzerindeki maliklerin üçte ikisinin kararı gerekecektir.?

YIKIMA İTİRAZ İÇİN DAVA AÇILAMAYACAK

Bundan sonra bina aşamasına geçileceğini söyleyen Arslan arsa değerlendirildikten sonra devletin payını satarak parasını alacağını söyledi. Bu işlemler sırasında küçük parsellerin birleştirilerek uygulamanın kentsel dönüşüm haline getirileceğini söyleyen Arslan, ?Yıkıma itiraz için dava açılamayacak. Bina yıkıldıktan sonra ortaya çıkacak arsanın değerlendirilmesi konusunda üçte iki çoğunluk sağlanamazsa bu kez de devlet devreye girerek arsayı rayiç değer üzerinden kamulaştıracak? diye konuştu. Sakat bulunan binaların 3 ay içinde sahibi/sahipleri tarafından yıkılması gerektiğini anlatan Arslan, bu olmadığı takdirde kurumların yıkımı yaparak, masrafları adına sahiplerinin ilgili paylarına haciz konulacağı bilgisini aktardı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —