Kırım Türkleri Tepreş Şenliği’nde buluştu

Kırım Türkleri Tepreş Şenliği’nde buluştu

Kırıkkale´de Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince Tatar Türkleri Geleneksel 8. Tepreç Şenliği düzenlendi.

BİRBİRİNDEN RENKLİ GELENEKSEL OYUNLAR SERGİLENDİ

Kırıkkale´nin Keskin ilçesine bağlı Yoncalı köyünde düzenlenen şenlik, saygı duruşu, İstiklal Marşı, Kırım Millî Marşı ve Kur´an-ı Kerim´in okunmasıyla başladı.  Kırıkkale Belediyesi mehter takımının verdiği konserin ardından bu yıl 8´incisi düzenlenen Tepreç Şenliği´nde birbirinden renkli geleneksel oyunlar sergilendi.

 

HALAT ÇEKME, İP ATLAMA, ÇUVAL YARIŞLARI yapıldı 
Önümüzdeki yılın bereketli geçip geçmeyeceğini öğrenmek için kalakay yuvarlandı. Daha sonra ise yuvarlanan ekmekten davetlilere ikram edildi. Gün boyu süren Kırım Tatarlarının Geleneksel Tepreç Şenliğinde halat çekme, ip atlama, çuval yarışları gibi daha birçok etkinlikler yapıldı. Çocuklar, düzenlenen tüm oyunlara katılarak büyük mutluluk yaşadı. Alana gelen vatandaşlar da etkinliklere yoğun ilgi gösterdi.

 

HIDIRELLEZ SONRASI KUTLANAN BİR BAYRAM
Düzenlenen şenliğe 7´den 70´e yüzlerce davetlinin yanı sıra yurdun dört bir yanında yaşayan Kırım Türkleri de katıldı. Etkinliğe ilk kez katılan bazı vatandaşlar ise büyük heyecan yaşadı. Etkinlikte konuşan Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Uğur Yaşar Uygun, Tepreç'in Hıdırellez sonrası kutlanan bir bayram olduğunu söyledi. Ata yurdun Rusya işgalinin gölgesi altında bulunduğunu hatırlatan Uygun, "Şenliğimize davet ettiğimiz ancak çalışmaları sebebiyle katılamayan Yolbaşçımız Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun sizlere selamlarını sunuyorum. Yakın zamanda ülkemizi yasa boğan başta Kahramanmaraş ve Hatay olmak üzere, 11 ilimizi kapsayan büyük depremde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum." dedi.

 

GELENEKLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ 
Uygun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada hazır bulunan bizler, yaklaşık 150 yılı aşkın süredir Rusya’nın barbarlığı ve işgali sebebi ile ata vatanından kopmuş ve Anadolu’yu yurt edinmiş Kırım Tatarları olarak hala varsak, geleneklerimizi sürdürüyor ve folklörümüzü yaşatabiliyorsak, tepreçlerimiz ve dervizalarımız sayesindedir. Bu yağmurlu bahar gününde şenliğimize katılıp Yoncalı Kırım Kültür Evi'mizin açılışını onurlandırdığınız için her birinize teşekkür ederim."

 

SELAM OLSUN AL BAYRAKTAN GÖK BAYRAĞA

Öte yandan etkinliğe katılan MHP Kırıkkale Milletvekili ve aynı zamanda Tepreç ağası olan Halil Öztürk ve beraberinde MHP Kırıkkale İl Başkanı Murat Abalı, Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz ile diğer partililer, kalakay yuvarladı. Öztürk burada yaptığı konuşmada, "Selam olsun al bayraktan gök bayrağa. Selam olsun Türkiye´den Mustafa Cemil Kırımoğlu´na. Herkes şunu bilsin ki bütün dünya, nerede bir Türk yaşıyorsa biz MHP olarak onun iyi gününde kötü gününde acısını paylaşıyor, sevincini paylaşıyoruz. " ifadelerini kullandı.

 

PROGRAM FİDAN DİKİMİ SONA ERDİ 

Etkinliğe ilk kez katılan Nesrin Şerbetçioğlu, "Ben de bir tatar kızıyım. İlk defa katılıyorum. Aslında duyunca çok heyecanlandım. Akrabalarımı, çevremi görmek için geldim. Çok mutlu oldum. Çok güzel bir etkinlik. Düzenleyenlere çok teşekkür ederim. En azından ırkımızı, ailemizi bırakmayıp, geleneklerimizi, göreneklerimizi bırakmayıp sahip çıktıkları için herkese çok teşekkür ederim. Çok güzel bir eğlence." diye konuştu. Etkinlik, fidan dikimi, kültür evi açılışı ve yöresel sanatçıların seslendirdiği eserlerin ardından son buldu.