Kırıkkaleli çiftçilerin Ekim ayı takvimi

Kırıkkaleli çiftçilerin Ekim ayı takvimi

Kırıkkaleli çiftçilerin Eylül ile Ekim ayları arasında yapacağı tarımsal faaliyetleri sizler için derledik. Uzmanlarından alınan takvime göre Ekim ayı çiftçiler için yoğun geçecek.

MEYVELERİN HASADI BAŞLAR

Tohum tavaları belirlenerek ekime hazırlanır. Çeşitli meyve türlerinde hasada başlanır. Üzüm / Hasadı yapılır. Havuç, Kışlık Yeşil soğan, marul ve turpun fide ve tohumlarının yerlerine ekim ve Dikim işleri sürdürülür.  Hasadı biten sebzelikler temizlenip, Kışlık sebzelerin ekimi için toprak hazırlığı yapılır. Kışlık için Ekilen havuçlarda seyreltme yapılır. Kışlık yetiştirilen sebzelerde ot alma, Çapalama ve sulama Gerekiyorsa yapılır. Lahana kelebeği mücadelesi yapılır. Tarımsal Üretim faaliyetlerinin tamamında hastalık ve zararlı yönetimi ve mücadelesi il ve ilçe Müdürlüklerimizde görevli teknik elemanlar ile özel danışman mühendislerin saha ve ürün kontrolleri neticesine göre karar verilmelidir.

SU VERMEYE DEVAM EDİLİR

Tüm zirai mücadele ilaçları reçete ile satın alınarak uygulanmalı. Reçete ile satın alınarak kullanılan zirai mücadele ilaçları mutlaka üretici kayıt defterine işlenmeli. Son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka uyulmalı.  Calla (Su Zambağı) ların saksılara dikimi yapılır. Gölgeyi seven bitkiler dışında, diğer gölgelikler kaldırılır. Nem de azaltılır. Yılbaşında çiçeklenen Yılbaşı Minesi, Atatürk Çiçeği, Yılbaşı Çiçeği, Onbiray Çiçeği ve Çanta Çiçeği gibi bitkilere ve ağustosta saksısı değiştirilen siklamenlere besin maddesi ve su verilmesine devam edilir.

GİRİT LALESİ GİBİ BİTKİLER

Bu ayda geceler soğuk geçtiğinden, havalandırma işlemi azaltılarak, ısı kontrol edilmelidir.  Soğanlı süs bitkilerinin dikimi için tarla hazırlığı yapılır. Çiftlik gübresi ile gübre-lenir.  Kışlık mevsimlik çiçeklerin tohum ekimi bu ayda tamamlanır. Herdem yeşil bitkilerden çelik almaya devam edilir. Ay sonunda bordür ve yastıklar temizlenerek, bellenir ve Kışlık fidelerin dikimi için, Çiftlik gübresi ile gübrelenir. Çardak gülleri budanır ve çelik alınır. Güllerde durgun göz aşısına devam edilir. Soğanlılardan.Safran (Crocus), Kardelen (Galanthus), pençelilerden Manisa lalesi (Anemone), Girit lalesi (Ranunculus) gibi bitkilerin dikimleri yapılır.

MERA KOFRALARI

Glayö) soğanlarının yapraklan kuruduktan sonra, sökümüne başlanır. Ortancaların sert bir şekilde budanmasına ve çelik alınmasına devam edilir.  Kışlık ekim için, toprak işlemesi yapılır.  Fasulye hasadı yapılır.  Baklagil yerleri sökülür.  Pancarlarda erken söküme devam edilir.  Pancarlarda sulama yapılır. Çeltik sulaması kesilir. Erkenci çeltiklerin hasadına başlanır. Mısır hasadı yapılır. Ayçiçeği hasadı yapılır.  Meralardan, münavebeli otlatmak suretiyle hayvanlar yararlandırılır. Meralarda yetişmiş veya yetişmekte olan kofralar, mekanik yöntemlerle ayıklanır. Yağışlı havalarda, meraların niteliklerinin bozulmaması için hayvan otlatılmasına müsaade edilmemelidir. Biçilen otlar modern yöntemlerle kurutulmalıdır.

TOPRAK ANALİZLERİ

Toprak analiz çalışmaları yapılır. Gebe ineklere iyi bir bakım gösterilmelidir. Doğumlarına 2 ay kala sığırlar kuruya çıkarılır. Doğum locaları ve Buzağı Bölmeleri yeniden gözden geçirilerek noksanlıklar tamamlanıp, dezenfeksiyonları yapılır.  Herhangi bir nedenle yavru atımı görüldüğünde, böyle hayvanlar derhal tecrit edilerek, gerekli araştırmalar yapılmalı; bulaşıcı bir hastalık durumunda, etkin önlemler alınmalıdır. 4-8 aylık dişi danalara Br. S. 19 aşıları uygulanır. Doğumu Yaklaşan sığırlara, Buzağı septisemi aşısı uygulanır. Kış ayları için gerekli gıda ihtiyaçları sağlanır. Silaj çukurları doldurulup, üzerleri tekniğine uygun bir şekilde kapatılıp, kış sezonuna hazır bir duruma getirilir.

KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Meralar kuruduğundan, bu ayda koyunlara ek yem ve yonca verilmelidir. Yonca biçiminden iki-üç gün sonra, kurutularak verilmelidir. Sulama olanağı varsa, meralar sulanarak bir süre daha yararlanılabilecek duruma getirilir. Ağıl yakınlarındaki ekilecek sonuçtan tarlalarının hazırlanmasına başlanır. İyi olmayan hava şartları ve ek besin verilememesi gibi şartlarda; gelişebilecek gebelik toksemisi gibi hastalıklarda, zaman geçirmeden tedavi yoluna gidilmelidir. Koyunlara çiçek ve septisemi aşılan uygulanır.

 ARICILIK

Bal hasadı yapılır (Çerçevelerin tümünün veya en az 2 / 3 `ünün sıralandığı zaman, bal hasat edilmelidir. Sırlanmış, olgunlaşmamış Ballar hasat edilirse, ekşimeler görülebilir veya kristalize olur erken.  Sağlam çerçevelerdeki Ballar süzülerek, boş petekler yeniden kovanlara verilir. Verilen bu boş petekler işçi arılar tarafından onarılarak, bal bulunabilirse, yeniden doldurulabilir. Bal sağımda yağmacılığa meydan vermemek için, çok dikkatli davranmak gerekir.

FREZYA DİKİMLERİ

Son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka uyulmalı Seralarda  Küpe, sardunya, çingülü gibi bitkilerin budaması yapılır. Gloksinya (Patlıcan çiçeği) yumruları saksılara dikilir. Yılbaşında çiçek verecek olan saksılı süs bitkileri (Primula, siklamen vb.) Iki haftada bir sıvı gübre ile beslenir. Bu arada, saksıya alınan ve çiçek vermek üzere olan kasımpatıları da gübrelenir. Gonca tekleme yapılır.  Yeri  hazırlanan Soğanlı süs bitkilerinin (Lale, Nergis, Sümbül, Frezya, zambak) dikimleri yapılır.

KIŞLIK EKİMLER İÇİN

Bordürlerde bulunan çiçekler toplanarak, sadece kasımpatları ve yıldızlar bırakılır. Kasımpatlarına sıvı gübre verilir. Gonca tekleme yapılır. Bordürlerin toprağı derin olarak bellenerek, çürümüş gübre verilir. Çukur kalmış olan çim sahaları onarılır. Çim tohumlarının ekimi yapılır. Eğer olmuşsa don; yıldızlar kaldırılarak, yumruları kurutulur ve saklanır. Yazlık mevsimlik çiçeklerin tohum kapsülleri toplanır.     Hububat  Kışlık ekimler için toprak hazırlığı yapılır. Hububat ekimine başlanır.  Baklagiller  Fasulyenin Hasat ve Harmanı tamamlanır. Baklagil yerlerinin sürümüne devam edilir ve Kışlık ekimler için hazırlanır.

SANAYİ  BİTKİLERİ

Pancarda Söküm işleri başlar. Hububat ekimi için pancar yerleri sürülerek, ekime hazırlanır. Çeltik Hasat ve Harmanı yapılır. Ayçiçeği hasadı yapılır. Boşalan Tarlalar, Hububat ekimi için sürülüp hazırlanır.  Yoncaların son biçimi yapılır. Yoncaların kurutulmasında, mütecanisliği sağlamak için rutubet, modern yöntemlerle yok edilir. Meralarda  flora  boşluğu olan veya kofalardan açılan yerlere, yeni mera tohumları ekilerek, Takviye edilir.

TOPRAK ANALİZİ

Gübre takviyesi yapılır. Tohum yatağı uygun hale getirilir. Suni   mera oluşturulurken, birbirleriyle rekabet etmeyen, bölgeye adapte olmuş buğdaygil ve baklagil kombinasyonlarından uygun / karışımlar hazırlanarak, ekilişleri gerçekleştirilir. Mera Alanlarının Eğimi göz önüne alınarak, en çok 3 yönde en az 2 drenaj çukuru açmak suretiyle, taban suyunun drene edilmesi ve bu yolla kök çürüklüğünün önlenmesi sağlanmalıdır. Toprak analiz çalışmaları yapılır.

 A. SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ 

Şap ve yanıkara aşıları yapılır. Tüberküloz, paratüberküloz testleri ve brusella yönünden Serolojik yoklamalar yapılır. Çevrede görülen Salgın Hastalıklara karşı gerekli tedbirler alınır. Ay içinde nokra mücadelesi yapılır. Genç hayvanlar ile yaşlılar ayrı meralarda otlatılır, ayrı ahırlarda barındırılır.Aylık verim kontrolleri yapılarak, kayıtları tutulur.  Doğum için gereken Hazırlıklar tamamlanır. Ileri gebe koyunlara, meradan yeteri kadar faydalanamadıkları takdirde, yem takviyesi yapılır.

ANASIZ KOVANLAR BİRLEŞTİRİLİR

Yavru atımı görüldüğünde, bu koyunlar derhal tecrit edilir. Atılan yavru ve anadan alınan marazi maddelerin laboratuvarda yapılacak muayeneleri sonucunda, Salgın bir hastalık tespit edilmişse; bu hastalık türüne göre, gerekli işlemler uygulanır.  Arılan kısa hazırlama bakımından ekim ayı çok önemlidir. Bu ayda arılar tam bir kontrolden geçirilir. Ana durumları, yavru durumu, işçi arı durumu ve Kışlık bal durumu kontrol edilir. Anasız kovanlar birleştirilir. İşçi arısı az ve zayıf kovanlar kişi çıkaramayacağı için birleştirilmelidir.

KULUÇKADA BIRAKILMALI

 Mevcut durumu iyi olup, Bali noksan olanlar varsa, Ballı çerçeve verilir. Yoksa, şurupla besleme yapılır. Kısa hazırlanan kovanlarda, yavru çürüklüğü hastalığına karşı koruyucu olarak, yemleme şurubuna teramisin katılır. Mozeraya karşı da koruyucu olarak fumudil-B şuruba katılarak yemleme yapılır. Ekim ayı sonlarında, etkili bir Varroa mücadelesi yapılmalı ve anlar kısa varroadan temizlenmiş olarak girmelidir. Kısa hazırlanan kovanlarda, arıların kaplayabileceği kadar çerçeve kuluçkalıkta bırakılmalı, Bali alınmalıdır.

BESLENME TEKNOLOJİSİ VE EV EKONOMİSİ

Bir mevcuduna göre, Kovanda 10-20 kg. bal bırakılırsa, kış için yeterli olur. Kısa hazırlanan kovanlar Yağmurdan korunmalı, uçma delikleri daraltılman, yağmur ve rutubetten korunmalıdır. Hazırlanan kovanlar kışlanacağı yerde rahatsız edilmemelidir.  Besleme malzemeleri toplanıp, bakımı yapıldıktan sonra, depolanır. Kurulacak dutlukların yerlerinin seçimi ve toprak hazırlığı yapılır.  Eylül ayındaki denetlemeler sürdürülür.  Değişik mevsimlik sebzelerden çeşitli turşuların yapımı sürdürülür. Domates salçası yapımı bu ayda da biber ve sürdürülür. Tarhana, kuskus, makarna ve erişte yapımı sürdürülür.

MAKİNELERİN BAKIMI

Yazlık giysiler, bakımı ve onarımı yapıldıktan sonra, kaldırılır. Kışlık   giyecekler  çıkarılarak,   havalandırılır,  Onarımı  Gerekiyorsa, onarılarak giyime hazırlanır. Yeşil zeytin salamurası yapımı bu ayda sona erer. Hasat, Harman, Balya makinesi, Tırmık gibi aletlerin kış Bakımları yapılır. Ekin mevsimi geldiğinden, mibzerlerin Bakımları yapılarak, çalışır hale getirilir. Traktörlerin günlük, haftalık, aylık Bakımları yapılır. Tohum temizleme çalışmaları sürüyorsa, işe devam edilir. Bitmişse, tohum temizleme makinelerinin de Kışlık bakımı yapılır.