Kırıkkaleli Yazardan Özdil´in kitabına itiraz

Kırıkkaleli Yazardan Özdil´in kitabına itiraz

ÖZDİL´E TARİHİ HATA İDDİASI

Kırıkkaleli Yazardan Özdil´in kitabına itiraz

Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil´in son günlerde her mekânda satışı süren Mustafa Kemal isimli kitabındaki Atatürk´ün Yaveri Topal Osman ile ilgili bölüme Kırıkkaleli Tarihçi-Yazar Ümit Doğan´dan itiraz geldi.

?İstedikleri kadar unutturmaya, silmeye çalışsınlar? Bu toprakları vatan olarak benimsemiş her yurtsever ailenin kütüphanesine, okuma yazmayı söken her öğrencimizin çantasına, umudumuz olarak dünyaya gelen her bebeğimizin kundağına Mustafa Kemal´in kitabını bırakacağız. Buna kararlıyız? kapak yazısıyla piyasada büyük ses getiren Yılmaz Özdil´e, kitabıyla ilgili olarak Tarihçi-Yazar Ümit Doğan´dan itiraz geldi.

Ümit Doğan yaptığı açıklamada, Topal Osman´ın adının geçtiği bir bölümde,Topal Osman´ın Çankaya köşkünü basarak Atatürk´ün canına kast ettiği söyleminin doğru olmadığını belirterek Topal Osman´ın Çankaya Köşkünü basmadığı ve Atatürk´ün canına hiçbir zaman kast etmediği iddiasında bulundu.

Ümit Doğan, açıklamasında şunları söyledi:

?Topal Osman olayı, cumhuriyet tarihinin istismara en açık meselelerinden birisidir. Resmi tarihe karşı alternatif tarih adıyla ortaya atılan yalanlar zincirinin en önemli halkalarından olan bu mesele, başta fesli takımı olmak üzere çeşitli çevrelerce Atatürk´e saldırmak için kullanılmıştır. Topal Osman kitabımda tamamını çürüttüğüm iftiralar zincirine göre Atatürk, muhafız komutanı Topal Osman´a, kendisine rakip gördüğü ve en büyük muhalifi konumundaki Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey´i öldürtmüştür. Daha sonra Topal Osman´ı da ortadan kaldırtmak istemiş, bunu duyan Topal Osman Atatürk´ü öldürmek üzere Çankaya Köşkü´nü basmış ve çıkan çatışmada öldürülmüştür. Bu çatışma esnasında Atatürk´ün çarşaf giyerek kadın kılığında köşkten kaçtığı dahi ileri sürülmüştür.

Yılmaz Özdil ´in son kitabını karıştırırken Topal Osman´ın da adının geçtiği bir bölüm dikkatimi çekti. Özdil, Atatürk´ün Bekir Çavuş isimli korumasının kahramanlıklarını anlatırken şöyle bir ifade kullanmış: ?Mustafa Kemal için hayatını ortaya koymuştu. Topal Osman´ın Çankaya Köşkünü basmaya kalkıştığı gece takır takır vuruşmuş, üç kurşunla yaralanmış, kurşunlardan biri omuriliğinde kalmıştı.´

Sevgili Yılmaz Özdil´in konuya yeterince vakıf olmadığını, konuyla ilgili gerekli araştırmayı yapmadığı için bu ifadeyi kullandığını düşünüyorum. Amacım Özdil´in kitabını eleştirmek veya kötülemek değildir. Ancak, Topal Osman´ın Çankaya Köşkünü basmadığı ve Atatürk´ün canına hiçbir zaman kast etmediği gibi tarihi bir gerçek var ve bunu dile getirmek zorundayım.

Meselenin aslı özetle şudur: Çatışma günü, Papazın Bağı´da bulunan Topal Osman´a Çankaya´da bulunan Mustafa Kemal´in hayatının tehlikede olduğu bilgisi verilir. Topal Osman, adamlarını Mustafa Kemal´i korumak adına köşke gönderir. Bu sırada Köşk´te Mustafa Kemal´in yanında da yirmi kadar yine Topal Osman´ın adamlarından oluşan muhafız birliği vardır. Sonradan gönderilen adamların köşke ulaşıp, Mustafa Kemal öldürüldü zannedip intikam amaçlı ateş açmalarıyla birlikte çatışma çıkar, köşktekiler ve diğer taraf bir süre vuruştuktan sonra Karabulduklu Salih isimli köşkü koruyan muhafız iki tarafında Giresunlu uşaklar olduğunu fark eder, durumu anlar, bir taraftan diğer tarafa geçip Mustafa Kemal´in yaşadığını söyler. Böylelikle çatışma durur. Çankaya Köşkü baskını diyerek istismar edilen olay budur. Bu arada işin iç yüzünü öğrenip bu işi tezgâhlayanlarla hesaplaşmak için Çankaya´ya doğru yola çıkan Topal Osman, köşke ulaşmadan yolda öldürülür.?

Topal Osman´ın Çankaya köşkünü bastığı iddiası, bir Derin Tarih söylemidir. Derin Tarih bunu, ?Topal Osman´ın öfkelenip köşkü basmasının sebebi, Atatürk´ün işlettiği cinayetten sonra ona sahip çıkmamasıydı´ diyerek Ata´nın Ali Şükrü Bey cinayetinin azmettiricisi olduğuna kanıt olarak kullanır.

Sayın Özdil´in bu konudaki yanlışı düzeltmesi gerektiğini düşünüyor ve düzelteceğini ümit ediyorum. Zira Topal Osman büyük bir kahraman, Kurtuluş Savaşı´nın kazanılmasındaki en kilit adamdır. Milli Mücadelenin en kritik günlerinde Mustafa Kemal´i koruma görevini üstlenmiş ve bu görevi layıkıyla yerine getirmiştir. Türk milleti geleceğini Mustafa Kemal´e, Mustafa Kemal de canını Topal Osman´a emanet etmiştir.?



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı