KIRIKKALE’DE BİR İLK!

KIRIKKALE’DE BİR İLK!

Kırıkkale’de bir ilk olan bu yöntem, devlet tarafından destekleniyor ve hasta ya da yakınına hiçbir maddi külfeti yok!

KIRIKKALE’DE BİR İLK!

Geçirdiği beyin kanaması sonucu sağ tarafı felç kalan annesinin, altı buçuk yıldır çalışmayan böbreği için evine Hemodiyaliz Sistemi kuran Metin Biçer isimli vatandaş, Kırıkkale’de bir ilk olan bu yöntemin devlet tarafından desteklendiğini, hasta ve yakınına hiçbir maddi külfetinin olmadığını belirtti.

DAHA KONFORLU BİR DİYALİZ SÜRECİ

Konuyla alakalı olarak gazetemize özel açıklama yapan Metin Biçer, birçok vatandaş tarafından bilinmeyen “Evde Hemodiyaliz Sistemi” sayesinde annesinin bu süreci daha konforlu geçirdiğini ifade etti. Biçer, açıklamasına şöyle devam etti: “Böbrek yetmezliği sebebiyle altı buçuk yıldır hemodiyaliz tedavisi gören annem, bir yıl önce beyin kanaması geçirdi ve sağ tarafında felç oluştu. Bu yüzden 10 aydır annemi hemodiyaliz ihtiyacı için kendi imkânlarımla kucağımda götürüp getiriyordum.”

EVDE HEMODİYALİZ DAHA SAĞLIKLI SONUÇ VERİYOR

“Bu durumun zamanla hem annem hem de benim için daha zor bir hâl alması, beni bu konuda araştırma yapmaya yöneltti. Yaptığım araştırmalar sonucunda Evde Hemodiyaliz Sistemi’nin varlığından haberdar oldum ve Ankara'da konuyla ilgili eğitim aldım. Ardından Hemodiyaliz Sistemi’ni eve bağlattık ve kullanmaya başladık. Hastanelerde ve hemodiyaliz merkezlerindeki yoğunluk sebebiyle ve daha da önemlisi, araştırmalarım sonucunda evde hemodiyalizin sağlık açısından daha iyi sonuçları olacağın öğrendiğim için bu sistemi uygulamaya karar verdik.”

TÜM GİDERLERİ DEVLET TARAFINDAN KARŞILANIYOR

Bu sistem için hiçbir bedel ödemediklerini de vurgulayan Metin Biçer, Ankara'da, sistemi takip eden hemodiyaliz merkezi tarafından uzaktan bağlantı sistemiyle hemodiyaliz sürecinin takip edildiğini, cihaz da dâhil tüm masrafların SGK tarafından karşılandığını beyan etti.

EVDE HEMODİYALİZ SİSTEMİNİ ARAŞTIRDIK

Pusula Gazetesi olarak edindiğimiz bilgilere göre, haftada 7 gün ve 24 saat kesintisiz çalışan (toplam 168 saat) böbreklerin işlevini, böbrek hastalarında haftada 12 saat çalışan hemodiyaliz ile (haftada 3 kez 4 saat süreli) yerine konmaya çalışılmaktadır. Mevcut hemodiyaliz tedavisiyle temel sorunların çözülmesine karşın, istenilen yaşam kalitesi hedeflerine ulaşılamamakta. Hemodiyaliz tedavisinin sıklığının (haftada 3 kez yerine 4-7 kez) ve/veya süresinin (4 saat yerine, 5, 6 veya 8 saat) arttırılması sayesinde yaşam süresinin, kalitesinin arttığı, hastaneye yatışların, kardiyovasküler hastalık sıklığının ve tedavi maliyetlerinin azaldığı görülmüştür. 

DAHA UZUN SÜRE HEMODİYALİZ İMKÂNI

Buna karşın tüm hastalarda hemodiyaliz tedavisinin sıklığının ve süresinin arttırılması mümkün olmamakta, bunun önündeki en önemli engellerin ise hastanın iş ve sosyal yaşamından (ç)alınan sürenin artması ve sağlık sistemi cihaz ve personel altyapısının bunu karşılamaktan uzak olması. Evde hemodiyaliz, bu noktada bir çözüm sunmakta, haftada 3 kez sekiz saat süreyle (24 saat/hafta) yapılması arzu edilen kazanımları sağlarken, bu tedavinin evde gece uykudayken uygulanması da iş ve sosyal yaşamdan ayrılacak zamanı neredeyse sıfırlamakta. 

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Evde hemodiyaliz uygulaması için, hastanın evine bir hemodiyaliz cihazı ve su arıtma sistemi kurulmakta. İki aydan kısa olmayan bir eğitimle hasta veya hasta yakınına konuyla ilgili ayrıntılı teorik ve uygulamalı eğitim verilmekte. Eğitim alınmak istenmemesi durumunda profesyonel hemşire desteği de bir alternatif bir yöntem olarak ortaya konulmakta. 

BU SİSTEMİ HERKES RAHATLIKLA KULLANABİLİR

Profesyonellik gerektiren bu işlemi kendilerinin yapıp yapamayacağı konusunda endişe taşıdıklarını ifade eden hasta ve yakınlarının endişe etmesine gerek yok. Zira araba sürebilen, dikiş makinesi kullanabilen herkes, yeterince özen ve ilgi göstermesi durumunda evde hemodiyaliz işlemini de başarılıyla gerçekleştirebileceği belirtilmekte.



Anahtar Kelimeler: KIRIKKALE’ !