Tarih: 10.01.2022 01:46

Kimsenin hakkını masada bırakmam

Facebook Twitter Linked-in

Hafta sonunda yapılan Bursa 3 Nolu Şubesinin 5. Olağan Genel Kuruluna katılan Genel Başkan Pevrul Kavlak kazanılmış haklardan bir adım geri atılmayacağını söyledi.  Kavlak "Kimsenin hakkını o masada bırakmayacağım" dedi.

 

O MASAYA HİÇ OTURMADIM AMA ŞİMDİ HAZIRIM

Genel Başkan Pevrul Kavlak, Bursa 3 Nolu Şubenin Genel Kurulunda Divan Başkanı olarak gerçekleştirdiği konuşmasında MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde gelinen noktaya değinirken, “Ben bugüne kadar oturmadım ama hazırım.  Çünkü o masadan bir daha kalkarsak, vallahi de billahi de bu sefer o yüzbinleri Bursa'da toplarız. O da yetmezse İzmir'de toplarız. Tüm Türkiye'yi ayağa kaldırırız. O meydanları dar ederiz” dedi.

 

ÇALIŞTIK ÜRETTİK ŞİMDİ HAKKIMIZI ISTIYORUZ

Sendikamız Türk Metal’in uzun bir süredir hak ve ekmek mücadelesi verdiğini belirten Genel Başkanımız Kavlak, alın terimizin, ölümüne çalıştığımız günlerin karşılığını alabilmek için elimizden geleni ardımıza koymadığımızı, canımızı dişimize takarak içinde bulunduğumuz bu kaosu bu belirsizliği bir an önce bitirmeye çalıştığımızı dile getirdiği sözlerine şöyle devam etti: “Biz sadece, hakkımız olanın peşindeyiz. Fazlasında gözümüz yok. Çalıştık, ürettik, kazandırdık şimdi kazanmak istiyoruz   Sizlerin başkanı olmaktan, sizlerle kol kola yürümekten, omuz omuza mücadele vermekten gurur duyuyorum.”

 

KİMSENİN HAKKINI O MASADA BIRAKMAYACAGIZ

İşveren sendikası MESS’in 2 Ocak’ta düzenlediğimiz Kocaeli Mitinginde “Gelin masaya” çağrımızı cevap verdiğini ve tarafların 5 Ocak tarihinde tekrar bir araya geldiğini hatırlatan Genel Başkan  Kavlak, “MESS teklifini de revize ederek yeni bir öneride bulundu. Öncelikle söylemek isterim ki bunu iyiniyetli bir yaklaşım olarak görüyoruz. Muhatabımız MESS köprüleri atmak yerine masada buluşmak ve sorunu çözmek yolunda önemli bir adım attı. Sözleşmemizin birinci altı ayı için geçmişe dönük yüzde 8,8 enflasyona karşılık bize yüzde 21 oranında artış önerdi. İkinci altı ay için önerdiği artışla birlikte yıllık bazda sözleşmemiz toplamda yüzde 50,45'e geldi. Sosyal haklar için de daha önce teklif ettiği yüzde 19'u yüzde 25 olarak revize etti. Peki bu bizim için yeterli mi? Asla bunu iyiniyetli bir teklif olarak görüyoruz ama sözleşmenin makul bir noktada bitmesi için asla yeterli görmüyoruz. Görmeyeceğiz. Biz de bu yeni teklif üzerine hemen Başkanlar Kurulumuzu topladık. Arkadaşlarımızla bu teklifi değerlendirdik. Karşı teklifimizi basına ve kamuoyuna açıkladık. Biz birinci altı ay için taslağın tamamını istiyoruz. Taslağımızdaki yüzde 29,57'yi talep ediyoruz. Yani MESS ortalamasına brüt 1882 lira, nette de yaklaşık 1500 lira talep ediyoruz. İkinci altı ay için de yüzde 36 istiyoruz Bu da yaklaşık brüt 2970 liradır. Bunun da getirisi yine yaklaşık net 2500 liradır. Böylece yıl bazında kümülatif olarak 4852 lira brüt yaklaşık 3900 lira da net zam istiyoruz. Bu da yıllık bazda yüzde 76,21 oranına denk geliyor. Bizim teklifimiz budur." dedi

 

KAZANILMIŞ HAKLARDAN BİR ADIM GERİ ATMAM

Türk Metal’in işveren sendikası MESS’e sunduğu teklifi değerlendirerek devam eden Genel Başkan Kavlak, sözlerine şöyle devam etti: “Bazı arkadaşlarımız ikinci 6 ay için istediğimiz yüzde 36 oranını sabit bir oran olarak algılamışlar. Yani bizim enflasyon ne olursa olsun yalnızca yüzde 36 oranında bir zam istediğimizi düşünmüşler. Sosyal medyadan bu konuda bir açıklama yaptım ama burada da belirtmek istiyorum. Bu talep ortalama bir orandır. MESS bize ikinci altı ay için gerçekleşecek enflasyonu vermek istemese de biz yüzde 36'yı talep ediyoruz. Ancak şunu da unutmayın burası Türkiye, her gün bir şeyler değişiyor. Hiçbir şeyin garantisi yok. Yani bu durumda ikinci 6 ay enflasyonu yüzde 36'nın altında olursa, biz kardayız. Refah payımızı almış olacağız. Üstünde olursa, örneğin enflasyon  38 ya da 40 oldu. Biz o zaman gerçekleşen bu oranı alacağız. Yani 38 ise 38, 40 ise 40 alacağız. Bunun böyle bilinmesini istiyorum. İkincisi de şudur: Bu sözleşme yalnızca zam oranıyla bitmiyor. Halen masada bizim 8 maddemiz var onlar daha duruyor. MESS'in de bizden talepleri var, onlar da masada duruyor. Anlaşmanın sağlanması için MESS'in bizim kazanılmış haklarımıza yönelik taleplerini geri çekmesi gerekiyor. Bizim o masaya oturabilmemiz için kazanılmış haklarımıza yönelik bu taleplerin masadan kalkması gerekiyor. Mesela, üç yıllık sözleşme teklifinin masadan kalkması lazım. Herkesin çalıştığı gün kadar ikramiye almasını düzenleyen kıstelyevm esasının masadan kalkması lazım... Esnek, güvencesiz çalışmayla ilgili tekliflerinin masadan kalkması lazım... Deneme süresiyle ilgili tekliflerinin masadan kalkması lazım... Geçici iş göremezlik ödeneğiyle ilgili teklifin masadan kalkması lazım... Bunlar masada dururken, biz ücrete ilişkin maddeye geçemeyiz. Bunu herkes böyle bilmelidir. Herkes bir şey daha bilmelidir. Bunlar o masada dururken, ben o masaya oturmam. Kazanılmış haklarımızdan bir milim bile geri adım atmam. Attırmam. O dayatmalar o masadan kalkacak ücret pazarlığı da ondan sonra başlayacak. Bunun başka bir yolu yok"




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —