Tarih: 15.08.2016 01:19

Keskin, ?Tarihi Kentler Birliği? Üyesi Oldu

Facebook Twitter Linked-in

Keskin, ?Tarihi Kentler Birliği? Üyesi Oldu

Kırıkkale´nin en eski ilçelerinden olan ve mevkii itibariyle binlerce yıldır çeşitli yerleşimlere ev sahipliği yaptığı düşünülen Keskin, son dönem başkanlığını Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz´ın yaptığı Tarihi Kentler Birliği´ne üye oldu.

ÜYELİK ŞARTLARI

Türkiye´nin dört bir yanında üyeleri olan ve bu üyeleri vasıtasıyla ününü duyuran Tarihi Kentler Birliği hibe proje desteği, meclis toplantıları, seminerler, çalıştaylar, yarışma ve eğitimler düzenleyerek üye şehirlerin gelişimine ve tarihi dokusunu korumasına katkıda bulunuyor. Yerel yönetim politikalarında, tarihi ve doğal çevre korumasına önem ve ağırlık verilen, bu konuda kent kültürünü, sivil toplum katılımını ve toplumsal duyarlılığı geliştirme çabaları içindeki kentlerin; yerleşme dokusunun önemli ve etkin bir kesimi ?kentsel sit, arkeolojik sit, tarihsel sit ve doğal sit? olarak tescil edilmiş kentlerin; güçlü ve önemli anıtsal yapılara sahip olan ve özellikle bu yapılarıyla tanınan kentlerin; bir ya da birkaç antik kentle üst üste ve iç içe yaşayan kentlerin; diğer ülkelerdeki tarihi kentlerle ?Kardeş Şehir? ilişkisi kurmuş tarihi kentlerin; önemli tarihsel olayların cereyan ettiği tarihsel kentlerin; geçmiş uygarlıklara başkentlik yapmış olan kentlerin; UNESCO´nun Dünya Miras Listesi´ne girmiş kültür değerlerinin bulunduğu kentlerin ve tarihsel metropollerin üye olarak kabul edildiği ?Tarihi Kentler Birliği?nin kuruluşu 70´li yıllara uzanıyor.

UZUN YILLAR SÜREN BİR ÇABANIN ÜRÜNÜ

Uzun yıllar aydınlar, akademisyenler ve gönüllü uzmanların özverili çabalarıyla küçük adımlarla gelişen tarihsel çevreyi koruma ve yaşatma çabası, 90´lı yıllardan sonra STK´ların girişimleriyle bir ölçüde ivme kazanmış, bir birikim sağlanmış, 2000 yılına girerken Avrupa Konseyi´nin başlattığı ?Avrupa Bir Ortak Miras? kampanyası ise bu çabaları tetikleyecek, yaygınlaşmanın yolunu açan gelişmeleri başlatmıştır. Kampanyanın projelerinden biri de, ?tarihi kentler arasında kültürel miras alanında işbirliğinin geliştirilmesini öngören bir birliğin kurulması? olmuştur. 7-8 Ekim 1999 tarihinde Strasbourg kentinde kuruluş toplantısını yapan Avrupa Tarihi Kentler Birliği´ne Türkiye de davet edilir. Toplantıya gözlemci üye olarak katılan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Tarihi Kentler Birliği´nin kuruluş çalışmalarını başlatacak ve yürütücülüğünü üstlenecektir. İçişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, ÇEKÜL Vakfı ve Mimarlar Odası´nın katkılarıyla tamamlanan kuruluş aşamasında Dışişleri, Orman ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Arkeoloji ve Arkeologlar Derneği ve Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği de TKB´nin yanında yer almıştır. 22 Temmuz 2000´de Bursa´da, 52 tarihi kent belediyesi tarafından kabul edilen birlik tüzüğü ve yayınlanan ?Kuruluş Bildirgesi?yle kurulan Tarihi Kentler Birliği, 2001 yılında da Avrupa Tarihi Kentler Birliği´nin 12. üyesi oldu.

NELER GERÇEKLEŞTİRDİ?

Kurulduğu günden bu yana Tarihi Kentler Birliği, tarihi kent dokularının ve kentsel-kültürel mirasın korunması amacıyla üye belediyeler arasında işbirliği ve deneyim alışverişi sağladı. Belediyecilik, koruma, kültür, çevre, imar ve tarihi kent konularıyla ilgili bilgi, belge, mevzuat, kaynak ve eğitime dönük çalışmalar yaptı. Eğitim seminerleriyle üyelerinin proje yapma ve uygulama yeteneklerini geliştirdi. Üye aidatlarından sağlanan geliri, hibe programlarıyla yine üyeleri arasında dağıtarak koruma projelerine mali destek sağladı. 2000 yılından sonra gerçekleşen yasal düzenlemelerde aktif bir rol üstlenerek olumlu sonuçlar alınmasında etkili oldu. Tarihi ve kültürel varlıkların onarımına yönelik kaynak yaratılması, yerel yönetimlerin ihtiyaç duyduğu plan ve proje kurulları olan KUDEB´lerin oluşturulmasına yönelik büyük kazanımlara önayak oldu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —