Sosyal medya kitabı vuruyor

Sosyal medya kitabı vuruyor

TEKNOLOJİNİN GETİRDİĞİ HAZIRCILIK KİTAP OKUMA ETKİNLİĞİNİ VURDU

Sosyal medya kitabı vuruyor

Kitapçılar ünümüzde insanların yoğun olarak kullandığı sosyal medya olarak da adlandırılan web ortamlarından paylaşılan özlü sözlerin kitaba olan ihtiyacı azalttığını söyledi.

TEKNOLOJİNİN GETİRDİĞİ HAZIRCILIK

Kırıkkale´de Sevgi Yolu üzerindeki bir kitap satış dükkânında çalışan Yakup Çelik, edebi eserlerin artık eskisi kadar değer görmediğini ifade ediyor. Kitapçılık mesleğinin gün geçtikçe daha da geriye gittiğini belirten Çelik, bunda teknolojinin getirdiği hazırcılığın payının büyük olduğunu savunuyor. Özellikle sosyal medyada Charles Bukowski, Sabahattin Ali, Necip Fazıl Kısakürek gibi yazarların eserlerinden bir tek cümle paylaşarak insanlar üzerinde yaratılan etkinin kişi üzerinde bir doyuma yol açtığını söylüyor.

SOSYAL MEDYA İLGİYİ AZALTIYOR

Çelik, ?Eskiden o insan o kitabı okurken o cümleye varıncaya kadar bir duygu yoğunluğu hissediyordu, sosyal medya da paylaşılarak manası kaybettirilen o cümleler aslında bir düğümü çözüyordu. Şimdi insanlar o kitabı okumak yerine o cümleyi internet üzerinden bulmayı ya da o cümlenin sosyal medya üzerinden kendilerinin karşısına çıkmasını bekliyorlar. Hatta bunu fırsata çevirip yazarlardan özlü sözleri sırf buna yönelik kitaplaştıranlar bile var ve bu kitaplar tutuluyor da? dedi.

BU DURUM TEKELLEŞMEYİ DE GETİRDİ

Teknolojinin imkân sağlamasıyla Kırıkkale gibi küçük şehirlerde kitap satıcılığına olan ihtiyacın azaldığına dikkat çeken Kitap Satıcısı Yakup Çelik, internet üzerinden kitap alışverişinin kendileri gibi küçük satıcıların işlerini azalttığına dikkat çekti. İnternet üzerinden insanların korkmadan kitap satın aldığına değinen Çelik, ?Artık kitap firmaları da Kırıkkale gibi küçük şehirlerde şube açmak yerine büyük şehirlerdeki merkezlerinden internet üzerinden sipariş yoluyla kitap satmayı tercih eder oldu. Bu durum popüler kültür ile birlikte kitap satışında veya üretimin küçük firmaların azalmasına büyük firmaların ise daha kuvvetlenmesine sebep oldu. Küçük kitabevleri ve yayınevleri bugün zor şartlarla mücadele ediyorlar. Bu ülkede çeşitliliğin kaybolmaması tek tipin hâkim olmaması için küçük yayınevlerine ve kültürümüzü temsil eden farklı yazarlara Kültür Bakanlığının daha ciddi destekler vermesini temenni ediyorum" diye konuştu.

Haber Merkezi