Kerkük, Anadolu´muzun önemli bir parçasıdır

Kerkük, Anadolu´muzun önemli bir parçasıdır

KONU: IRAK TÜRKMENLERİ VE ORTADOĞU

Kerkük Anadolu´muzun önemli bir parçasıdır

Kırıkkale Üniversitesi´nde düzenlenen Gençlik, Demokrasi ve Demokratik Katılım Kongresi sona erdi. İki gün süren kongrede 21 uzman isim tarafından 20 sunum gerçekleştirildi. Türkmen Gazeteleri Başkanı Güngör Yavuzaslan, Kerkük´ün Anadolu´nun bir parçası olduğunu kaydetti.

KERKÜK KONUSUNDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Sosyolojik Araştırmalar Topluluğu tarafından Yahya Kemal Salonu´nda düzenlenen kongreye Suriye Geçici Hükümeti eski Başbakanı Ahmet Toma, Suriye Geçici Hükümeti eski Sağlık Bakanı Dr. Muhammed Vecihi Cuma, gazeteciler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Programın açılış konuşmasını yapan topluluk başkanı Betül Evren günümüzü daha sağlıklı şekilde anlamlandırmak ve ülkemizi yakından ilgilendiren konularda aydınlanmak adına Gençlik, Demokrasi ve Demokratik Katılım Kongresi´ni düzenlediklerini belirterek, kongrede emeği geçenlere teşekkür etti.

IRAK TÜRKMENLERİ VE ORTADOĞU

Kongrede ilk olarak Ortadoğu analisti ve gazetecisi Türkmen Gazeteleri Başkanı Güngör Yavuzaslan ?Kerkük ve Ortadoğu´da Devlet Dışı Unsurlar, Türkmenler ve Yaşam Koşulları? konulu sunumunu yaptı. Yavuzaslan, Ortadoğu bölgesi ve Irak Türkmenleri hakkında önemli bilgiler verdi. Arap Baharını başlatan temel unsurlara değinen Yavuzaslan, ?Ortadoğu´da 2011 yılından bu yana takip ettiğiniz gibi Arap Baharı, Arap Fırtınası, Arap Kaosu olarak adlandırılan gelişmeler yaşanıyor. Tunus´ta seyyar tezgâhına el konan bir gencin kendini yakmasıyla olaylar başladı? dedi.

GENÇLERİN GELECEK KAYGISIDIR

Yavuzaslan, ?Bu aslında bir nedendi. Ortadoğu diktatörlüklerin, haksızlıkların, zulümlerin içinde inleyen topraklardı. 10 yıldır bölgeyi ziyaret ediyorum. Şam´da, Halep´te, Bağdat´ta, Kerkük´te yaşayan gençler bir Ortadoğu bataklığına bakıyorlar bir de sosyal medya ile Ankara´ya, İstanbul´a, Avrupa´ya, dünyada gelecek hayali kurabilecekleri yerlere bakıyorlar. Kendi bölgesinde geleceği ve işi yok. Türkmen, Arap, Kürt gençler daha iyi yaşamak istiyor. Bence Ortadoğu´daki olayların başlama sebebi gençlerin gelecek kaygısıdır? şeklinde konuştu.

DEVLET ROLÜNÜ ÜSTLENİYOR

Güngör Yavuzaslan, Ortadoğu´yu kaosa sürükleyen unsurların dış kaynaklı olduğunu ifade ederek ?Suriye ve Irak bağlamında bölgeyi bu hale getirenler bölge dışı aktörlerdir. Suriye´de 35.000-40.000 civarında Suriye dışından gelen savaşçı var. ABD, Çin, Rusya gibi küresel güçler, petrol baronları, silah kaçakçıları, dolar efendileri Ortadoğu´ya müdahale ediyor. Mesela Irak´ın bütün petrol altyapısı her şeyiyle İngilizlerin elindedir ve önemli siyasi isimlerin %95´i İngiliz vatandaşıdır. Devlet dışı aktörler Ortadoğu´da devlet rolünü üstleniyor ve DEAŞ ve PYD gibi terör örgütleri bölgede alan hâkimiyeti kuruyor? dedi.

Haber: Murat KARADAĞ