Kemoterapi hastaların güvenini kaybettirmesin

Kemoterapi hastaların güvenini kaybettirmesin

İl Sağlık Müdürü Mehmet Uzun, kanser hastalığında erken tedavinin önemli olduğunu söyledi. Kemoterapi sırasında kanser olan hastaya moral ve motivasyonun şart olduğunu belirten Uzun, kemoterapi de bazı hastaların güvenlerini kaybettiğini ve bunun da hasta

KETEM HİZMET EDİYOR

İl Sağlık Müdürü Mehmet Uzun, çağın hastalığı olarak kabul edilen kanser hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kanserin erken tedavi yöntemi ile tedavi edileceğini belirten Uzun KETEM’in bu konuda Kırıkkale vatandaşlarına hizmet ettiğini söyledi. Uzun konuşmasının devamında, “Hiç şüphesiz günümüz dünyasında neredeyse bir grip kadar yaygın ama ne yazık ki asla “bir hücre ölmesi” gibi algılanamayacak kadar psikolojik etkileri son derece çarpıcı bir sağlık sorunudur. Elbette tıp hekimleri bugün, kanserin nedenlerine ve kanserden korunma yöntemlerine ilişkin birçok açıklama yapmaktadırlar. Ancak halen kanserli hastalar için gerekli psikolojik desteğin verilmesi şarttır” dedi.

 

UMUTSUZLUĞUN EN ÖNEMLİ ETKENLERİNDEN BİRİSİ

Kanserle tedavi anlamında onkoloji servislerinde umutsuz insanların olmasının psikolojik anlamda önemli bir sorun olduğunu dile getiren Uzun, ’’Bugün onkoloji servislerine şöyle bir ziyarete gittiğinizde onlarca umutsuz insanı ve O insanlarla canla başla mücadele eden hekimleri ve sağlık çalışanlarını rahatlıkla görebilirsiniz. Ama bu noktada ne yazık ki psikoloji alanında çalışanlar unutulmaktadır. Oysa kanser tedavisinde ruhsal destek son derece önemlidir. Moral, motivasyon, kişinin tedaviye tutunması, iyileşeceğine dair inanç ve umut geliştirebilmesi hiç kaçınmasız tedavide ilaçlar kadar etkilidir’’ diye konuştu.

 

KANSER HASTASINA HASTALIĞI DOLAYLI SÖYLENMELİ

Kanserli hastalara, hastalığın dolaylı yollardan söylenmesi gerektiğinin önemine dikkat çeken Uzun şöyle konuştu;  ’’Bir kanser hastasına asla “Kansersin” diye bir ifade kullanılmamalı. Çünkü bu direk kişinin kişiliğine yapışır. Oysa hastalık tamamen kişilikten ayrı bir parça olarak tedaviye alınmalıdır. Doktor ve hasta “kanserli alanı” birlikte karşılarına alıp tedavi için el ele verebilmelidir. “Sen kansersin, yandın” gibi bir psikoloji kişiyi bildik sona götürüyor. Hastalığa karşı uyum gösteren hastaların hastalık üzerinde daha fazla kontrol sahibi oldukları da Türkiye’de yapılmış çeşitli çalışmalarda kendini göstermektedir’’

 

KURBAN PSİKOLOJİSİNİ AŞMALIYIZ

“Yurtdışı kaynaklı bir çalışmada insanların kansere yakalanmak ya da kalp krizi geçirmek gibi olumsuz bir olayın başlarına gelme olasılığı değerlendirmeleri istenmiş ve özünde kendilerin başına böyle bir olayın geleceğini asla beklemediklerini ifade ettikleri saptanmıştır. Tam bu noktada da insanların kurban psikolojisine kapıldıkları görülmektedir. Neden ben, zaten ne kadar kötü talih varsa hep beni bulur, bu olumsuz düşünce treni ard arda kendini olumsuz düşünce vagonlarına teslim eder. Ben bittim mahvoldum, kanser her yerime yayılacak, tüm vücudumu ele geçirecek, çok yakında zaten öleceğim ve bu böyle devam eder gider. Bu düşünceler kişiyi ölümcül bir depresyona doğru da götürebilmektedir” dedi.

 

KANSERLİ HASTA TEDAVİYİ SONUNA KADAR UYGULAMALIDIR

İnsan hayatında olumsuz düşüncelerin kişiyi etkilediğini de belirten Uzun“Yaşam dediğimiz yolculuk kolayca kontrol edilebilen ve sadece olumlu olayların başımıza geldiği bir alan değildir. Yaşamda insanların başına trafik kazası da gelebilir, kronik bir hastalığa yakalanmak da, ani ve beklenmedik bir olumsuz olay da. Bura da önemli olan, olayın bizim başımıza gelmesi değil de başımıza gelen olayı değerlendirme biçimimizdir Kanserli bir hücreye sahipseniz stres, sıkıntı ve yıkıntıya harcayacağınız enerjiyi bir an önce kendimi bu kanserli hücreden nasıl kurtarabilirime harcamanızda büyük fayda vardır. Olumsuz rayda giden trenden bir an önce kurtulup trenin makasını değiştirin ve olumlu raylara geçiniz lütfen bu sizin için çok daha olumlu sonuçlar doğuracak ve sımsıkı doktorunuzun ve tedavinizin elini tutmanızı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

 



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ