Tarih: 11.01.2017 11:43

Karanlıklara ışık olalım

Facebook Twitter Linked-in

Karanlıklara ışık olalım

İl Sağlık Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, toplum olarak görme engelli bireylerle bütünleşmek gerektiğini söyledi. Görme engelli kişilerin karanlıklarına ışık olmaları gerektiğini belirten Güngüneş, bakanlığın bu konuda önemli adımlar attığını bildirdi. 

SORUNLARA ÇÖZÜM

İl Sağlık Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, 7-14 Ocak tarihleri arasında anılan Beyaz Baston ve Körler Haftası ile ilgili olarak bir açıklama yaptı. Toplumda farkındalık yaratmak ve engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak için herkesin dikkatli bir şekilde davranması gerektiğini belirten Güngüneş, ?Dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası Beyaz Baston Körler Haftası olarak kutlanmaktadır. Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Sivil Toplum Örgütleri yaptıkları etkinliklerle göz sağlığının önemini vurgulayarak, görme engelli kişilerin bu durumdan kaynaklanan sorunlarına çözüm yolları geliştirmeye çalışmaktadırlar.?

SOSYAL ETKİNLİKLERE KATILSIN

?Baston kullanımı, görme engellilerin çarpma, düşme, yaralanma, sakatlanma riskini azaltmaktadır. Baston kullanımına, engel meydana geldikten sonra başlamak bastonu benimseme yönünden önemlidir. Yürüyüş, fiziksel aktivite vb. etkinliklerde bulunan engellilerin motor becerileri daha çabuk gelişir. Vücut organları daha sağlıklı olur. Kendilerine güven duygusu artar. Sosyal etkinliklere daha fazla katılabilir ve bağımsız hareket edebilme yeteneklerini artırırlar. Dünyada 10 milyon kadar kişinin, çoğunlukla önlenebilir nedenler yüzünden görme yeteneğinden yoksun kaldığı sanılmaktadır.?

GÖZ MUAYENESİNİN ÖNEMİ

?Bu nedenle göz muayenesi önem arz etmektedir. Zamanında teşhis ve tedavi ile birlikte birçok göz hastalığı engellenebilecektir. Hastaların bu konuda duyarlı olması, en küçük bir şikâyeti dikkate alması göz sağlığı acısından çok önemlidir. Özellikle periyodik göz kontrollerinin yapılması ile birçok göz hastalığı erken teşhis edilecek ve gereken tedbirlerin alınması sağlanacaktır. Göz muayenesi, doğumdan hemen sonra, 6 aylıkken, 3 yaşındayken, okula başlamadan önce, okul süresince her yıl olmalı, yetişkinlerde ise 1 ile 3 yıl aralıklarla yapılmalıdır.?

HAYAT KALİTELERİ YÜKSELMELİ

?Engelli insanların hayat kalitesini yükseltecek ve kolaylaştıracak faaliyetlerin kurumlar kadar toplum tarafından sürdürülmesi ve desteklenmesi gerekir. Engellilerin toplumla kaynaşması moral ve motivasyonlarının yükselmesi acısından önemlidir. Engellilere sadece bu haftada değil yaşamları boyunca destek olmalıyız. Bugün hiçbir sağlık problemi olmayan kişinin, yarın çeşitli nedenlerle engelli olmama garantisi yoktur. Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü olarak Beyaz Baston Körler Haftası vesilesiyle, bütün insanlığa engelsiz ve engellerin farkında bir yaşam diliyoruz? dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —