MİLLİ EĞİTİMDE SORUNLAR VAR
Türk Eğitim Kırıkkale Şube Başkanı Yücel Karabacak, yeni eğitim ve öğretim yılının sorunlarla başladığını söyledi. Karabacak açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Bilindiği üzere 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı sıkıntılarla başlamış ziller dertli bir yıl olacağının habercisi olmuştur. Bu eğitim-öğretim yılındaki en büyük sıkıntı MEB Yasası ve ardından çıkarılan Yönetici Atama Yönetmeliği ile birlikte MEB’de hız kazanan kadrolaşma furyası oldu. Paralel yapılanmayı ortadan kaldıracağız diyerek yola çıkanlar MEB’de taş üstünde taş bırakmadı. Sözde paralel yapıdan şikâyet edenler, MEB’de kendi adaletsiz ve ahlak dışı paralel yapısını oluşturdu. Bu durum eğitim çalışanlarının gözünde MEB’i itibarsızlaştırırken eğitim öğretimde de bir kaosa sebebiyet verdi. Veliler ve öğrenciler kıyıma uğratılmış okullarda sorunlarının çözümünde çaresiz kaldılar.”
AİLELER İSYAN ETTİ
“Özellikle TEOG yerleştirmeleri aileleri ve öğrencileri isyan ettirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın tercihlerine yerleşemeyen öğrencileri evlerinden uzak okullara, meslek liselerine ya da imam hatip liselerine kaydetmesi büyük tartışmalara yol açtı. Bazı öğrencilerin kayıtları evlerinden 80-100 km. ya da 150 km. uzaktaki okullara, bazılarının ise tercih etmediği halde meslek liselerine ya da imam hatip liselerine yapıldı. Bunun nedeni tüm genel liselerin Anadolu lisesine dönüştürülmesiyle akademik lise ihtiyacını karşılayacak okul kalmamasıydı. Tercihlerine yerleşemeyen ve mağdur olan 40 bin öğrenci otomatik olarak ya evlerinden uzak okullara ya da meslek liselerine ve imam hatip liselerine yönlendirildi. Öğrencilerin önünde ise sadece özel lise ya da açık lise seçenekleri kaldı.”
ÖZEL OKUL SORUNU
“Özel okullara zaten maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarını göndermesi mümkün değildir. Açık lise eğitimini ise sendika olarak desteklemiyoruz ve sağlıklı bulmuyoruz. Diğer taraftan çıkarılan Torba yasa ile öğretmenlere rotasyon getirildi. Öğretmenlere bu yıl, en geç önümüzdeki yıl rotasyon görünmektedir. Ancak bu rotasyonun il içi mi il dışı mı, süresinin ne olacağı yönetmelik ile düzenlenecektir. Şu anda kamuoyuna yansıyan bilgilere göre öğretmenlere rotasyon 2015 yılının Şubat ayına ertelendi. Öğretmenlerimiz şu anda tedirgin bir bekleyiş içindedir. Türk Eğitim-Sen öğretmenleri göçe zorlayacak bir sistemi asla kabul etmemektedir. Hatırlarsanız okul müdürlerine yapılan rotasyona da şiddetle karşı çıkmıştık.”
OKUL MÜDÜRLERİNE HAKSIZLIK
“Bugün gelinen noktada okul müdürlerine yapılan rotasyonun bir fayda sağlamadığı görülmüştür. Nitekim öğretmenlere yapılan rotasyonda fayda sağlamayacağı gibi daha büyük sıkıntılara neden olacaktır. Yine uzun süredir dile getirdiğimiz bir sorun da öğretmenin tuttuğu nöbet karşılığında ek ücret ödenmemesidir. Geçen yıl bu talebimizi ortaya koyan dilekçe eylemi yapmıştık. Ancak siyasi iktidar buna da kulak tıkamıştı. Anayasal hakkımız ihlal edilerek öğretmenlere angarya iş yaptırmaktadırlar. Nöbet risk taşıyan, yorucu ve ciddi sorumluluk gerektiren bir iştir ve ek ücret ödenmelidir.”
MADDİ ZORLUKLAR YAŞIYORUZ
“Eğitim çalışanları 2014-2015 eğitim-öğretim yılını maddi zorluklarla karşılamaktadır. Bütçeler her geçen yıl biraz daha sarsılmaktadır. 2013 yılında yapılan rezil bir toplu sözleşme nedeniyle çalışanlar Temmuz ayında zamlı maaş alamamış; 2014 yılında sadece 123 TL, 2015 yılı için ise yüzde 3+3 zamla yetinmek zorunda kalmıştır. Üstelik çalışanlar 2014 yılı için ne enflasyon farkı alacak ne de aile, çocuk yardımlarına artış yapılacaktır. Öğretmenler, akademisyenler, hizmetliler, memurlar, teknisyenler v.b. eğitim çalışanları için 2014 yılı maddi anlamda kayıp bir yıldır.”
İŞ BIRAKIYORUZ
“Eğitim çalışanları bu sıkıntıları göğüslerken eğitim-öğretim görevini yerine getirmeye çalışacaktır. Bu problemlerin bir an önce aşılması eğitim-öğretime de büyük katkı sağlayacaktır. İşte Nitelikli eğitim, itibarlı öğretmen ve eğitim çalışanı için, Angarya nöbet görevine Dur demek için, Yandaş yönetici değerlendirmesine Hayır demek için, İlk defa alamadığımız enflasyon farkı için, Rotasyona, sürgüne Hayır demek için, Daha demokratik üniversite için, Akademik zam ve üniversite çalışanlarının sosyal ve ekonomik hakları için, 4/C ve Taşeronlaşmaya Dur demek için, Hak, hukuk ve insan hakları için ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ KULLANIYOR, 24 EYLÜL ÇARŞAMBA GÜNÜ İŞ BIRAKIYORUZ! TÜRK EĞİTİM-SEN, EĞİTİM-SEN VE EĞİTİM İŞ OLARAK GERÇEKLEŞTİRECEĞİMİZ EYLEMİMİZDE TÜM EĞİTİM ÇALIŞANLARINI İŞ BIRAKMAYA DAVET EDİYORUZ. TÜRK EĞİTİM-SEN OLARAK AYNI GÜN SAAT 11.00’DE HÜSEYİN KÂHYA PARKI ÖNÜNDE YAPACAĞIMIZ BASIN AÇIKLAMASINA BEKLİYORUZ.” Dedi.