KANSER TEDAVİSİNDE MORAL ÖNEMLİ

KANSER TEDAVİSİNDE MORAL ÖNEMLİ

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veli Duyan, kanserli bir hastaya moral ve motivasyonun önemli bir tedavi metodu olacağını söyledi

KANSER TEDAVİSİNDE MORAL MOTİVASYON ÖNEMLİ
Kültür Merkezi?ndeki panelde kanserin insanları psikolojik anlamda nasıl etkilediği ve sosyo kültürel açıdan bir insanın kanser olduktan sonra yaşayacağı yaşam biçimi ele alındı, kanser olan bir hastaya moral ve motivasyonun önemli bir tedavi yöntemi olduğu bildirildi.
 
KANSERİN PSİKOLOJİK ETKİLERİ ÇOK FAZLADIR
Kanserin psikolojik etkileri hakkında bilgi veren Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr Veli Duyan, ??Kanser hiç şüphesiz günümüz dünyasında neredeyse bir grip kadar yaygın ama ne yazık ki asla ?bir hücre ölmesi? gibi algılanamayacak kadar psikolojik etkileri son derece çarpıcı bir sağlık sorunudur Elbette tıp hekimleri bugün, kanserin nedenlerine ve kanserden korunma yöntemlerine ilişkin birçok açıklama yapmaktadırlar ancak halen kanserli hastalar için gerekli psikolojik destek verilmediği kanaatindeyim?? dedi.
 
UMUTSUZLUĞUN EN ÖNEMLİ ETKENLERİNDEN BİRİSİ
Kanserle tedavi anlamında onkoloji servislerinde umutsuz insanların olmasının psikolojik anlamda önemli bir sorun olduğunu dile getiren Duyan, ??Bugün onkoloji servislerine şöyle bir ziyarete gittiğinizde onlarca umutsuz insanı ve O insanlarla canla başla mücadele eden hekimleri ve sağlık çalışanlarını rahatlıkla görebilirsiniz. Ama bu noktada ne yazık ki psikoloji alanında çalışanlar unutulmaktadır. Oysa kanser tedavisinde ruhsal destek son derece önemlidir. Moral, motivasyon, kişinin tedaviye tutunması, iyileşeceğine dair inanç ve umut geliştirebilmesi hiç kaçınmasız tedavide ilaçlar kadar etkilidir?? diye konuştu.
 
KANSER HASTASINA HASTALIĞI DOLAYLI SÖYLENMELİ
Kanserli hastalara, hastalığın dolaylı yollardan söylenmesi gerektiğinin önemine dikkat çeken Duyan şöyle konuştu;  ??Bir kanser hastasına asla ?Kansersin? diye bir ifade kullanılmamalı. Çünkü bu direk kişinin kişiliğine yapışır. Oysa hastalık tamamen kişilikten ayrı bir parça olarak tedaviye alınmalıdır. Doktor ve hasta ?kanserli alanı? birlikte karşılarına alıp tedavi için el ele verebilmelidir. ?Sen kansersin, yandın? gibi bir psikoloji kişiyi bildik sona götürüyor. Hastalığa karşı uyum gösteren hastaların hastalık üzerinde daha fazla kontrol sahibi oldukları da Türkiye?de yapılmış çeşitli çalışmalarda kendini göstermektedir??
 
KURBAN PSİKOLOJİSİNİ AŞMALIYIZ
?Yurtdışı kaynaklı bir çalışmada insanların kansere yakalanmak ya da kalp krizi geçirmek gibi olumsuz bir olayın başlarına gelme olasılığı değerlendirmeleri istenmiş ve özünde kendilerin başına böyle bir olayın geleceğini asla beklemediklerini ifade ettikleri saptanmıştır. Tam bu noktada da insanların kurban psikolojisine kapıldıkları görülmektedir. Neden ben, zaten ne kadar kötü talih varsa hep beni bulur, bu olumsuz düşünce treni ard arda kendini olumsuz düşünce vagonlarına teslim eder. Ben bittim mahvoldum, kanser her yerime yayılacak, tüm vücudumu ele geçirecek, çok yakında zaten öleceğim ve bu böyle devam eder gider. Bu düşünceler kişiyi ölümcül bir depresyona doğru da götürebilmektedir? dedi.
 
KANSERLİ HASTA TEDAVİYİ SONUNA KADAR UYGULAMALIDIR
İnsan hayatında olumsuz düşüncelerin kişiyi etkilediğini de belirten Duyan, ?Yaşam dediğimiz yolculuk kolayca kontrol edilebilen ve sadece olumlu olayların başımıza geldiği bir alan değildir. Yaşamda insanların başına trafik kazası da gelebilir, kronik bir hastalığa yakalanmak da, ani ve beklenmedik bir olumsuz olay da. Bura da önemli olan, olayın bizim başımıza gelmesi değil de başımıza gelen olayı değerlendirme biçimimizdir
Kanserli bir hücreye sahipseniz stres, sıkıntı ve yıkıntıya harcayacağınız enerjiyi bir an önce kendimi bu kanserli hücreden nasıl kurtarabilirime harcamanızda büyük fayda vardır. Olumsuz rayda giden trenden bir an önce kurtulup trenin makasını değiştirin ve olumlu raylara geçiniz lütfen bu sizin için çok daha olumlu sonuçlar doğuracak ve sımsıkı doktorunuzun ve tedavinizin elini tutmanızı sağlayacaktır? ifadelerini kullandı.
 
Prof. Dr. Veli Duyan?ın konuşmasının ardından, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Vargel ise cilt kanseri ve korunma yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Panele Kırıkkale Vali Yardımcısı Fethi Yorulmaz, Belediye Başkanı Veli Korkmaz, Kırıkkale Üniversitesi rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
 
 


1

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

2

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

3

Artık randevu daha kolay

4

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

5

Pes doğrusu!

6

Kovid-19’da kötü değiliz

7

Gribe dikkat!