50 YAŞ ÜSTÜ ERKEKLER DİKKAT
Bazı uyarılarda ve tetkiklerde bulunan İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz sözlerini şöyle sürdürdü; ?Dünyada ve ülkemizde en çok görülen kanser türleri erkeklerde akciğer kadınlarda ise meme kanseridir Kansere karşı verilen savaşın kazanılabilmesi için toplumsal duyarlılığın artırılması gerekmektedir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı 2011 yılını kadın kanserleri yılı olarak kabul etmiştir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığına bağlı çalışan kurumlar başta olmak üzere birçok sağlık örgütü kansere karşı çalışmalar sürdürmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından desteklenen proje ile Sağlık Bakanlığı tarafından içinde Kırıkkale?nin de bulunduğu 81 ilde 84 Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) kurulmuştur. İlimizde bu merkez Hacı Hidayet Doğruer Devlet Hastanesi bünyesinde randevu sistemi ile hizmet vermektedir. Bu merkez, kanser ve kanserin beraberinde getireceği olumsuzluklardan halkımızı korumayı ve kansere yeni yakalanan hastaların erken teşhisini amaçlamaktadır. KETEM çalışmaları, kadınlarda meme kanseri tarama programı kapsamında 50?69 yaş arası kadınlara, her yıl yapılacak doktor muayenesi 2 yıl aralıklarla yapılacak mamografi çekimi, gerek görülen vakalarda meme ultrasonografisi, kadınlarda serviks (Rahim ağzı) kanseri tarama programı kapsamında 35?40 yaş arası kadınlara 5 yılda bir yapılacak muayene ile birlikte pap smear tetkiki, gerekli görülen vakalarda kolonoskopi tetkiki, kolorektal kanserler için 50?70 yaş arası erkek ve kadınlarda 2 yılda bir yapılacak gaitada gizli kan tetkikleri prostat kanserleri için 50 yaş üstü erkeklere her yıl yapılacak PSA (ProstatSpesifik Antijen) tetkiklerini içermektedir.
SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ
Yapılan çalışmalar doğrultusunda, Türkiye için kanser riski oluşturan faktörler, tütün kullanımı, enfeksiyon, çevresel ve mesleksel etkenler, obezite ve fiziksel aktivite azlığı olarak tespit edilmiştir. Tütün kullanımının, kanserle ilişkilendirilmesinin ardından tütün kullanımını azaltmak, yeni başlayacakları önlemek ve pasif sigara dumanına maruz kalmayı engelleme gibi çalışmalara hız verilmiştir. Sigara bırakma konusunda tıbbi destek sağlanması amacı ile ilimizde KETEM bünyesinde Sigara Bırakma Polikliniği oluşturulmuştur, enfeksiyonla ilişkili kanser türlerine yönelik ise, hepatit B ve Human Palpilloma virüslerine karşı aşılama çalışmaları, obezite ve fiziksel aktivite azlığına karşı ise, anne sütü alınımını artırmak, halkı yeterli ve dengeli beslenmesi için bilinçlendirme, halkımızın yoğun bulunduğu alanlarda konu ile ilgili afiş ve broşürlerin dağıtılması, sağlık personelinin hizmet içi ve halk eğitimi çalışmalarında bulunması sağlanmıştır.
KANSERDEN KORUNMAK İÇİN
Sigara kullanmayın. Anne karnındaki bebeği ilaç ve kimyasallar, toksinler ve radyasyondan koruyun. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden sakının. Gereksiz radyolojik tetkiklerden kaçının. Gereksiz ilaç kullanımından kaçının. Güneş ışığının zararlı etkilerinden korunun. Düzenli egzersiz yapın. Yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden uzak durun. Böcek ilacı ve diğer tarım ilaçlarından uzak durun. Alkolden uzak durun. Halkımızın kanser hastalığının önlenebilir bir hastalık olduğunu ve otoritelerin belirlediği risk faktörlerinden uzak durarak kanser olma riskini azaltacağını bilmesi gerekmektedir. Bu nedenle Kanser Erken Teşhis, Tarama Ve Eğitim(Ketem) Merkezine düzenli aralıklarla başvurulması son derece önemlidir? ifadelerinde bulundu.