KAMPANYAYA DESTEK VERİLMESİ GEREK
Kızılay Kırıkkale Şube Başkanı Cengiz Kaplanhan, 2013 kan bağışı kampanyası hakkında basın toplantısı düzenledi. Geçtiğimiz 2013 yılında kan bağışı oranında büyük bir artışın olduğunu belirten Kaplanhan, nüfusa göre Türkiye’de en çok kan veren iller arasında olduklarını bildirdi. Suriyeli çocuklar için de kampanya başlattıklarını belirten Kaplanhan, herkesin kampanyaya destek vermesi gerektiğini söyledi. Kaplanhan Kızılay’ın insanların yararına çalışan yardım kuruluşu olduğunu belirterek, “Nerede bir mağdur varsa, Kızılay olarak yardımına koşacağız” dedi.
BU YIL DAHA ÇOK ARTACAK
Kaplanhan, Kırıkkale’de kan bağış oranında yüzde 46’lık bir artış olduğunu söyledi. 2012 yılında 3 bin 759, 2013 yılında ise 5 bin 479 ünite kan toplandığını belirten Kaplanhan, 2014 yılında bu sayının artacağını bildirdi. Kaplanhan, yılda iki kez kan vermenin, vücudu yenilediğini, her yıl yüzlerce kişinin hastalık ya da kaza sonrası kan bulunamadığı için hayatını kaybettiğine işaret ederek, buna karşılık, son yıllarda yapılan araştırmaların Türkiye`deki yıllık kan bağışı oranının nüfusun yüzde 1`i kadar olduğunu gösterdiğini belirtti.
TEK KAYNAĞI İNSAN
Kaplanhan konuşmasının devamında “Kan, tek kaynağı insan olan çok değerli bir ilaçtır. Yaklaşık 40 yıldan beri kan yerine kullanılabilecek ve bu değerli yaşam iksirinin yerini alabilecek yapay bir madde elde etmeye yönelik çalışmalar olmakla birlikte, bu konuda tatmin edici sonuçlar alınamamıştır. Tek kaynağının insan olması ve ihtiyaç duyulduğunda yerine kullanılabilecek bir yedeğinin olmaması, kanın ve kan bağışlamanın önemini son derecede arttırmaktadır.” dedi.
KAN VERMENİN YARARI
Kaplanhan, kan vermenin faydalarına da değinerek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Kan verince, kan yapan organlar uyarılır ve kan yapmaya sevk edilir, kan hücreleri yenilenir, insan psikolojik olarak rahatlar, kendini huzurlu hisseder, daha sonra kendisine kan verilmesi gerektiğinde bunu yapacak insanların çıkacağını düşünerek güven duyar. Her kan bağışlayana kan grubu, kan sayımı ve kan yoluyla bulaşan hastalıklarla ilgili tarama testleri uygulanır”
İKİ KEZ KAN VERİN
“Gönüllü bağışçılardan alınan kan, güvenli kan olduğundan kan yoluyla hastalık bulaşması da daha az olmaktadır. Sonuç olarak gönüllü bağışçıların sayısının artması, toplumun sağlık düzeyi üzerine olumlu etki yapmaktadır. Yılda iki kez kan vermek, vücudu yeniler” ifadelerini kullandı.