Tarih: 25.12.2014 21:55

Kamuoyu yanlış bilgilendirildi

Facebook Twitter Linked-in

KÜ’DEKİ “KUDUZ VAKASI” İLE İLGİLİ TÜRK EĞİTİM SEN İDDİASINDA ISRARLI.

Kamuoyu yanlış bilgilendirildi

Geçtiğimiz günlerde ortaya atılan KÜ Veteriner Fakültesindeki kuduz vakası ile ilgili olarak dekanlığın Kırıkkale kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği ve vakanın üstünün örtülmeye çalışıldığı iddia edildi.

OLAYIN ÜSTÜ ÖRTÜLMEK İSTENİYOR

Türk Eğitim-Sen Kırıkkale şubesince geçtiğimiz günlerde gündeme getirilen ve gazetelerde haber konusu olan Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesindeki kuduz vakası ile ilgili dekanlık tarafından yapılan açıklamaların Kırıkkale kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğu ve olayın üstünün kapatılmaya çalışıldığı ileri sürüldü Türk Eğitim-Sen tarafından yapılan açıklamada olayın gelişimine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “11 Aralık 2014 tarihinde K.Ü. Veteriner Fakültesinde ortaya çıkan kuduz vakasıyla ilgili olarak Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Bu suç duyurusunun ana teması meydana gelen kuduz vakasında Üniversite ve Fakülte idarecilerinin gerekli tedbirleri almadığı bahsiydi. Söz konusu olayla ilgili Veteriner Fakültesi Dekanı Sayın Şevket Arıkan 17 Aralık 2014 tarihinde yazılı bir basın açıklaması yapmıştır. Bildiğiniz gibi bu basın açıklamasında Sayın Dekan ‘şüyu vukuundan beter’ sözünü anımsatır bilgilendirmede bulunmuştur. Kırıkkale kamuoyunun yanlış bilgilerle üstünkörü geçişlerle bilgi kirliliğine uğranmaması; yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için ikinci bir basın toplantısı yapmayı yönetimimiz ve hukuk birimimiz uygun bulmuştur.”   

OLAY DOĞRU TEDBİR ALINDI

“Kırıkkale Üniversite Veteriner Fakültesi Dekanı 17 Aralık 2014 tarihindeki demecinde olayın, bizim kamuoyuyla paylaştığımız gibi cereyan ettiğini belirttikten sonra, ‘Fakültemizde her türlü güvenlik tedbiri alınmış olup hasta hayvandan alınan örnek teşhis amacıyla İl Tarım Müdürlüğü yetkililerine teslim edilmiştir. Hasta hayvanın geriye kalan kadavrası yönetmelikte belirtilen usul gereğince bertaraf edilmiş ve hayvanın temas ettiği alanlar dezenfekte edilmiştir’ demektedir. Ayrıca ‘konunun 6 ay sonra kamuoyuna açıklanması manidardır’ beyanında bulunarak olaydan bihaber olduğunu bu beyanatla perçinlemektedir. Çünkü sendikamız olayla ilgili bilgi ve belgelere ulaşınca işin doğruluğunu teyit etmek amacıyla bilgi edinme yasası çerçevesinde Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğüne bir yazı yazmış, iki aya yaklaşan bir zamana rağmen herhangi bir cevap alamadığından konu ile ilgili belge ve bilgilerle Cumhuriyet Savcılığına intikal ettirilmiştir. Ayrıca Kuduz hastalığı Zoonoz bir hastalık olduğu için süre 6 ay ile kısıtlanamayacağı gibi 12 ay sürebildiği ve hatta Hindistan da 25 yıl sonra tekrar çıkış yapan Kuduz vakasına rastlanmıştır.”

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

“1.İhbarı mecbur olan bir hastalık kuduz, vakası meydana geldiğinde (kafa kesme işlemi) tahmini yılda 2-3 bin arasında hastanın geçiş yaptığı bir yer olan klinikte mi? Yoksa işin asıl yapılması gereken patoloji bölümünde mi yapılmıştır?

2.Günlük yüzlerce kişinin (hayvan sahibinin ) gelip gittiği, öğretim üyelerinizin çalıştığı, öğrencilerinizin pratik yapmak amacıyla bulunduğu; teknisyenlerinizin ve idari memurlarınızın görev alanı olan kliniklerde hayvanın başının kesilmesinden sonra hangi idari ve sağlık önlemleri alınmıştır? Sayın Dekan beyanatında konu ile ilgili olarak idare-i maslahat cinsinden yönetmelik gereği bütün tedbirler alınmıştır demektedir. Sayın Dekana soruyoruz: Yönetmeliğin amir emri olan hangi idari ve sağlık tedbirleri alınmıştır? Alınmış ise belgelerin kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz.

3. Söz konusu olayın öğrenilmesi ile birlikte öğretim üyelerine, emanetinizde olan öğrencilere ve görevli personele hangi yazılı uyarı yapıldı? Yapıldıysa yapılan uyarının belgesini kamuoyuyla paylaşılmasını bekliyoruz.

4.Kuduz hastalığı İl Tarım Müdürlüğünce yönetiminize bildirildikten sonra yönetici olarak yönetmelik hükümleri gereğince neden karantina tedbirleri almadınız veya aldırmadınız? Karantina tedbiri almak İl Tarım Müdürlüğünün mü görevidir yoksa fakültenizin mi? Bu konuda bizi aydınlatabilir misiniz? Eğer sorumlu İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ise, o kurumumuz hakkında da ek dilekçe ile dava açmayı düşünmekteyiz.

5. İl Tarım Müdürlüğünün laboratuvara teşhis için gönderdiği marazi maddenin kuduz olduğunun tespit edilmesi üzerine Dekanlılığınıza konuyu ne şekilde bildirdi? Yazılı mı, sözlü mü? Yazılı ise belgesini kamuoyuyla paylaşacak mısınız?

6. Tahmini, yılda 2-3 bin kişinin geçiş yaptığı kliniklerde gerekli önlemleri aldığınızı ifade ediyorsunuz. Bu önlemler içinde klinik görevlilerine (öğretim üyesi-çalışan- öğrenci-hayvan sahipleri) kuduz aşısı yapılması için İl Sağlık Müdürlüğüne bildirimde bulundunuz mu? Bulundu iseniz belgesini kamuoyuyla paylaşmanızı bekliyoruz? Bu sorumuzun karşılığı olarak Mayıs 2013’te Bugün gazetesine 71 kişiye tedbir amaçlı kuduz aşısı yapıldı haberini göstermeyeceğinizi umuyoruz.

7. Sayın Dekan, verdiğiniz beyanda; “Geriye kalan kadavra yönetmelik usule uygun olarak bertaraf edildi” demektesiniz. 5199 sayılı yasanın uygulama yönetmeliğinin 2. bölüm 34/3. maddesinde ölen hayvanların bertarafı alt başlığında” ölen veya öldürülen hayvanlar için, öldürme işiyle ilgili yerel yönetimler tarafından bir tutanakla tespit yapılarak bilgi ve belgeler kurum düzeyinde en az iki yıl muhafaza edilir)” denilmektedir. Beyanatınızı doğru sayarak size şu soruyu sormamız gerekiyor: “Kadavrayı yerel yönetimlerin tuttuğu tutanakla mı bertaraf ettiniz? Ettiyseniz belgeyi muhafaza ediyor musunuz?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —